-
Medve Matek Fehérváron
Mintegy ezren vettek részt ma a Királyok parkjában rendezett Medve Szabadtéri Matekversenyen. Az általános iskolás és középiskolás diákok mellett vállalkozó kedvű felnőttek háromfős csapatokban neveztek, hogy egy mozgalmas, fejtörőkben gazdag délutánt töltsenek együtt a szabadban.
2024.04.26. -
Nyílt nap az Apiterápiás Házban
Nyílt napra várják az érdeklődőket a székesfehérvári Apiterápiás Házban április 27-én, szombaton 10.00 és 16.00 óra között. Kipróbálhatjuk a kaptárlevegő jótékony hatásait, lesz több előadás, ismerkedés a méhek világával és számos egyéb érdekesség.
2024.04.26. -
A fonal bűvöletében
Negyedik állomásához érkezik a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett Textiludvar – Textilkert című rendezvénysorozat. Április 27-én, szombaton 10.00 és 18.00 óra között lesz az újabb szakmai program A fonal bűvöletében címmel a Kézművesek Házában.
2024.04.26. -
Városismereti séta a Belvárosban
Ódon házak titkai címmel szervez különleges városismereti sétát a Tourinform Iroda április 27-én, szombaton 10.00 óra kezdettel. A programot Kulcsár Mariann vezeti, a részvételhez előzetes regisztrációt kérnek.
2024.04.26.
Étel vagy táplálék? - sáskák lepték el szombaton a fehérvári MCC-t
„Eleinte idegenkedünk attól, hogy megegyük a szárított sáskát, de aztán a végére mindig elfogy az összes."
A szárított sáskák és tücskök snack-ként fogyaszthatók, mint a chipsek, a rovar proteinszeletek pedig ugyanúgy a sportos étkezés kiegészítéseként ehetők mondta Sziráki Zsófia dietetikus, táplálkozástudományi szakember.
Miért fontos, hogy ezeket megismerjék a gyerekek ezeket a fehérjeforrásokat, találkozunk majd ezekkel a termékekkel gyakrabban a jövőben?
Biztosan többet fog mindenki találkozni ezekkel az alapanyagokkal a jövőben, mert gyorsan és nagy mennyiségben előállítható élelmiszerekről és fehérjeforrásról van szó. Most még viszonylag drágák ezek a termékek, mert nem olyan széles a kínálat. A későbbiekben azonban valószínűsíthető, hogy a friss tőkehúsnál is olcsóbbak lesznek. A klímaváltozás miatt ezek a táplálékok teret nyernek majd a fenntarthatóság miatt.
A palacsintát az élvezet kedvéért hoztuk a gyerekeknek a kurzus végére. A palacsintatésztához egyébként nem kizárólag tücsöklisztet adtunk, hanem csak negyedrészben kevertük a búzaliszthez. A gyerekekkel a vegán és vegetáriánus táplálkozásról, beszéltünk a vízlábnyomról és arról is, hogy hogyan tudunk fenntarthatóbban élni, illetve mi várhat ránk a jövőben.
Az Mathias Corvinus Collegium Fehérvári Központjában az egészségtudatossági kurzuson felmenő rendszerben vehetnek részt a diákok 5., 6. és 7. évfolyamon is - mondta Sándorovics Tímea az MCC FIT Program székesfehérvári régióvezetője. A most szombati kurzuson hetedikes gyerekek hallhattak a tudatos táplálkozásról és a tápanyagok összetételéről élménypedagóiai előadáson. Ez azért nagyon fontos, mert minél nagyobb élmény éri a gyerekeket, annál inkább megmarad bennük az ehhez kapcsolódó információ.
A programon ott volt Östör Annamária a fehérvári MCC képviseletvezetője is, aki elmondta, hogy ezen a kurzuson az is volt a céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal, hogy milyen egyéb alternatív fehérjeforrások állnak az élelmiszeripar rendelkezésére a 21. században.