Esti imádság - a Ciszterci templomban kezdődött a Harmonoia Albensis

Monteverdi műve kinyitotta a mennyország kapuját, és hallhattuk, ott milyen zene szól: Esti imádság címmel a Ciszterci templomban kezdődött a Harmonia Albensis templomi koncertsorozat. Németh Pál Liszt-díjas karmester vezényelte az Esti imádságot, mely sokak szerint az egyik legszebb egyházzenei alkotás, amit valaha is valaki papírra vetett a zeneszerző.
2019.07.04. 22:45 |
„Isten létbe hívta az embert és feladatul adta neki, hogy művész legyen. A művészi alkotásban bizonyul leginkább Isten képmásának az ember.” - Szent II. János Pál pápa szavai ezek, aki a művészet egészét úgy határozta meg, mint az emberen messze túlmutató küldetést, amely az ember egyik legnemesebb feladata." - köszöntötte a közönséget a Harmonia Albensis nyári templomi hangversenysorozat nyitóelőadásán ifj. Major István az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója. „Monteverdi 1610-ben komponálta az Esti imádság című monumentális ciklust, mely egyszerre foglalja össze a reneszánsz hagyományt és tekint előre egészen Bach H-moll miséjéig." - tette hozzá.
A Szent Sebestyén-templom ad helyet a második hangversenynek jövő csütörtökön: vezényel Dubóczky Gergely, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. 

Kultúra

 1. Nyitott Városháza - épületséták a KÖN keretében

  Idén is változatos programkínálattal vár mindenkit hétvégén a Kulturális Örökség Napjai. Sok épület és intézmény nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A Városházán is indulnak séták, amelyek keretében – kivételesen – nem lesznek láthatóak a Szent Korona és a koronázási ékszerek hiteles másolatai, mert azok ezen a hétvégén Balatonfüreden, a Vaszary-villában vannak kiállítva. 

  2019.09.20.
 2. Egy éves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont

  Szeptember 28-án 10 órától a Gárdonyi Géza Művelődési Házban mesés foglalkozások, játékok, vetítések varázsolják el a Mesebirodalomba érkező apróságokat és óriásokat abból az alkalomból, hogy egyéves születésnapját ünnepli a Székesfehérvári NépmesePont.

  2019.09.20.
 3. Kiállítással tisztelegtek Hada Tibor munkássága előtt a fehérvári bélyeggyűjtők

  Harmincöt keretoldalon tizenegy témakört mutat be a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör Hada Tibor több évtizedes gyűjtői munkássága előtt tisztelgő, csütörtökön a VOKE Vörösmarty Mihály Művelődési Házban nyílt tárlata; vasút, cserkészet, Szent István király, Székesfehérvár, természetvédelem, a Föld Napja, 1956 emléke, festmények lovak, bor és szőlő.

  2019.09.19.
 4. Innováció a régészetben - a legújabb technológiák alkalmazásáról tanácskoznak

  "Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben" címmel kezdődött el kétnapos konferencia csütörtökön a Gorsium Régészeti Parkban. A Szent István Király Múzeum szervezésében zajló eseményen többek között a várak 3D felmérésének lehetőségeiről és a geoinformatikai technológiák régészeti alkalmazásairól is szó volt.

  2019.09.19.

Királyi Napok

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka