Erdei Ibolya, Erdei László és Karé Krisztián kapták a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat 2023-ban

Hétfőn délután az Építészet Világnapja alkalmából a Városházán adták át a közel egy évizedes múltra visszatekintő Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. A három díjazott a Szent István Király Múzeum rekonstrukciójának és bővítésének magas színvonalú alkotói munkájáért részesült az elismerésben, de munkáikkal a város számos pontján találkozhatnak a székesfehérváriak.
2023.10.09. 19:51 |
Erdei Ibolya, Erdei László és Karé Krisztián kapták a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat 2023-ban

Az Ybl-bicentenárium évében, 2014-ben Székesfehérvár Önkormányzata Schmidl Ferenc Építészeti Díjat alapított.

A díj tisztelgés a város szülötte, Ybl Miklós előtt, valamint a díj névadója, Schmidl Ferenc építész a városban végzett építészeti, főépítészi munkássága elismerése. A díjjal azokat az építészeket tüntetik ki, akik 1990 után megvalósult alkotásukkal hozzájárulnak Székesfehérvár városképének fejlődéséhez, építészeti kultúrájának magas színvonalú fejlesztéséhez és fenntartásához. Az elismerést idén nyolcadik alkalommal adták át.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a széles közvélemény elismerését tolmácsolta a díjazottaknak, kiemelve, hogy pontosan az ilyen szintű és minőségű tervek elismerésére hozták létre annak idején a Schmidl Ferenc Építészeti Díjat. „Ha valaminek csodájára járnak a fehérváriak és a hozzánk látogató vendégek az elmúlt hosszú hónapok során, az például azoknak az embereknek az alkotása, akiket ma ezzel az elismeréssel szeretnénk köszönteni.” – fogalmazott a polgármester, aki nehéz feladatként, de ugyanakkor szép kihívásként is jellemezte a munkát, melyet a díjazottak nagyon magas minőségben teljesítettek. 

A tervezés és a kivitelezés után a város kapott egy olyan közösségi és kulturális teret, amire méltán lehet büszke – húzta alá a városvezető, hozzátéve, hogy a város kulturális élete évtizedeken keresztül fogja érezni az épület hatását és jelentőségét. Dr. Cser-Palkovics András megköszönte a Magyar Kormány támogatását, melynek segítségével a projekt létrejöhetett, valamint reményét fejezte ki, hogy a jövőben is lesz lehetőség hasonló középület-felújításra.

Az Önkormányzatnak fontos vállalása, hogy elősegítsége az építészet és az azt művelő építészek társadalmi elfogadottságát, ennek okán alapították 2014-ben a város híres szülöttéről elnevezett építészeti díjat – kezdte köszöntőjét Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze, a Schmidl Díj Bizottság tagja. Felidézte, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum, a Szent István Király Múzeum és a Magyarságkutató Intézet a Kormány 2013-as, Szent István-emlékévben meghozott döntése alapján közösen szervezte meg a Királyok és Szentek – Az Árpádok kora című kiállítást. A tárlatot nagy érdeklődés kísérte, azonban ahhoz, hogy megvalósulhasson, felújításra és bővítésre került a Rendház épülete.

Lantay Attila szakmai értékelése szerint a Rendház előcsarnoka, a Szent István Király Múzeum bejárata méltó felújításon esett át: A korszerű építészeti formálással megoldott, kortárs hangvételű előcsarnok a történelmi környezetet adó barokk Rendházzal immár együtt szolgálhatja a kultúra üdvét. Új épülettel gazdagodott a város, ami nem csak színvonalas kiállítótermeket jelent, de a múzeum egy olyan új térrel is gazdagodott, ami nem csak az igényes kiszolgálást teszi lehetővé, hanem új lehetőségeket is biztosít a programok terén, közösségi térként is funkcionálhat. A főépítész hozzátette: utóbbi funkciót a bizottság nagyra értékelte a díjazásnál. Lantay Attila mind a tervezőknek, mind az alkotóknak megköszönte, hogy Székesfehérvár újra felkerülhetett Európa kulturális térképére.2023-ben Schmidl Ferenc Építészeti Díjban részesült Erdei Ibolya, Erdei László és Karé Krisztián a Szent István Király Múzeum rekonstrukciója és bővítése építészeti minősége alapján, Székesfehérvár épített környezetének magas színvonalú alakításáért, ezzel a város építészeti kultúrájának ápolása terén végzett példaértékű tevékenységéért.

Erdei Ibolya 2011-ben diplomázott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán és szerzett építészmérnöki oklevelet. Ezt követően Karé Krisztián műtermében, majd többek között az Erdei Design Stúdióban, valamint megszakításokkal a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-ben folytatott tervezői tevékenységet. Főbb alkotásai a maroshegyi bölcsőde, a Zsófia-ház és a Távírda utcai Parkolóház, melyet társtervezőként jegyez. Kezdetektől fogva számos közös alkotásban, tervezőtársként vesz részt Erdei Lászlóval és Karé Krisztiánnal. Fiatal kora ellenére 2011-ben már európai díjazott volt a Holcim Awards for Sustanable Construction építészeti versenyen, majd 2021-ben Molnár Tibor Építészeti Díjban részesült Velence, Panoráma u. családi ház tervezéséért.Erdei László 1978-ban szerzett magasépítő üzemmérnöki oklevelet a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, majd 1987-ben műemlékvédelmi szakmérnöki, 2006-ban pedig színdinamikai szakmérnöki képzéseken vett részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai életútja során számos munkahelyen tevékenykedett, a FETÉV-től az Agroberen át a Fejér Megyei Tanácsig, majd ezt követően több magántervező irodában – többek között az UNITERV Épülettervező Kft-ben és az NA Stúdió Kft-ben – dolgozott építész tervezőként 2013-ig. Ezután 3 éven keresztül a Fejér Megyei Kormányhivatalnál műemléki felügyelő munkakörben, majd 2016-tól ma is a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársa, melynek keretében számos önkormányzati beruházás tervezésében vesz részt.

Nevéhez több jól ismert székesfehérvári épület is fűződik:

- Panoráma Office bővítés - átalakítás, Székesfehérvár, Rákóczi út
- Gellértudvar 256 lakásos társasház, Székesfehérvár, Palotaváros
- Horogház 92 lakásos társasház, Székesfehérvár, Palotaváros
- Kurucz sarok Társasház, Székesfehérvár
- Parkolóház, Székesfehérvár, Távírda utca
- Maroshegyi bölcsőde, Székesfehérvár, Úrhidai út

Munkásságáért két alkalommal – 2012-ben és 2016-ban – Fejér Megyei Építőipari nívódíj-ban részesült, valamint 2021-ben átvehette a Fejér Megyei Építészkamara által alapított Molnár Tibor építészeti díjat a Velence, Panoráma u. családi ház tervezéséért. A szakmai közéletben is aktív: a Fejér Vármegyei Építész Kamarában tisztségviselőként – jelenleg elnökségi tagként – vesz részt az építésztársadalom érdek- és értékvédelmi munkájában.

Karé Krisztián 1998-ban végzett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán. 2001-ben a Debreceni Egyetemen műszaki ellenőri, 2004-ben pedig a Econovum - Newport School of Business Administration-ban MBA-mérnök-közgazdász végzettséget szerzett. Állandó munkahelye a saját tulajdonú ARHI-TÉK Kft., melynek ügyvezetője, vezető építész tervezője. Emellett számos munkahelyen, többek között a Szigeti és László Kft-ban építész munkatársként, a Széphő Zrt-ben vezető tervezőként, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Beruházási és Üzemeltetési Osztályán főmunkatársként, valamint a Székesfehérvári Városfejlesztési Nonprofit Kft-ben építész tervezőként tevékenykedett.

Számos megvalósult építészeti alkotás tervezője, ezek közül kiemelendő:

- Gorsium Domus 80 lakásos társasház
- Gellért Udvar 256 lakásos társasház
- Kurucz sarok Társasház
- Megyeháza belső átalakítása – Kormányhivatal kialakítása
- Vörösmarty tér 12. sz. műemléki épület rekonstrukció, valamint a telek hátsó részén új 17 lakásos társasház
- Várkörút 11. „Molnár Tibor lakóépület” felújítás és belső átalakítás

Fentiek mellett számos családi házat és társasházat tervezett Székesfehérváron és a város határain kívül, valamint számos kivitelezési munkában felelős műszaki vezetőként, illetve műszaki ellenőrként tevékenykedik. Munkásságáért 2012 évben Fejér megyei Építőipari Nívódíjban részesült a Kuruc Sarok Társasház tervezőcsapatának tagjaként. Szakmai közéleti tevékenységi között jelentős a Fejér Vármegyei Építész Kamara elnökségi tagjaként végzett munkája.

A díj átvétele után Erdei László úgy fogalmazott: nem állhatnánk itt, ha nem kaptuk volna meg a bizalmat a városvezetéstől. A friss Schmidl Ferenc Építészeti Díjas tervező arról beszélt, hogy a projekt során nem csak három ember dolgozott, hanem nagyságrendileg 80-100 ember összehangolt, magas színvonalú tevékenysége kellett az elért eredményhez. Erdei László külön köszöntötte a kivitelező munkáját, aki a pandémiás időszak ideje alatt is dolgozott az épületen. „Elképesztő mennyiségű munka került ebbe az épületbe, ami ma már látható, de az odáig vezető út mozgalmas és összetett volt.” – zárta köszöntőjét Erdei László, aki minden, a projekthez akár egy gondolatot is hozzátevő résztvevőnek megköszönte a segítségét.

A rendezvényen részt vettek Róth Péter és Lehrner Zsolt alpolgármesterek, Fakász Tamás állami főépítész, a Schmidl Bizottság tagja.