Élsport és tanulás – együttműködést kötött a Kajak-Kenu Akadémia, a Kodolányi és az Óbudai

Közösen dolgozik a sportolók és a sportág sikerérét a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Alapítvány, a Kodolányi János Gimnázium, valamint az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar. A partnerek kedden délután írtak alá együttműködési megállapodást a Városházán.
2023.11.07. 16:12 |
Élsport és tanulás – együttműködést kötött a Kajak-Kenu Akadémia, a Kodolányi és az Óbudai

Három éve Sukorón kezdte meg működését az ország első, államilag támogatott kajak-kenu akadémiája, a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia.

A háromszoros olimpiai bajnok, Kovács Katalin olyan egyedülálló akadémiát álmodott meg, ami hosszútávon is kiemelkedő utánpótlásműhelye lehet a kajak-kenunak. Ennek érdekében épül Sukorón, egy olyan sportkomplexum és módszertani központ, amely igazi bölcsője lehet a sportágnak.

Az utánpótlás-nevelés egyik fontos része azonban, hogy a fiatal tehetségek ne csak a vízen, de az iskolapadban is teljesítsenek. Ennek érdekében írt alá kedden délután együttműködési megállapodást a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia, a Kodolányi János Gimnázium és az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar.

A megállapodásnak köszönhetően a tanulók többek között egyéni tanulmányi rend kialakítására kapnak lehetőséget, valamint az edzőtáborokra és versenyekre is rugalmasan utazhatnak.

„Örömteli pillanat ez, hiszen egy viszonylag hosszabb előkészítést követően, az első pillanattól az volt a célunk, hogy az akadémia Székesfehérvárra jöjjön. Ezzel pedig segítsen még erősebbé tenni a Velencei-tó és Székesfehérvár kapcsolatát, a fiataloknak pedig megadja azt a lehetőséget, hogy ezt a nehéz, de nagyon szép sportágat válasszák.” – fogalmazott a megállapodás fontosságáról dr. Cser-Palkovics András polgármester. Kiemelte, hogy a város számára nagyon fontos partnerek együttműködése válik most hivatalossá, hiszen az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, valamint a Kodolányi János Gimnázium mögött álló Kodolányi Egyetem is kiemelt partnere a városnak. Hangsúlyozta, hogy Székesfehérvár mindig is iskolaváros volt, a sport és az oktatás kapcsolatára pedig jó példa az Óbudai Egyetem által indított sportközgazdász és sportmenedzser szak, valamint a Kodolányi János Gimnázium sportosztálya.

Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora arról beszélt, hogy az egyetemnek évek óta kiemelt célja a sport, a sportos életmód támogatása. Ennek érdekében keresik a lehetőséget az együttműködésre a sportági szervezetekkel, akadémiákkal. Elmondta, hogy az intézmény 12.000 hallgatója között jelenleg is sok a sportoló, ezért évekkel ezelőtt élsportolói programot vezettek be és a tömegsportokat is támogatják.

A Kodolányi János Gimnáziumban már tízéve létezik sportosztály, ahol a sportoló diákoknak támogató környezetet teremtenek az eredményesség érdekében. „Az a célunk, hogy támogató környezetet biztosítsunk, ami nem csak figyelembe veszi és segíti, de maximálisan elismeri, hogy a sportolók életvitele más.” – mondta Csöngei Gabriella, a Kodolányi János Gimnázium igazgatója. Kiemelte: Kovács Katalin személyes példája olyan inspirációt jelenthet ezeknek a fiataloknak, ami arra ösztökélheti őket, hogy mind a tanulás, mind az sport területén jobban teljesítsenek.

Kovács Katalin, a nevével fémjelzett Nemzeti Kajak-Kenu Akadémia Alapítványának kuratóriumi elnöke elmondta, hogy igyekeznek minden elvárásnak megfelelni az intézmények felé. A háromszoros olimpiai bajnok beszámolt arról, hogy az akadémia az oktatás minden területén jelen szeretne lenni. Az általános iskolákban a testnevelő tanárok segítségével szeretnék megismertetni a sportágat, még a középiskolákban a sport és a tanulás fontosságát szeretnék hangsúlyozni. „Valljuk, hogy az a gyermek tud jól teljesíteni az iskolapadban, aki mellette rendszeresen sportol. Megnyugvás hallani, hogy ebben partner tud lenni a gimnázium és az egyetem is. (…) A sport és a tudomány elválaszthatatlan egymástól, a sporttudomány pedig nagy mértékben tudja segíteni az akadémia, valamint a sportág eredményességét.” – emelte ki Kovács Katalin.