Esti imádság - a Ciszterci templomban kezdődött a Harmonoia Albensis

Monteverdi műve kinyitotta a mennyország kapuját, és hallhattuk, ott milyen zene szól: Esti imádság címmel a Ciszterci templomban kezdődött a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. Németh Pál Liszt-díjas karmester vezényelte az Esti imádságot, mely sokak szerint az egyik legszebb egyházzenei alkotás, amit valaha is valaki papírra vetett a zeneszerző.
2019.07.04. 22:45 |
„Isten létbe hívta az embert és feladatul adta neki, hogy művész legyen. A művészi alkotásban bizonyul leginkább Isten képmásának az ember.” - Szent II. János Pál pápa szavai ezek, aki a művészet egészét úgy határozta meg, mint az emberen messze túlmutató küldetést, amely az ember egyik legnemesebb feladata." - köszöntötte a közönséget a Harmonia Albensis nyári templomi hangversenysorozat nyitóelőadásán ifj. Major István az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. „Monteverdi 1610-ben komponálta az Esti imádság című monumentális ciklust, mely egyszerre foglalja össze a reneszánsz hagyományt és tekint előre egészen Bach H-moll miséjéig." - tette hozzá.
A Szent Sebestyén-templom ad helyet a második hangversenynek jövő csütörtökön: vezényel Dubóczky Gergely, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. 

Kultúra

 1. Fehérvári virágos pünkösd - nézze meg képeken milyen szép a Belváros

  Ha pünkösd, akkor virágok – a sokéves, szép hagyományt idén is megőrzi a város. A koronavírus-járvány okozta helyzetben kicsit másképp, de élvezhetjük a szépséges virágcsodák látványát a Fehérvári virágos pünkösd keretében. Nem lesz közös séta, és koncerteket sem hallgathatunk, de a város virágkötő mestereinek alkotásait idén is megcsodálhatjuk a hosszú hétvégén.

  2020.05.29.
 2. A félbeszakadt évad folytatásáról szól a következő szezon a Vörösmarty Színházban

  A koronavírus-járvány miatt "félbetört" évad folytatásáról szól majd a következő szezon a székesfehérvári Vörösmarty Színházban az intézmény igazgatója szerint.

  2020.05.29.
 3. Szoba Galéria - folytatódik a Köfém Művelődési Ház online tárlatainak sorozata

  Sörös Vera fazekas bemutatkozásával folytatódik a Köfém Művelődési Ház Szoba Galéria címmel indított sorozata. Az online kulturális összeállítással az intézmény kéthetente szerdán jelentkezik Facebook-oldalán. A következő rész június 3-án, szerdán 15 órától érhető majd el.

  2020.05.29.
 4. Fogom a kezed! – prózaíró és rajzpályázatot hirdetett a Szent István Művelődési Ház

  Fogom a kezed! címmel próza- és esszéíró, illetve rajzpályázatot hirdetett a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. Az intézmény olyan alkotásokat vár, mellyel a gyerekek és a felnőttek bemutatják, hogy miként élték meg az elmúlt hetekben az együvé tartozásnak, az egymásra utaltságnak és egymás segítésének az élményét. 

  2020.05.28.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka