Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 
2019.12.03. 21:43 |

Amennyiben építkezés vagy lakásfelújítás előtt állunk, és szeretnénk olyan építőanyagokat vagy megoldásokat választani, melyek kellően előremutatóak, akkor érdemes lehet megfogadni Kiss Norbert, a Békás Épker építőanyag-kereskedés ügyvezető tulajdonosának előrejelzéseit a 2020-as esztendőre.

Óriási változások az építőiparban

Mielőtt azonban a konkrét trendekről beszélnénk, fontos kiemelni, hogy az előttünk álló időszak óriási változásokat hoz majd a honi építőiparban. A 2017 óta tartó fellendülést előidéző lakásáfa ugyanis eltörlésre kerül, tehát az építkezések forgalmi adója ismét 27 százalékra emelkedik, amit a kivitelezők biztosan a megrendelőkre hárítanak majd, tehát jelentős drágulással, valamint a szegmens drasztikus, egyes számítások szerint akár 30-40 százalékos visszaesésével is számolnunk kell.

Ez alapjaiban nyomja majd rá a bélyegét a kapcsolódó ágazatokra, hiszen a kereslet tekintetében mindenhol csökkenés várható, ezáltal tömegével lehetnek elhalasztott vagy törölt projektek, módosított építkezések, végső soron pedig természetesen az építőanyag-kereskedések forgalmában is visszaesést tapasztalhatunk majd. Egyedül a társasházak felújítási programja normalizálhatja egy kicsit a helyzetet, noha ebben a tekintetben is főként csak a szigetelőanyagok, a nyílászárók, valamint bizonyos gépészeti berendezések forgalma növekedhet.

Középpontban az okos építőanyagok

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy senki sem építkezik majd 2020-ban, de lényegesen kevesebben mernek belevágni, mint korábban, és akik ilyesmire vállalkoznak, azok is kétszer meggondolják, hogy milyen építőanyagokat válasszanak maguknak. Az utóbbi néhány évben ugyanis életünk minden területén megjelentek a különféle okos megoldások, így nem meglepő, hogy ma már az építőiparban is találhatunk intelligens építőanyagokat, így például okostéglákat, melyek jövőre minden eddiginél nagyobb szerephez juthatnak az ágazatban.

Ezek a megoldások több gyártó kínálatában is elérhetők, többségük pedig energiahatékonyságával hívja fel magára a figyelmet, hiszen a hőszigetelés az egyetlen olyan tényező, amivel kapcsolatban ezek az építőanyagok újítani tudnak. Az okostéglák pedig rendszerint kimagasló tulajdonságokat vonultatnak fel ebben a tekintetben, speciális kialakításuknak vagy valamilyen töltőanyaguknak köszönhetően. Ezek a modern építőanyagok lehetőséget adnak az egyrétegű falak kialakítására, miközben közel passzívház szintű teljesítményt tudnak leadni, és mivel a hőszigetelésük a tégla belsejében található, ezért kifejezetten időtálló megoldásnak tekinthetők. Nem véletlen, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az építkezők körében.

A hőszigetelés még 2020-ban is központi szerepet kap

A modern építőipar egyik legnépszerűbb szolgáltatása minden kétséget kizáróan a hőszigetelés. Ma már kulcsfogalom mind az újépítésű, mind a felújítás előtt álló ingatlanok között, ezáltal a legtöbb lakástulajdonos tervezi, hogy belátható időn belül ilyen külső burkolattal látja el otthonát. A számítások szerint 2020-ban az építőipari munkálatok jelentős részét a hőszigetelések adják majd, hiszen a manapság alapkövetelménynek számító 15 centiméteres külső borítással jelenleg a használt lakások alig több mint 20 százaléka rendelkezik, vagyis több mint két és félmillióra tehető azoknak az ingatlanoknak a mennyisége, melyek utólagos homlokzati hőszigetelés előtt állnak.

A szegmens növekedését pedig tovább erősítheti, hogy a szigetelést egyre több kedvezményes banki hitel mellett már az Európai Unió is támogatja, ezáltal akinek önerőből nem telik rá, az egyre könnyebben juthat támogatáshoz, ami alaposan meglendítheti ezeket a munkálatokat. A homlokzati hőszigetelésekhez egyébiránt többnyire még mindig hungarocellt választanak a lakástulajdonosok, mert olcsóbb és közel ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a kőzetgyapotból készült rendszerek.

Egyre több lesz a tetőcsere

A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején soha nem látott mértékű építkezési hullám söpört végig az országon. Ezek a híres „kockaházak” mindmáig állnak, azonban többségük már kisebb-nagyobb felújításra szorul. Ezek az ingatlanok kapják a legnagyobb mértékben az utólagos hőszigeteléseket, azonban 2020-ban óriási kereslet lesz az előrejelzések szerint a tetőcserékre is, hiszen nagyon sok ilyen épület még mindig az időközben veszélyesnek nyilvánított palatetővel van szerelve. Akár pala, akár hagyományos cserép, a közel öt évtized már megtette a hatását, így mindegyik megérett a cserére.

