Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.
2019.07.18. 13:05 |

Székesfehérvár XX. századi ismételt felemelkedésének emblematikus időszaka volt az 1938-as országgyűlést közvetlenül megelőző és az azt követő időszak.

A nagy idők nagy formátumú vezetőket kívántak, ezek egyike volt dr. Kaáli Nagy Marcell, akit éppen az emlékév várható eseményei miatt vezényeltek városunkba Egerből és aki aztán elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy minden a legnagyobb rendben, az ügy fontosságához méltóan történhessék az 1938-as, örök emlékű napok alatt.

Az 1938-as Szent István Jubileumi Év eseményei kiemelt feladatot róttak a rendészeti szervek állományára. Az év elejétől megkezdődött a rendezvénysorozat biztosítására történő felkészülés és országosan is egyedülálló módon elkészült az éves biztosítási feladatterv. Az év elején világossá vált a városvezetés és a belügyminiszter számára is, hogy az emlékév tervezett rendezvényei számára, továbbá a közrend és közbiztonság fenntartására csupán a rendőri erők nem elégségesek, határozott és jól szervező, gyakorlott rendőri vezetőre és vezetésre is szüksége van úgy a városnak, mint az országnak.

Mindennek érdekében dr. Kaáli Nagy Marcell egri rendőrkapitányt 1938. január 1-jei hatállyal a belügyminiszter a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetésével bízta meg.

Az 1938. évi ünnepségek biztosítása kiemelt szintű, a rendőri és a csendőri állomány felkészítése, szolgálatellátása példaértékű volt, a tömegek mozgatása megfelelően sikerült, rendkívüli esemény nem történt. Az újonnan felállított közlekedési szolgálat eredményesen mutatkozott be a közlekedés, a forgalomszervezés, a járművek mozgatása és parkoltatása terén is.

A jubileumi év székesfehérvári rendezvényeinek rendőri biztosításáért Magyarország kormányzója kitüntetésben részesítette dr. Kaáli Nagy Marcell rendőrfőtanácsost.

dr. Kaáli Nagy Marcell, rendőrfőkapitány emlékének megőrzésében egy Abán élő fehérvári lokálpatriótának, Simon Lászlónak volt a legnagyobb szerepe. A főkapitány nevét és érdemeit a különféle megemlékezéseken – például a Ciszterci altemplomban, minden esztendőben – visszahozta a köztudatba, örökösétől, Kaáli Nagy Lydiától pedig becses relikviákhoz, képekhez, dokumentumokhoz, kitüntetésekhez jutott.

Ezeket a relikviákat ajánlotta fel azután Székesfehérvár jelenkori rendőrségi vezetőinek ahhoz, hogy a volt főkapitány tiszteletére épületükben emlékvitrint rendezhessenek be. Mint mondta, dr. Kaáli Nagy Marcell így a jövőben is példa lehet mindenkinek arra, hogyan lehet, hogyan kell egy vállalt feladatot tisztességgel, a lehető legjobban elvégezni.

Mostanra az emlékvitrin elkészült, így a híres előd ma élő, távoli rokonai is megnyugvással vehetik tudomásul, hogy családjuk volt tagjának neve és tettei fennmaradnak.

Simon László, Laci bácsi kezdeményezésére Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrfőkapitány kitüntetéseit olyan helyen őrizzük, ahol ez fennmarad, a jelen rendőrei is láthatják, okulhatnak, példát vehetnek róla.” - hangsúlyozta Kovács Zsolt, rendőr ezredes, Székesfehérvár rendőrkapitánya. 

Közélet

 1. Dr. Ravasz László református püspök életéről és munkásságáról nyílik kiállítás

  December 15-én, vasárnap a 10 órai istentisztelet után lesz a Dr. Ravasz László püspök élete és munkássága című kiállítás megnyitója a Nyitrai úti Közösségi Házban. A tárlatot megnyitja Tegzesné Bibó Borbála, Dr. Bibó István lánya, Dr. Ravasz László unokája. A kiállítás történetét bemutatja: Szelekovszky Beáta, a Leányfalui Faluház és Ravasz László Könyvtár igazgatója. A vendégekkel Vakler Lajos, szerkesztő-műsorvezető beszélget.

  2019.12.12.
 2. Február 28-ig várják a javaslatokat a 2020-as Ember Mária díjra

  A Raoul Wallenberg Egyesület elnöksége az Ember Mária-díjjal azokat a személyeket kívánja elismerni, akik munkásságukkal kiemelkedő módon mutatták be zsidó és nem zsidó magyarok együttélésének történetét. A díjra 2020. február 28-ig tehetnek javaslatot magánszemélyek, szervezetek.

  2019.12.12.
 3. Flasmobbal hívták fel a figyelmet a fogyatékosság elfogadására

  Bennünk is ugyanaz a szív dobog! mottóval szerveztek egyedülálló felvonulást és flasmobot az Alba Plazában a fogyatékossággal élők világnapja, december 3-a tiszteletére. Az esemény célja volt, hogy a résztvevők elfogadó közösséget alkossanak.

  2019.12.11.
 4. Állami gondozásban élő gyerekeket leptek meg Fehérvár Angyalai

  Fehérvár Angyalai idén a Gyermekvédelmi Központban nevelkedő gyerekeket lepték meg ajándékokkal. A hatvan meghívott kisgyermeknek és fiatalnak a Szabad Színház előadása Pánov bácsi karácsonyáról mesélt, aki önzetlen segítőkészségével teremtette meg maga körül a karácsony szeretetteljes hangulatát.

  2019.12.11.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek