Emléktúrával tisztelegnek a doni hősök és áldozatok előtt február 21-én

A Magyar Tartalékosok Szövetsége 2019-ben XIX. alkalommal szervezi meg a Doni Hősök Emléktúrát, amelynek résztvevői valós teljesítménnyel tisztelegnek a Don kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt. A MATASZ Fejér megyei szervezete idén is útra indítja a "Fejér menetszázadot" a Doni hősök és áldozatok emlékére február 21-én, csütörtökön.
2019.02.14. 19:17 |

A Magyar Tartalékosok Szövetsége az 1943. január 12-i urivi áttörés emlékére, tisztelegve az elhunytak emléke előtt emlékmenetet szervez immár XIX. alkalommal.

A rendezvénysorozat fővédnöke a honvédelmi miniszter. Az országos emlékmenet elsőként Veszprém megyében volt január elején, és Fejér megyében zárul február 21-én, csütörtökön a FEJÉR menetszázad menetelésével.

Az egy napos program a Fekvő katona emlékmű előtt 9.00 órakor indul Székesfehérváron. A Hősök terén megalakul a menetszázad. Az egységzászló átadását és megáldását követően a harcban elesett katonák emléke előtt koszorúzással tisztelegnek, majd dobszó mellett elindul a gyalogmenet. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott század dobszó mellett vonul végig a városon. A Fő utcán végighaladva érkeznek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtanak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmenetelnek a laktanyákig.

A doni hősökre emlékezők következő állomása Zámoly lesz. 1945-ben a Zámolyi-medencében 1945 januárjában Magyarország legnagyobb páncélos csatáinak egyikére került sor, amelyben közel 400 harckocsit lőttek ki, és több mint ezer katona vesztette életét. A falu közössége a településen lévő magtárban állított emléket az elesetteknek. A csütörtöki menetszázad az egykori harcokról egy rövid történelmi összefoglalót hallgat meg, majd gyalogosan indul tovább Sárkeresztesre. A világháborús emlékműnél gyertyát gyújtanak, koszorúznak, és a helyszínen lezajlott harcokról rendhagyó történelem óra keretében bővíthetik ismereteiket.

A "Fejér menetszázad” előreláthatóan 16 óra körül érkezik vissza Székesfehérvárra, ahol a Hosszútemetőben megemlékezéssel, a résztvevőknek szóló emléklapok átadásával zárul.

Közélet

 1. Meghívást kapott Székesfehérvár a Communities in Bloom virágosítási világversenyre

  A tavalyi évben csatlakozott Magyarország a "Communities in Bloom" virágosítási világversenyhez, melyre idén a nagyvárosi kategóriában Székesfehérvár kapott meghívást, melyet őexcellenciája Isabelle Poupart Kanada magyarországi nagykövete, Cser-Palkovics András Fehérvár polgármestere és Bocsi Andrea a "Communities in Bloom" virágos világverseny zsűritagja csütörtökön jelentett be a Városházán.

  2019.05.23.
 2. Hősök napi megemlékezés lesz szombaton délután a Zobori úti keresztnél

  Május 25-én, szombaton 16.30 órától Hősök napi megemlékezést tartanak a Zobori út - Donát út sarkán található Hősök keresztjénél. A Donát utca és a Zobori út kereszteződésében található II. világháborús emlékművet 1946-ban közadakozásból emelték.

  2019.05.23.
 3. Idén is KÉPESEK rá - négy fehérvári óvodaudvar újul meg nyáron

  2019-ben négy fehérvári óvodaudvart újítanak fel a KÉPES Program keretében. A Rákóczi Utcai Óvoda, a Nefelejcs Óvoda, a Palotavárosi Óvoda és a Szárazréti Óvoda udvaráról elbontják a javíthatatlan és balesetveszélyes játszóeszközöket és újak kerülnek a helyükre.A felújítási munkálatokat az előző évekhez hasonlóan a Városgondnokság szakemberei végzik a nyári hónapokban, az óvodák működésének lehető legkisebb mértékű zavarása mellett.

  2019.05.22.
 4. Hősök-napi ünnepi püspöki szentmise lesz vasárnap a Don-kanyar Emlékkápolnánál

  Május 26-án, vasárnap, a Hősök napján 15 órakor Spányi Antal, megyés püspök celebrál szentmisét a Don-kanyar Emlékkápolnánál (Pákozd, Mészeg-hegy) az első és a második világháborúban elesett katonákért.

  2019.05.22.

Hetedhét Játékfesztivál

Ünnepi Könyvnapok

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek