Európai Kutatók Éjszakája - az Óbudai Egyetem is szervező lesz

Az Óbudai Egyetem az őszi Európai Kutatók Éjszakája programsorozat magyarországi eseményeinek szervezői közé került az év elején beadott konzorciumi pályázat alapján. A rendezvényt kezdeményező és részben finanszírozó Európai Bizottság a járvány miatt úgy döntött, hogy az eseményt idén a megszokott szeptember végi időpont helyett egész Európában november 27-én és 28-án rendezik meg.
2020.05.23. 08:57 |

Az Európai Unió tagállamaiban évente megtartott, eseménydús és izgalmas Kutatók Éjszakája közelebb viszi a tudományokat és a kutatókat a nagyközönséghez, növeli a kutatási és innovációs tevékenységek ismertségét, érthetőségét.

Ugyanakkor támogatja a kutatók nyilvános elismerését, megérteti munkájuknak a mindennapi életünkre gyakorolt hatását, és a fiatalokat kutatói karrier választására, az oda vezető tanulmányok megkezdésére ösztönzi.

A konzorciumot a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont - Regional Centre for Information and Scientific Development Ltd vezeti. Tagjai – az ÓE – mellett, a Nők a Tudományban Egyesület, a Hétfa Kutatóintézet Kft és a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat.

Szimulációk, játékok, versenyek

Az Európai Kutatók Éjszakája 2005 óta minden évben általában szeptember utolsó péntekén kezdődik. Ekkor a Horizont 2020 pályázati győzteseknek lehetőségük nyílik európai szintű nyilvános és ingyenes médiaesemény megszervezésére, a kutatói karrier előmozdítása érdekében. A program célja, hogy szórakoztató oktatási anyagok segítségével minél több érdeklődő ismerhesse meg az egyes tudományterületeket, többek közt gyakorlati kísérletek, tudományos előadások, szimulációk, viták, játékok, versenyek, vetélkedők révén. A rendezvény helyszínén európai stand áll rendelkezésre, ahol bővebb információkhoz juthatnak a résztvevők az Európai Unióról, és arról, hogy az EU miként finanszírozza a tudományos és oktatási együttműködést Európán belül és azon kívül. A program idén elsősorban a fiatalokat, köztük különösen a fiatal innovátorokat és a lányokat célozza.

Az Éjszaka azonban nem éjszaka kezdődik, és nem hajnalban végződik. Már szeptember előtt számos országos helyi programot tartanak az egyes településeken, melyeket a szervezők választanak ki. A rendezvények aztán még hónapokon keresztül folytatódnak, melyekről a Kutatók Éjszakája honlapon, a Facebookon, Instagramon és a Youtube-on láthatnak majd bővebb tájékoztatást az érdeklődők. 

Kutatók éjszakája – székesfehérvári programok

Idén a tavalyihoz hasonló izgalmas programokon vehetnek részt a látogatók. A legutóbbi Kutatók Éjszakáján, a budapesti, Bécsi úti kampuszon a haditechnikával ismerkedhettek meg az érdeklődők, akik betekintést nyerhettek a titkosírás rejtelmeibe is. A székesfehérvári kampuszon megfigyelhették, milyen pusztítást végzett az erdőtűz az Amazonas-medencében: a Sentinel-2 és egyéb távérzékelő műholdak segítségével nyomon követhették a környezet változásait.

A résztvevők kedvencei voltak a robotok, akik „már a spájzban vannak!”. A szervezők idén is tervezik a robotok „bevetését”. Érdekességekben tehát nem lesz hiány.

Bővebben a programokról

Az érdeklődők az alábbi linkeken találnak bővebb tájékoztatást az egyes programokról:

Az Európai Kutatók Éjszakája programsorozat hivatalos honlapja: kutatokejszakaja.hu (Az Óbudai Egyetem idei programját hamarosan aktualizálják a szervezők. A részletekről a fenti linken tájékozódhatnak.)

A Lányok Napja hivatalos honlapja

Tamed Cancer  - Dynamics  - EU STEM Coalition

További információ az Európai Unió Horizont 2020 pályázati kiírásáról, csak angol nyelven: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/msca-night-2020

Az Európai Unió Horizont 2020 programjáról az alábbi oldalon található bővebb információ: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program

Közélet

 1. Fehérvár országgyűlési képviselője koszorúval emlékezett az Országzászlónál

  Csütörtökön este Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője helyezett el koszorút az Országzászló emlékműnél, lezárva a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján szervezett egész napos fehérvári megemlékezéssorozatot.

  2020.06.04.
 2. Trianonra emlékeztek és emlékeztettek a 100. évforduló napján a Máriavölgyben

  A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztek és emlékeztettek csütörtökön a máriavölgyi Szűzanya szobornál. Az imádságos eseményen Róth Péter, Székesfehérvár alpolgármestere mondott beszédet, közreműködött Bobory Zoltán író, költő, a Vörösmarty Társaság elnöke, valamint Cserta Balázs és Cserta Gábor. Imát mondott Tornyai Gábor, Öreghegy plébánosa.

  2020.06.04.
 3. Hűség és összetartozás - iskolai megemlékezések az Országzászló téren

  Rendhagyó történelemórával és virággal emlékeznek a fehérvári diákok az Országzászló téren a mai nap során. A város ügyeletet tartó iskolái egymást követve érkeznek és idézik fel a 100 évvel ezelőtt történteket.

  2020.06.04.
 4. Trianon 100 - néma főhajtással és polgármesteri emlékbeszéddel kezdődött a megemlékezés

  Az Országzászló téren kezdődött csütörtökön reggel az az egész napos emlékező programsorozat, amivel Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek készültek június 4-re, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. A Városházán Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédét követően elkezdődött az elcsatolt települések neveinek felolvasása.

  2020.06.04.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V