-
Szenior karácsony
Székesfehérvár önkormányzata minden év decemberében színes, szórakoztató előadással ajándékozza meg az idősebb generáció képviselőit. 2025-ben Horváth Orsolya hegedűs előadóművész, valamint Nyári Károly, Nyári Alíz és Nyári Edit érkezik a szenior közönség elé december 10-én, szerdán 14 órakor az Alba Regia Sportcsarnokban.
2025.12.04. -
Szeretet Karácsony 2025.
Az elmúlt három évhez hasonlóan Székesfehérvár Önkormányzata idén is meghirdette karácsonyváró adománygyűjtő akcióját, amelyben nyolc szociális szervezet vesz részt az adventi időszakban. A Szeretet Karácsony keretében december 22-ig fogadják a tartós élelmiszereket az Alba Bástya Központban és a Városház téri Adventi Faházban.
2025.12.04. -
Családi mesedélelőtt Sóstón
Folytatódnak a családi mesedélelőttök a Sóstó Látogatóközpontban. December 6-án, szombaton 10.00 órakor a közeledő karácsony jegyében telik a mintegy kétórás program. A belépéshez regisztráció szükséges.
2025.12.04. -
Karácsonyi csodák Székesfehérváron
Az ünnepi fénybe öltözött székesfehérvári belvárost képeskönyvbe illő művészeti installációk és fényjátékok színesítik, minden a közös ünnepvárásra hívogat. Kézműves ajándékkészítő műhelyek, karácsonyváró családi programok, meghitt elcsendesülés jótékonysági vásárral és míves kézműves portékákkal, ünnepi koncertek, színházi és balettszínházi előadások.
2025.12.04.
Ezúttal győzni szeretne Volenter István a Bocuse d’Or döntőjén
Február nyolcadikán lesz a Bocuse d’Or magyarországi döntője Budapesten, amin Volenter István, a fehérvári 67 Étterem és Bistro séfje ismét részt vesz. Csapatával hetente négy-öt napot készül a versenyre. Általában már nyolckor nekiáll az előkészítésnek, és este tizenegyre ér haza. Istvánnal a versenyről, a tányérokról és az esélyekről is beszélgettünk.
2018.02.01. 08:40 |
A legutóbbi magyar Bocuse d’Or-döntőn harmadik helyezést ért el. Akkor azt mondta, hogy többet nem indul ezen a versenyen…
Tényleg nem akartam, de egy kis ráhatással ismét belevágtam. Lassan húsz éve versenyzek, és úgy érzem, a pályafutásom során most van a legnagyobb esélyem – bár a döntőben bármi megtörténhet. Ha például a segítőm megvágja a kezét, mint két évvel ezelőtt, akkor a végén gondban lehetünk a percekkel.
A decemberi selejtezőn is akadtak váratlan problémák, amiket gyorsan kellett orvosolni?
Most teljesen simán ment minden. Talán egy kicsit túl is pörögtem, mert azt hittem, tíz perccel kevesebb időm maradt a tálalásra.
Melyek voltak a kötelező alapanyagok?
A vegetáriánus tányérhoz többek acquerello rizst, fürjtojást és gombákat kellett használni. Én egy klasszikus rizottót készítettem, nem pedig krokettet vagy pudingot huszonegyedik századi technikával. A rizshez nem hús- vagy zöldségalaplevet, hanem egy körtés-lime-os levet használtam, amitől az egész édeskés plusz ízt kapott. A húsos tálat a borjú felsál és a kacsamáj köré kellett építeni. Itt igyekeztem a friss, könnyű és füstös jegyeket megragadni, ezért került a tányérra többek között turbolya, narancsos sárgarépa, hagymalekvárral töltött fűszeres hagyma és olívás répahab.
Mennyire sikerült eltalálni a zsűri ízlését?
A hússal maximálisan, viszont a rizottó teljesen megosztotta őket, éppen ezért változtattam a koncepción. Most egy rizsropogóst fogok készíteni kétféle sajttal és olívaolajjal, mert a selejtezőhöz képest a gorgonzola sajttal kibővítették a vegetáriánus tál alapanyagait. A húsos tál fő eleme a bélszín és a borjú lábszár lesz. Ez utóbbit ossobuco formában kapjuk, vagyis a hús közepén ott lesz csont. A bélszín nyilván senkinek sem okoz problémát. Az igazi, már-már lehetetlen kihívás, hogy a csontban lévő velőt úgy kell beleépíteni a fogásba, hogy az íze ne vesszen el, és tizennégy felé lehessen tálalni.
Az előző évekhez képest változott a döntő menete?
Sokkal több lesz a véletlen faktor. Például a lyoni világdöntőhöz hasonlóan a verseny előtti nap felépítenek a versenyzőknek egy komplett piacot. Az itt összegyűjtött alapanyagok egy plombált kosárba kerülnek. A vegetáriánus ételt csak ezekből lehet főzni, és a nevét fél órán belül le kell adni. Továbbá tíz zöldség és tíz fűszernövény közül kisorsolnak egyet-egyet, amit a résztvevőknek kötelezően fel kell használniuk. Aztán a versenynap reggelén mindenkihez kisorsolnak egy második segítőt, akit az első segítőmnek, Friderika Spekovának kell irányítania. A tizenkét tagú zsűri pontozni fogja, hogy a sorsolt commis-t mennyire és milyen minőségben vonjuk be a munkába. Például csak takarít, vagy hagyjuk-e zöldséget tisztítani, aprítani.
