Ilyen hatással van Székesfehérvár és környékének ingatlanpiacára a koronavírus

A koronavírus megviseli az ingatlanpiacot is, ennek tekintetében vizsgálta az ingatlannet.hu Székesfehérvár ingatlanárainak változását. A város ingatlanpiacán a családi házakat és a panellakásokat kikerülte a vírus és nem nyomta lejjebb az árukat, viszont a téglalakások drágulását a második hullámnak sikerült megrekesztenie - olvasható a szakportál elemzésében.
2020.12.14. 10:25 |

Székesfehérváron a családi házak és a panellakások kínálati átlagáraira egész évben stagnálás volt jellemző. Ezeknél az ingatlantípusoknál nem igen volt érzékelhető a járvány második hulláma sem. Magyarország legnagyobb vásárlóerővel bíró városában a családi házak egyetlen négyzetméterét átlagosan 370 ezer forint körüli átlagáron hirdettek eladásra 2020-ban. Ezzel szemben a panellakásokat 440 ezer Ft/m²-es átlagáron kínálták eladásra a tulajdonosok.

A házakkal és a panelekkel ellentétben a téglalakások átlagárának változására jócskán kihatott a járvány második hulláma is. A székesfehérvári lakások téglaépítéses típusainak átlag kínálati ára egészen szeptemberig emelkedő fázisban volt. Így a harmadik negyedévben átlagosan 570 ezer forintot kértek egy négyzetméterét. A dráguló tendencia nem volt töretlen, a koronavírus második hullámának megjelenésével a fehérvári téglalakások kínálati átlagára csökkeni kezdett. Ennek eredményeképpen október végére az átlagár 550 ezer Ft/m² lett.

Nem a székesfehérvári ingatlanok a legdrágábbak  a megyében

Októberben egy székesfehérvári családi ház átlagos négyzetméter ára jócskán meghaladta a 300 ezer forintos határt. Azonban Fejér megyében az idei év őszének második hónapjában volt ennél magasabb eladási átlagár is. A gárdonyi családi házak voltak azok, melyek átlagára átlépte a fehérváriakét. Gárdonyban ugyanis egy házat közel 400 ezer Ft/m²-es átlagáron kínáltak eladásra.
Természetesen vannak olyan települések is a megyében, ahol Gárdonyhoz és a megyeszékhelyhez képest jóval alacsonyabbak az ingatlanárak. Ilyen város például Mór, ahol házak 340 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek hirdetésre. Sőt, a bicskei és sárbogárdi házakat még kedvezőbb 170-240 ezer Ft/m² -es kínálati átlagárak jellemezték.

A GDN Ingatlanhálózat a szeptemberi-októberi időszakra stagnálást vetített előre. Székesfehérvárt nézve mondhatni bejött a jóslatuk. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az ősszel egyébként is mindig tapasztalható némi megtorpanás az árakban, amit felerősít a koronavírus-hatás.

Gazdaság

 1. Az Év Honlapja lett a Sóstó Látogatóközpont weboldala

  A www.sostoszekesfehervar.hu oldallal pályázott a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett ’Az Év Honlapja 2020’ címre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., és a legrangosabb hazai online marketingkommunikációs pályázat ítészeinek döntése alapján Turizmus kategóriában el is nyerte ezt a címet.

  2021.01.21.
 2. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 3. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 4. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár