Étel vagy táplálék? - sáskák lepték el szombaton a fehérvári MCC-t

Rovarlisztes palacsinta fahéjas banánnal töltve, tücsök proteinszelet és különböző fűszerezésű szárított sáskák várták a gyerekeket az egészségtudatossági kurzus szombati előadásán, ahol különböző alternatív fehérjeforrásokról is szó volt. Az MCC fehérvári központjában mintegy hetven gyermekkel foglalkoznak rendszeresen.
2023.01.28. 16:26 |
Étel vagy táplálék? - sáskák lepték el szombaton a fehérvári MCC-t

„Eleinte idegenkedünk attól, hogy megegyük a szárított sáskát, de aztán a végére mindig elfogy az összes."

A szárított sáskák és tücskök snack-ként fogyaszthatók, mint a chipsek, a rovar proteinszeletek pedig ugyanúgy a sportos étkezés kiegészítéseként ehetők mondta Sziráki Zsófia dietetikus, táplálkozástudományi szakember.

Miért fontos, hogy ezeket megismerjék a gyerekek ezeket a fehérjeforrásokat, találkozunk majd ezekkel a termékekkel gyakrabban a jövőben?

Biztosan többet fog mindenki találkozni ezekkel az alapanyagokkal a jövőben, mert gyorsan és nagy mennyiségben előállítható élelmiszerekről és fehérjeforrásról van szó. Most még viszonylag drágák ezek a termékek, mert nem olyan széles a kínálat. A későbbiekben azonban valószínűsíthető, hogy a friss tőkehúsnál is olcsóbbak lesznek. A klímaváltozás miatt ezek a táplálékok teret nyernek majd a fenntarthatóság miatt.


A palacsintát az élvezet kedvéért hoztuk a gyerekeknek a kurzus végére. A palacsintatésztához egyébként nem kizárólag tücsöklisztet adtunk, hanem csak negyedrészben kevertük a búzaliszthez. A gyerekekkel a vegán és vegetáriánus táplálkozásról, beszéltünk a vízlábnyomról és arról is, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbban élni, illetve mi várhat ránk a jövőben.

Az Mathias Corvinus Collegium Fehérvári Központjában az egészségtudatossági kurzuson felmenő rendszerben vehetnek részt a diákok 5., 6. és 7. évfolyamon is - mondta Sándorovics Tímea az MCC FIT Program székesfehérvári régióvezetője. A most szombati kurzuson hetedikes gyerekek hallhattak a tudatos táplálkozásról és a tápanyagok összetételéről élménypedagóiai előadáson. Ez azért nagyon fontos, mert minél nagyobb élmény éri a gyerekeket, annál inkább megmarad bennük az ehhez kapcsolódó információ.

A programon ott volt Östör Annamária a fehérvári MCC képviseletvezetője is, aki elmondta, hogy ezen a kurzuson az is volt a céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy milyen egyéb alternatív fehérjeforrások állnak az élelmiszeripar rendelkezésére a 21. században.