Esernyők és rózsaszín lufik a mellrák elleni sétán

Az Országalmától az őszi esőben is sokan indultak el azért, hogy a megelőzésre és a szűrések fontosságára irányítsák a figyelmet. „Higgyünk abban, hogy lehetünk legjobb feleségek, legjobb anyák, barátok, társai egymásnak akkor is, hogyha fontosak vagyunk magunknak, és odafigyelünk arra, mire is vágyunk valójában!” – fogalmazta meg a Závodszky Noémi színművész a lelki tényezők szerepéről. 
2019.10.05. 13:29 |

A szűrés fontossága mellett a magunkra való odafigyelés lelki tényezőire hívták fel a figyelmet.

Október a nők hónapja: szombaton délelőtt színes esernyőkkel és rózsaszínű lufikkal gyülekeztek a mellrák elleni közösségi sétára a nők, a családok, a sportolók, a kisebb-nagyobb közösségek, a város vezetői és önkormányzati képviselői. Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok megköszönte minden résztvevőnek, hogy csatlakoztak a hagyományos közösségi programhoz. A nemcsak a nők számára életmentő szűrések fontosságára irányítva a figyelmet köszönetet mondott a rendezvényen résztvevő férfiaknak is, köztük az amerikai focistáknak és a jégkorongozóknak.

A közösség által képviselt ügyről dr. Cser-Palkovics András polgármester azt az üzenetet tolmácsolta a séta résztvevőinek, hogy vigyék haza, és adják át másoknak is a megelőzés, a szűrés fontosságát. 

Závodszky Noémi színművész a séta háziasszonyaként a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet: „Azon belül is a lelkünk fontosságára, arra, hogy helyezzük át a fókuszt magunkra. Higgyünk abban, hogy minden rajtunk múlik! Higgyünk abban, hogy lehetünk a legjobb feleségek, legjobb anyák, barátok, társai egymásnak akkor is, hogyha fontosak vagyunk magunknak, és odafigyelünk arra, mire is vágyunk valójában!” Azt a tapasztalatát osztotta meg: sokan nem úgy élnek, hogy a saját életük főszereplői – ami ellen a lélek tiltakozik, és ez mindenféle betegség formájában mutatkozik meg.

A rendezvényen dr. Cser-Palkovics András polgármester azt az örömét fejezte ki, hogy a nem túl jó idő ellenére idén is sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez. Köszönetet mondott Závodszky Noéminek, aki évek óta kitartóan vállalja fel a rendezvényen való részvételét, szerepét – jelezve az ügy fontosságát –, valamint azoknak, akik Kovács Szilviával együtt személyükkel hitelesítik ezt a témát, és köszönetét fejezte ki, hogy egyre több közösség csatlakozik a programhoz. „Ebben a kérdésben is képesek vagyunk összefogni, megmutatni a városnak az erejét, és közösen felhívni egy fontos kérdéskörre a figyelmet: megelőzés, szűrés – ezt vigyük magunkkal haza, és adjuk át másoknak is!” – fogalmazott a polgármester.

Dr. Krisztián Erika megyei tisztifőorvos rövid összefoglalójában azt a sajnálatos tényt emelte ki, hogy Magyarországon évente több mint 2000 nőt veszítünk el úgy, hogy a diagnosztika lehetősége adott, és az időben való felismerés életet menthet. Sajnálatos így az a tény is, hogy a kiküldött meghívólevelek ellenére a nők alig 50%-a vesz részt szűrésen. Az aktív figyelemfelhívás tehát nemcsak ma fontos, hanem az év minden napján – tette hozzá.

Közélet

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek