Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 
2019.12.03. 21:43 |

Amennyiben építkezés vagy lakásfelújítás előtt állunk, és szeretnénk olyan építőanyagokat vagy megoldásokat választani, melyek kellően előremutatóak, akkor érdemes lehet megfogadni Kiss Norbert, a Békás Épker építőanyag-kereskedés ügyvezető tulajdonosának előrejelzéseit a 2020-as esztendőre.

Óriási változások az építőiparban

Mielőtt azonban a konkrét trendekről beszélnénk, fontos kiemelni, hogy az előttünk álló időszak óriási változásokat hoz majd a honi építőiparban. A 2017 óta tartó fellendülést előidéző lakásáfa ugyanis eltörlésre kerül, tehát az építkezések forgalmi adója ismét 27 százalékra emelkedik, amit a kivitelezők biztosan a megrendelőkre hárítanak majd, tehát jelentős drágulással, valamint a szegmens drasztikus, egyes számítások szerint akár 30-40 százalékos visszaesésével is számolnunk kell.

Ez alapjaiban nyomja majd rá a bélyegét a kapcsolódó ágazatokra, hiszen a kereslet tekintetében mindenhol csökkenés várható, ezáltal tömegével lehetnek elhalasztott vagy törölt projektek, módosított építkezések, végső soron pedig természetesen az építőanyag-kereskedések forgalmában is visszaesést tapasztalhatunk majd. Egyedül a társasházak felújítási programja normalizálhatja egy kicsit a helyzetet, noha ebben a tekintetben is főként csak a szigetelőanyagok, a nyílászárók, valamint bizonyos gépészeti berendezések forgalma növekedhet.

Középpontban az okos építőanyagok

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy senki sem építkezik majd 2020-ban, de lényegesen kevesebben mernek belevágni, mint korábban, és akik ilyesmire vállalkoznak, azok is kétszer meggondolják, hogy milyen építőanyagokat válasszanak maguknak. Az utóbbi néhány évben ugyanis életünk minden területén megjelentek a különféle okos megoldások, így nem meglepő, hogy ma már az építőiparban is találhatunk intelligens építőanyagokat, így például okostéglákat, melyek jövőre minden eddiginél nagyobb szerephez juthatnak az ágazatban.

Ezek a megoldások több gyártó kínálatában is elérhetők, többségük pedig energiahatékonyságával hívja fel magára a figyelmet, hiszen a hőszigetelés az egyetlen olyan tényező, amivel kapcsolatban ezek az építőanyagok újítani tudnak. Az okostéglák pedig rendszerint kimagasló tulajdonságokat vonultatnak fel ebben a tekintetben, speciális kialakításuknak vagy valamilyen töltőanyaguknak köszönhetően. Ezek a modern építőanyagok lehetőséget adnak az egyrétegű falak kialakítására, miközben közel passzívház szintű teljesítményt tudnak leadni, és mivel a hőszigetelésük a tégla belsejében található, ezért kifejezetten időtálló megoldásnak tekinthetők. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az építkezők körében.

A hőszigetelés még 2020-ban is központi szerepet kap

A modern építőipar egyik legnépszerűbb szolgáltatása minden kétséget kizáróan a hőszigetelés. Ma már kulcsfogalom mind az újépítésű, mind a felújítás előtt álló ingatlanok között, ezáltal a legtöbb lakástulajdonos tervezi, hogy belátható időn belül ilyen külső burkolattal látja el otthonát. A számítások szerint 2020-ban az építőipari munkálatok jelentős részét a hőszigetelések adják majd, hiszen a manapság alapkövetelménynek számító 15 centiméteres külső borítással jelenleg a használt lakások alig több mint 20 százaléka rendelkezik, vagyis több mint két és félmillióra tehető azoknak az ingatlanoknak a mennyisége, melyek utólagos homlokzati hőszigetelés előtt állnak.

A szegmens növekedését pedig tovább erősítheti, hogy a szigetelést egyre több kedvezményes banki hitel mellett már az Európai Unió is támogatja, ezáltal akinek önerőből nem telik rá, az egyre könnyebben juthat támogatáshoz, ami alaposan meglendítheti ezeket a munkálatokat. A homlokzati hőszigetelésekhez egyébiránt többnyire még mindig hungarocellt választanak a lakástulajdonosok, mert olcsóbb és közel ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kőzetgyapotból készült rendszerek.

Egyre több lesz a tetőcsere

A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején soha nem látott mértékű építkezési hullám söpört végig az országon. Ezek a híres „kockaházak” mindmáig állnak, azonban többségük már kisebb-nagyobb felújításra szorul. Ezek az ingatlanok kapják a legnagyobb mértékben az utólagos hőszigeteléseket, azonban 2020-ban óriási kereslet lesz az előrejelzések szerint a tetőcserékre is, hiszen nagyon sok ilyen épület még mindig az időközben veszélyesnek nyilvánított palatetővel van szerelve. Akár pala, akár hagyományos cserép, a közel öt évtized már megtette a hatását, így mindegyik megérett a cserére.

Mivel a tetőszerkezet sok esetben nem problémás, ezért egyre többen döntenek kizárólag a héjazat cseréje mellett. Mindezt azért, mert megjelentek a piacon a jó minőségű cserepes lemezek, melyeket nem szabad összekeverni a gyenge minőségű és könnyen sérülő hódfarkú megoldásokkal. Utóbbiak ugyanis annak ellenére is gyakran kerülnek fel tetőszerkezetekre, hogy tökéletesen alkalmatlanok otthonunk védelmének ellátására - pláne extrém időjárási jelenségek esetén. A jó minőségű cserepes lemezek viszont még a nagyobb szemű jéggel szemben is kitűnően ellenállóak, ezért nem meglepő, hogy egyre népszerűbbek a megrendelők között, hiszen esztétikusak, és nagyjából feleannyiból kivitelezhetők, mint egy klasszikus cseréptető.

Környezettudatos építőanyagok

Már minden tudományos folyóiratban és tanulmányban kijelentették, hogy az emberiség a 24. órában van, vagyis itt az ideje annak, hogy alaposabban is odafigyeljünk arra, hogy ugyanolyan élhető Föld maradjon utódainkra, mint ahogyan azt elődeink korábban ránk hagyták. Ebben a szellemiségben az építőipar is jelentős átalakulásban van, ezáltal 2020-ban hatalmas szerepet kapnak majd a környezettudatos megoldások. Már most is rengeteg olyan technológia van a piacon, mely figyelembe veszi a fenntarthatóságot vagy az újrahasznosíthatóságot, de az építőanyagok gyártóinak még bőven van mit behozniuk, ezen a téren pedig az előttünk álló esztendő hozhat jelentősebb változásokat és trendeket.

Gazdaság

 1. Négy új üzemcsarnokkal bővült az Alba Ipari Zóna

  Újabb négy épülettel bővült az Alba Ipari Zóna, és további három beruházás kezdődött el az elmúlt időszakban – hangzott el azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyet a Printer Service Kft. csarnokában tartottak. 

  2020.05.28.
 2. Online élő tanácsadást tart a bértámogatásról a kamara

  Június 3-án szerdán és június 9-én kedden 10 és 11 óra között online élő tanácsadást tart a bértámogatás igénybe vételéről a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2020.05.25.
 3. Mintegy 3800 fehérvári munkahelyet véd meg az állami bértámogatás a DENSO-nál

  Mintegy 3800 ember munkahelyének megőrzését segíti a székesfehérvári DENSO-nál a Kormány munkahelyvédelmi bértámogatási programja, az erről szóló okiratot pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át. A miniszter ismertette a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi eredményeit is, amelynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme és új munkahelyek teremtése.

  2020.05.22.
 4. Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

  A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.

  2020.05.21.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V