Ha már itt tartunk, hogyan került Friderika a csapatba?
Sajnos nincs olyan nagy választási lehetőség elhivatott, alázatos és dolgozni akaró tizennyolc-tizenkilenc éves szakácstanoncokból. Barátok, ismerősök révén végül egy fiú és Friderika közül választhattam. A végső döntés előtt megversenyeztettem őket. Egy egyszerű kosárból – amiben volt például cukkini, tojás, hagyma, pak choi és csirkemell – kellett időkorlát nélkül főzniük, és végül Friderika bizonyult a jobbnak.
Mennyit gyakorolnak a döntőre?
Hetente négy-öt napot készülünk a versenyre. Általában már nyolckor nekiállunk az előkészítésnek, és este tizenegyre érek haza. A főzés ideje öt óra harmincöt perc, utána jön a kóstolás, majd a tapasztalatok, esetleges nehézségek megbeszélése.
Mit gondol, ki a legnagyobb vetélytárs?
Mindenkit egyformán kezelek. Versenyrutintól és konyhai tapasztalattól függetlenül a krach aznap bárkinek beüthet, de pont az ellenkezője is megtörténhet. Egy biztos, most győzni szeretnék!
Tényleg nem akartam, de egy kis ráhatással ismét belevágtam. Lassan húsz éve versenyzek, és úgy érzem, a pályafutásom során most van a legnagyobb esélyem – bár a döntőben bármi megtörténhet. Ha például a segítőm megvágja a kezét, mint két évvel ezelőtt, akkor a végén gondban lehetünk a percekkel.
A decemberi selejtezőn is akadtak váratlan problémák, amiket gyorsan kellett orvosolni?
Most teljesen simán ment minden. Talán egy kicsit túl is pörögtem, mert azt hittem, tíz perccel kevesebb időm maradt a tálalásra.
Melyek voltak a kötelező alapanyagok?
A vegetáriánus tányérhoz többek acquerello rizst, fürjtojást és gombákat kellett használni. Én egy klasszikus rizottót készítettem, nem pedig krokettet vagy pudingot huszonegyedik századi technikával. A rizshez nem hús- vagy zöldségalaplevet, hanem egy körtés-lime-os levet használtam, amitől az egész édeskés plusz ízt kapott. A húsos tálat a borjú felsál és a kacsamáj köré kellett építeni. Itt igyekeztem a friss, könnyű és füstös jegyeket megragadni, ezért került a tányérra többek között turbolya, narancsos sárgarépa, hagymalekvárral töltött fűszeres hagyma és olívás répahab.
Mennyire sikerült eltalálni a zsűri ízlését?
A hússal maximálisan, viszont a rizottó teljesen megosztotta őket, éppen ezért változtattam a koncepción. Most egy rizsropogóst fogok készíteni kétféle sajttal és olívaolajjal, mert a selejtezőhöz képest a gorgonzola sajttal kibővítették a vegetáriánus tál alapanyagait. A húsos tál fő eleme a bélszín és a borjú lábszár lesz. Ez utóbbit ossobuco formában kapjuk, vagyis a hús közepén ott lesz csont. A bélszín nyilván senkinek sem okoz problémát. Az igazi, már-már lehetetlen kihívás, hogy a csontban lévő velőt úgy kell beleépíteni a fogásba, hogy az íze ne vesszen el, és tizennégy felé lehessen tálalni.
Az előző évekhez képest változott a döntő menete?
Sokkal több lesz a véletlen faktor. Például a lyoni világdöntőhöz hasonlóan a verseny előtti nap felépítenek a versenyzőknek egy komplett piacot. Az itt összegyűjtött alapanyagok egy plombált kosárba kerülnek. A vegetáriánus ételt csak ezekből lehet főzni, és a nevét fél órán belül le kell adni. Továbbá tíz zöldség és tíz fűszernövény közül kisorsolnak egyet-egyet, amit a résztvevőknek kötelezően fel kell használniuk. Aztán a versenynap reggelén mindenkihez kisorsolnak egy második segítőt, akit az első segítőmnek, Friderika Spekovának kell irányítania. A tizenkét tagú zsűri pontozni fogja, hogy a sorsolt commis-t mennyire és milyen minőségben vonjuk be a munkába. Például csak takarít, vagy hagyjuk-e zöldséget tisztítani, aprítani.
Ha már itt tartunk, hogyan került Friderika a csapatba?
Sajnos nincs olyan nagy választási lehetőség elhivatott, alázatos és dolgozni akaró tizennyolc-tizenkilenc éves szakácstanoncokból. Barátok, ismerősök révén végül egy fiú és Friderika közül választhattam. A végső döntés előtt megversenyeztettem őket. Egy egyszerű kosárból – amiben volt például cukkini, tojás, hagyma, pak choi és csirkemell – kellett időkorlát nélkül főzniük, és végül Friderika bizonyult a jobbnak.
Mennyit gyakorolnak a döntőre?
Hetente négy-öt napot készülünk a versenyre. Általában már nyolckor nekiállunk az előkészítésnek, és este tizenegyre érek haza. A főzés ideje öt óra harmincöt perc, utána jön a kóstolás, majd a tapasztalatok, esetleges nehézségek megbeszélése.
Mit gondol, ki a legnagyobb vetélytárs?
Mindenkit egyformán kezelek. Versenyrutintól és konyhai tapasztalattól függetlenül a krach aznap bárkinek beüthet, de pont az ellenkezője is megtörténhet. Egy biztos, most győzni szeretnék!
