-
Madarak és fák napja
A madarak és fák napja a Föld napjának a testvérünnepe, amelynek célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány már több mint százéves.
2024.05.10. -
Főzdenap a Hübrisszel
A Nyitott Főzdenapok keretében kinyitja kaput a Hübris sörfőzde is május 11-én, szombaton. Főzdetúrákkal, a Magyar Freestlye Street Workout Kupa aktuális fordulójával, valamint sok izgalmas kvíz- és nyereményjátékkal várja a látogatóit.
2024.05.10. -
Piknikek május 12-én
A Halesz parkban családi sportpiknikkel, Tóvároson pedig tavaszköszöntővel várja a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ az érdeklődőket május 12-én, vasárnap. A sportpikniken igazi vasárnap délelőtti mozgásra lehet csatlakozni, délután pedig a családi-közösségi programoké lehet a főszerep a tavaszköszöntőn.
2024.05.09. -
Szép szobrok városa
Második részéhez érkezik a Szép szobrok városa című ismeretterjesztő program a Tourinform Iroda szervezésében. Május 11-én, szombaton 10.00 órakor indul a séta Kiss Erika vezetésével.
2024.05.09.
Egy nüansznyin múlott - ezüstérmes lett a Bocuse d'Or-on Volenter István fehérvári séf
A versenyzőknek két ételt kellett 5 óra 35 perc alatt elkészíteniük. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő volt, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a risotto rizs és a fürjtojás volt a kikerülhetetlen elem. A séfeknek ezen kívül a tíz zöldség-és fűszernövény közül kisorsolt zöldborsót és snidlinget is bele kellett építeni a fogásokba.
„Csak egy nüansznyin múlhatott a győzelem, mert mindkét tányérról csak pozitívan nyilatkozott a zsűri. Elégedett vagyok a második hellyel, főleg hogy a mienk lett a legjobb hústál, megkaptuk a legjobb csapatmunka díját, sőt Friderikát választották a legjobb commis-nak.” -mondta a verseny után Volenter István, aki szerint az ételekből kihozták a maximumot.
A fehérvári séf a vegetáriánus fogását egy különleges rizsropogós köré építette, amelyhez többek között citrusos-gyömbéres zöldborsó salátát, snidlinges gorgonzola mártást és uborka bonbont kínált.
A hústál középpontjában szűzpecsenye, a borjúlábszár és a benne levő velő állt. Ez utóbbi jelentette most is a legnagyobb kihívást.
A velőt vákuumus technológiával készítették el, majd apró kockákra vágták és konyhai lángszóróval gyakorlatilag megfüstölték, végül pedig a töltött hagyma tetejére tették. A szűzből és a lábszárból Istvánék egy különleges mozaikos húst kreáltak, amibe például mangalicaszalonnát is raktak.