Mivel a tetőszerkezet sok esetben nem problémás, ezért egyre többen döntenek kizárólag a héjazat cseréje mellett. Mindezt azért, mert megjelentek a piacon a jó minőségű cserepes lemezek, melyeket nem szabad összekeverni a gyenge minőségű és könnyen sérülő hódfarkú megoldásokkal. Utóbbiak ugyanis annak ellenére is gyakran kerülnek fel tetőszerkezetekre, hogy tökéletesen alkalmatlanok otthonunk védelmének ellátására - pláne extrém időjárási jelenségek esetén. A jó minőségű cserepes lemezek viszont még a nagyobb szemű jéggel szemben is kitűnően ellenállóak, ezért nem meglepő, hogy egyre népszerűbbek a megrendelők között, hiszen esztétikusak, és nagyjából feleannyiból kivitelezhetők, mint egy klasszikus cseréptető.

Környezettudatos építőanyagok

Már minden tudományos folyóiratban és tanulmányban kijelentették, hogy az emberiség a 24. órában van, vagyis itt az ideje annak, hogy alaposabban is odafigyeljünk arra, hogy ugyanolyan élhető Föld maradjon utódainkra, mint ahogyan azt elődeink korábban ránk hagyták. Ebben a szellemiségben az építőipar is jelentős átalakulásban van, ezáltal 2020-ban hatalmas szerepet kapnak majd a környezettudatos megoldások. Már most is rengeteg olyan technológia van a piacon, mely figyelembe veszi a fenntarthatóságot vagy az újrahasznosíthatóságot, de az építőanyagok gyártóinak még bőven van mit behozniuk, ezen a téren pedig az előttünk álló esztendő hozhat jelentősebb változásokat és trendeket.

Gazdaság

 1. Világátlag feletti mértékben nőtt a magyar turizmus - MUISZ közgyűlés Fehérváron

  Székesfehérváron tartja 90. közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A megnyitón elhangzott, hogy az elmúlt három évben az európai és a világátlag feletti mértékben nőtt a turizmus Magyarországon. A fehérvári adatokat Lehrner Zsolt alpolgármester ismertette a turisztikai szakemberekkel.

  2020.01.28.
 2. Megbízhatóság - ismét Bisnode AAA tanúsítványt kapott a fehérvári Videoton Holding

  Idén is megkapta a Videoton Holding ZRt. a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványt, mellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a rendelkezik. A tanúsítvány azt jelzi, hogy a VIDEOTON-nal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.

  2020.01.27.
 3. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.
 4. Székesfehérváron is ismertetik a Magyar Multi Programot

  Elindul a Magyar Multi Program második köre, március 5-től várják a vállalkozások jelentkezését - jelentette be szerdán György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Országjárás kezdődik a program megismertetésére, melynek Székesfehérvár is állomása lesz.

  2020.01.16.
 1. Gazdasági együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak Fehérváron az üzbég nagykövettel

  Az Albacomp Innovációs Központban folytatott tárgyalásokat a gazdasági együttműködésről és az informatikai cég kínálta piaci lehetőségekről Sherzod Ikromovich Asadov, Üzbegisztán nagykövete hétfőn. A tanácskozáson többek között székesfehérvári fejlesztésű okos mérőóra-leolvasók, okosparkoló-, illetve okoskonténer-figyelő megoldások üzbég felhasználását érintették. 

  2020.01.13.
 2. Közel 190 milliárd forint lesz a Videoton vállalatcsoport idei árbevétele

  A Videoton idei árbevétele várhatóan eléri a 190 milliárd forintot - jelentette be vállalatcsoport elnök-vezérigazgatója pénteken Székesfehérváron, a cég évzáró rendezvényén. „A közel 10 ezer fő munkavállalót foglalkoztató cégcsoport saját tőkéje emelkedett, miközben a beruházások visszaestek 2018-hoz képest. A korábbi iparágak mellett megjelent az akkumulátorgyártás és ismét készítünk számítógép alkatrészeket.” - emelte ki Széles Gábor.

  2019.12.13.
 3. Horváth Tamás vehette át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  A legnagyobb fehérvári cégek számára szervezett évzáró keretében adták át a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat, amelyet az idei évben Horváth Tamásnak, az Arconic-Köfém Kft. vezérigazgató-helyettesének ítéltek oda. A tősgyökeres székesfehérvári vállalatvezető nemcsak cégéhez, szülővárosához is mindig hűséges maradt.

  2019.12.12.
 4. Ezek lesznek a legfontosabb építőipari trendek 2020-ban

  Mint minden ágazatban, úgy természetesen az építőiparban is folyamatosan változnak a trendek. A fejlődés bizonyos területeken annyira felgyorsult, hogy ami még tegnap népszerű volt, az holnap már könnyedén elavulttá válhat, ezeket a változásokat pedig nagyon jól nyomon lehet követni, amennyiben egy kicsi rálátásunk is van erre a szegmensre. 

  2019.12.03.

Eseménynaptár

2020. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek