Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.
2019.07.18. 13:05 |

Székesfehérvár XX. századi ismételt felemelkedésének emblematikus időszaka volt az 1938-as országgyűlést közvetlenül megelőző és az azt követő időszak.

A nagy idők nagy formátumú vezetőket kívántak, ezek egyike volt dr. Kaáli Nagy Marcell, akit éppen az emlékév várható eseményei miatt vezényeltek városunkba Egerből és aki aztán elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy minden a legnagyobb rendben, az ügy fontosságához méltóan történhessék az 1938-as, örök emlékű napok alatt.

Az 1938-as Szent István Jubileumi Év eseményei kiemelt feladatot róttak a rendészeti szervek állományára. Az év elejétől megkezdődött a rendezvénysorozat biztosítására történő felkészülés és országosan is egyedülálló módon elkészült az éves biztosítási feladatterv. Az év elején világossá vált a városvezetés és a belügyminiszter számára is, hogy az emlékév tervezett rendezvényei számára, továbbá a közrend és közbiztonság fenntartására csupán a rendőri erők nem elégségesek, határozott és jól szervező, gyakorlott rendőri vezetőre és vezetésre is szüksége van úgy a városnak, mint az országnak.

Mindennek érdekében dr. Kaáli Nagy Marcell egri rendőrkapitányt 1938. január 1-jei hatállyal a belügyminiszter a Székesfehérvári Rendőrkapitányság vezetésével bízta meg.

Az 1938. évi ünnepségek biztosítása kiemelt szintű, a rendőri és a csendőri állomány felkészítése, szolgálatellátása példaértékű volt, a tömegek mozgatása megfelelően sikerült, rendkívüli esemény nem történt. Az újonnan felállított közlekedési szolgálat eredményesen mutatkozott be a közlekedés, a forgalomszervezés, a járművek mozgatása és parkoltatása terén is.

A jubileumi év székesfehérvári rendezvényeinek rendőri biztosításáért Magyarország kormányzója kitüntetésben részesítette dr. Kaáli Nagy Marcell rendőrfőtanácsost.

dr. Kaáli Nagy Marcell, rendőrfőkapitány emlékének megőrzésében egy Abán élő fehérvári lokálpatriótának, Simon Lászlónak volt a legnagyobb szerepe. A főkapitány nevét és érdemeit a különféle megemlékezéseken – például a Ciszterci altemplomban, minden esztendőben – visszahozta a köztudatba, örökösétől, Kaáli Nagy Lydiától pedig becses relikviákhoz, képekhez, dokumentumokhoz, kitüntetésekhez jutott.

Ezeket a relikviákat ajánlotta fel azután Székesfehérvár jelenkori rendőrségi vezetőinek ahhoz, hogy a volt főkapitány tiszteletére épületükben emlékvitrint rendezhessenek be. Mint mondta, dr. Kaáli Nagy Marcell így a jövőben is példa lehet mindenkinek arra, hogyan lehet, hogyan kell egy vállalt feladatot tisztességgel, a lehető legjobban elvégezni.

Mostanra az emlékvitrin elkészült, így a híres előd ma élő, távoli rokonai is megnyugvással vehetik tudomásul, hogy családjuk volt tagjának neve és tettei fennmaradnak.

Simon László, Laci bácsi kezdeményezésére Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrfőkapitány kitüntetéseit olyan helyen őrizzük, ahol ez fennmarad, a jelen rendőrei is láthatják, okulhatnak, példát vehetnek róla.” - hangsúlyozta Kovács Zsolt, rendőr ezredes, Székesfehérvár rendőrkapitánya. 

Közélet

 1. Sóstóra látogattak a nemzetközi delegációk tagjai

  A 2019-es Székesfehérvári Királyi Napok alkalmából idén is hat testvér- és partnervárosból érkeztek vendégek. A delegációk Székesfehérváron töltött napjaik alatt látogatást tesznek több Fejér megyei nevezetességnél, részt vesznek a Koronázási Szertartásjátékon.

  2019.08.18.
 2. Szent István király ünnepén koncelebrált püspöki szentmise lesz Székesfehérváron

  Augusztus 20-án, kedden délelőtt 10.30 órakor a Szent István király napi rendezvénysorozat keretében, a Szent Imre templomban ünnepi szentmisét celebrál Spányi Antal megyés püspök Fehérvár papságával közösen. A szentmise után a megyés püspök megáldja az új kenyeret. Augusztus 20. az egyik legősibb magyar ünnep, Szent István király ünnepének napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.

  2019.08.18.
 3. Szőlőt és gyümölcsöket szenteltek Urunk színeváltozásának ünnepén a Rác utcában

  Ünnepi szent liturgia keretében szőlőt és gyümölcsöket szenteltek szombaton a Rác utcai szerb ortodox templomban, Urunk színeváltozásának ünnepe alkalmából. A Székesfehérvári Királyi Napok rendezvényeként az ünnepi négynapos hétvégén 10 és 18 óra között látogatható a templom.

  2019.08.17.
 4. Ötvennél is több családnak segít a Gondtalan sulikezdés adománygyűjtő akció

  Minden eddiginél több adomány gyűlt össze a Gondtalan sulikezdés jótékonysági akció során. A kezdeményezést harmadik alkalommal szervezte meg a Next Stop Fehérvár üzletközpont és a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ. A tanszereket, iskolai eszközöket a következő hetekben juttatják el a gondozott családoknak - hangzott el a pénteki átadáson.

  2019.08.16.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek