Első kézből Fehérvár – elengedett teraszdíjak, védekezési költségek, aktuális információk

Az Önkormányzat 2021 első negyedévére is el fogja engedni a teraszdíjakat, ezzel segítve az üzleteket és a munkahelyek megtartását – tette közzé közösségi oldalán dr. Cser-Palkovics András. A polgármester beszámolt az egyik bentlakásos intézménynél elrendelt járványügyi hatósági zárlatról, illetve tájékoztatást adott a védekezéssel összefüggő feladatokra fordított költségekről is. 
2020.10.06. 15:44 |

Tisztelt Fehérváriak!

Tájékoztatóm elején a koronavírus-járvánnyal összefüggően, második felében pedig az egyéb aktuális témákról írok Önöknek.

- A mai napon sajnos járványügyi hatósági zárlat alá került a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény Maroshegyi Gondozási Központja. Az egyik dolgozó tesztje lett igazoltan pozitív, a Nemzeti Népegészségügyi Központtal egyeztetve ezért került sor az azonnali intézkedésre. A bentlakó ellátottak és a munkavállalók számára a PCR tesztelés folyamata megkezdődött. Szerencsére már korábban intézkedés történt a nappali ellátás szüneteltetésére (ezt az igénylőknek házhoz szállított ebéddel oldják meg), illetve látogatási tilalom van érvényben az intézményben.

- Székesfehérvár Önkormányzata a Tankerület és a Szakképzési Centrum számára is 2-2 millió forintos támogatást biztosít. Ezzel a nagy tanulói létszámmal működő fehérvári iskolákban a biztonságos beléptetést biztosító, hőkamerás rendszerek kiépítését támogatjuk. Köszönöm mindenkinek a közreműködést a reggeli testhőmérésben!

- A város életében és hangulatát tekintve is nagyon fontosak az éttermek, a kávézók, a cukrászdák. Ez az év számukra is nagyon nehéz, támogatásuk és a munkahelyek védelme érdekében az idei évben teljes egészében elengedésre került a teraszdíj megfizetése. A folyamatokat látva várhatóan jövőre is szükségük lesz az Önkormányzat segítségére, ennek érdekében – következő lépésként – 2021 első negyedévére vonatkozó teraszdíjakat el kívánja engedni az Önkormányzat. Az ehhez kapcsolódó jogalkotási folyamatot megkezdjük. Kérem, Önök is segítsék a helyi vállalkozásokat! Fogyasszunk helyben, fogyasszunk helyit!

- A székesfehérvári önkéntesprogramhoz a múlt heti meghirdetés óta 24 fő csatlakozott. Ők – szükség esetén – a már az idősek ellátásában résztvevő 16 önkormányzati segítőhöz csatlakoznak majd, illetve a járványügyi helyzettel összefüggő más feladatok megvalósítását segítik. Továbbra is várjuk minden 18 éven felüli, egészséges fehérvári jelentkezését az onkentes@szekesfehervar.hu e-mail címen, nevük, telefonos és e-mail elérhetőségeik, lakcímük megadásával tudnak, illetve kérjük, jelöljék meg azt a területet, városrészt, ahol vállalnák a veszélyeztetettek ellátásához köthető feladatokat, mint az alapvető gyógyszerek, élelmiszerek bevásárlása, postai ügyek intézése.

- Jelenleg 56 idős, krónikus betegségben szenvedő vagy fogyatékkal élő főt látnak el kollégáink, azaz segítenek a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, a postai ügyintézés átvállalásában. A telefonos segítőszolgálatot ellátók tájékoztatása szerint sok az idős érdeklődő, akik a téli időjárás, illetve az esetlegesen elhúzódó járványhelyzet esetén szeretnék majd a későbbiekben igénybe venni az ellátást. A segítséget kérők jelentkezését a (22) 537-651-es és a (22) 537-652-es telefonszámokon, illetve az idosellatas@szekesfehervar.hu e-mail címen. A Polgármesteri Hivatal dolgozói minden munkanapon reggel 8 és délután 4 óra között várják a hívásokat!

- Hiszem, hogy a transzparencia és az információk elérhetősége válságos időkben ugyanolyan fontos, mint egyébként. Ahogyan tavasszal, úgy most is közzéteszem Önöknek, hogy az Önkormányzat mennyit és miből költött – a teljesített kiadásokat és a kötelezettségvállalásokat is figyelembe véve – a koronavírus elleni védekezésre; várhatóan egy hónapon belül pedig a bevételkiesésről is számot tudok majd adni.

- Városunk intézményei, kiemelten a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény, a Humán Szolgáltató Intézet, az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központ és a Kríziskezelő Központ eddig összesen 205 millió 124 ezer forintot költöttek a járvány elleni védekezésre.

- Az önkormányzati finanszírozású gazdasági társaságok, tehát a Városgondnokság, a Városfejlesztési Kft., az Informatikai Központ, a Programszervező Kft., a Turisztikai Kft. és a Prosperis Alba Kutatóközpont összesen 42 millió 973 ezer forintnyi ráfordítással járultak hozzá a járvány elleni védekezéshez.

- Az önkormányzati közszolgáltató cégek, vagyis a Széphő, a Depónia, a Fejérvíz és a Continus Nova összesen 32 millió 720 ezer forintot fordítottak a koronavírus elleni intézkedésekre.

- Az Önkormányzat közvetlenül (tehát nem az intézményein vagy cégein keresztül) eddig 229 millió 920 ezer forintot költött a járványhelyzet kezelésére.

- Mindösszesen önkormányzati forrásból eddig 478 millió 17 ezer forintot költöttünk a koronavírus kapcsán, amennyiben ehhez hozzávesszük a nem önkormányzati költségvetésből, de önkormányzati szervezetek által tett költéseket, ez az összeg 510 millió 737 ezer forint.
Köszönöm a Polgármesteri Hivatal és az Önkormányzat jogi, gazdasági és szociális szakembereinek, hogy a gyorsan változó és néha bizonytalan helyzet ellenére is mindig maximálisan megfelelnek az átláthatóság és a törvényesség követelményeinek!
Emellett köszönöm azoknak a képviselőtársaimnak, akik a városi adományszámlára történő befizetéssel anyagilag is támogatták a védekezést!

- A hatóságok megkezdték a vendéglátóipari egységekben a maszkviselés ellenőrzését. Sajnos az első tapasztalatok nem jók! Szeretnénk valamennyi üzlet üzemeltetőjének figyelmét felhívni a kötelező maszkhasználatra, mert ennek be nem tartása esetén első alkalommal figyelmeztetés, második alkalommal pénzbírság, harmadik alkalommal pedig akár a hatóságok által időszakos bezáratás is elrendelhető. Kérek mindenkit, hogy tartsa be, és munkavállalói esetében tartassa be a járványügyi előírásokat! A vásárlóktól, vendégektől pedig együttműködést kérek!

Az országos járványkezelési stratégiával összhangban az élet majdnem minden területén igyekszünk fenntartani a normális működést, így szerencsére nem csak a járványhelyzettel kapcsolatban számolhatok be Önöknek fejleményekről:

- A véradás mindig fontos, hiszen folyamatosan szükség van vérre a gyógyító munkában. Köszönöm azoknak, akik a ma a Fehérvári Civil Központban szervezett eseményen részt vettek és segítettek. A Vérellátó Központ és a Vöröskereszt folyamatosan szervez véradásokat, kérem, aki teheti, adjon vért, hozzájárulva mások gyógyulásához.

- Ma megkezdődött a Határon Túli Magyar Irodalom Napjai programsorozat. A járványügyi helyzethez igazodva a külhoni szerzők online kapcsolódnak be a rendezvénybe, a helyi irodalmárok pedig az Öreghegyi Közösségi Házban várják az érdeklődőket ma és holnap.

- Hagyományos őszi találkozóját nem szervezi meg idén a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezete, de szerdán délután előadással egybekötött érembemutatót tartanak.

- A Fehérvári Babahordozó Klub egy lelkes közösség egy jó célért. Pénteken és szombaton A Szabadművelődés Házában várnak minden érdeklődőt a Nemzetközi Babahordozó Hét programjaira.

- Az új csuklós buszok közül újabb 10 darab megérkezett Fehérvárra, tehát már csak hármat várunk. A járművek folyamatosan állnak szolgálatba a hálózatban, és ütemezetten, de előbb-utóbb mindegyik megkapja a kék-piros színezést is.

- Kegyeleti, biztonsági és közlekedési okokból is elfogadhatatlannak tartjuk, hogy az MLSZ november 1-jén 16 órára tűzte ki a MOL Fehérvár – Ferencvárosi TC labdarúgómérkőzés időpontját. A mérkőzés ebben az időpontban történő megtartása feloldhatatlan konfliktust jelentene a feltehetően tízezres szurkolóközönség, illetve a stadion közvetlen környezetében lévő temetőkben a hozzátartozóikra emlékező gyászolók és családtagok között. Ahelyett tehát, hogy a magyar foci ma legnagyobb rangadója, a Vidi – Fradi meccs a labdarúgás ünnepe lenne, így egy súlyos társadalmi konfliktus forrása lehet. Természetesen tudom, hogy a versenynaptár – az FTC számára különösen – sűrű, ennek ellenére kérem a mérkőzés elhalasztását. Ezzel kapcsolatban levelet küldök az MLSZ-nek, az MTVA-nak és a Rendőrségnek – ezt külön posztban fogom ismertetni.

Október 6-án az Aradi Vértanúkra emlékezünk, azokra a hősökre, akik az elképzelhető legnagyobb áldozatot hozták hazánkért. A város közösségének nevében koszorút helyeztünk el ma a Jávor Ottó tér emlékművénél, azonban arra kérek minden fehérvárit: Ha tehetik, gyújtsanak ma egy mécsest vagy gyertyát otthonaikban, így tegyük közössé a tizenhármakra való emlékezésünket! Köszönöm, vigyázzunk egymásra.

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közlemények

 1. Csütörtökön és pénteken zárva tart a könyvtár felnőtt kölcsönző részlege

  A „Bartók Béla tér, Fehérvár Új Agórája és környezete közösségi térré fejlesztése" projekt II. ütemének kivitelezése során folyamatban van a Csók István Képtár és a Vörösmarty Mihály Könyvtár Bartók Béla tér 1. szám alatti épületénél a bejárati lépcsők felújítása. A kivitelezési munkálatok előrehaladása miatt október 29-30. napján, csütörtökön és pénteken szükség van a bal oldali főbejárat teljes lezárására. 

  2020.10.28.
 2. A járvány miatt telefonon és e-mailben kereshetik a lakók Horváth Miklós Csaba képviselőt

  A koronavírus-járvány ideje alatt nem tart személyes részvételű fogadóórát Horváth Miklós Csaba Székesfehérváron. Az önkormányzati képviselő telefonon és e-mailben fogadja a lakók megkereséséit.

  2020.10.27.
 3. Forgalomkorlátozások szombaton – a szurkolókra és a sírkertekbe érkezőkre is odafigyelnek

  Október 31-én, szombaton 19.30 órától a MOL Aréna Sóstón rendezik meg a MOL Fehérvár FC – Ferencvárosi TC OTP Bank Liga NB I-es labdarúgó-mérkőzést. A stadion környékén a szurkolókra és a temetőknél megnövekedő gépjármű- és gyalogosforgalomra tekintettel az odavezető útszakaszokon és a parkolóknál a közlekedés segítésére a rendőrség is intézkedéseket tesz, polgárőrök közreműködésével.

  2020.10.27.
 4. Új helyre, a Köfém rendelőbe költözik a fogszabályozási szakellátás november 9-től

  Elköltözik a fogszabályozási szakellátás Székesfehérváron, a Szekfű Gyula utcából. A rendelést a Verseci utcai, azaz a Köfém rendelőben lehet igénybe venni november 9-től. A költözés ideje alatt az ellátás szünetel.

  2020.10.27.
 1. Áramszünet lesz a hét közepén Székesfehérvár több utcájában

  Az E.ON tájékoztatása szerint, az általuk a szolgáltatás minőségének javítása miatt végzett karbantartási munkákhoz kapcsolódóan október 28-án és 29-én, szerdán és csütörtökön Székesfehérvár több utcájában áramszünet lesz.

  2020.10.26.
 2. Mától korlátozások lesznek a Mártírok útja – Seregélyesi út csomópontban

  A Mártírok útján zajló csapadékcsatorna-építési munkálatok kapcsán október 26-tól, hétfőtől előreláthatólag november 4-ig, szerdáig korlátozások lesznek a Mártírok útja – Seregélyesi út csomópontban. A sávmegszűnések és korlátozások miatt a csomópontban torlódásokra kell számítani. Ezek csökkentése érdekében, aki teheti, válasszon másik útvonalat!

  2020.10.26.
 3. Hétfőtől lezárják a Gáz utca egy részét távhő gerincvezeték javítás utáni útfelújítás miatt

  Azonnali beavatkozást igényel a Gáz utca alatt haladó távhő főgerincvezeték nyomvonalán az útburkolatban bekövetkezett állapotromlás. Október 26-tól, hétfőtől péntek délutánig lezárás lép érvénybe a javítási munkálatok céljából: az utca a 9-11. számú társasházak közötti kijelölt gyalogosátkelőhelyig a Rákóczi utca, valamint Sarló utca irányból zsákutcaként működik. Az érintett autóbuszok terelőútvonalon közlekednek.

  2020.10.25.
 4. Október 31-ig kell leadni az ebösszeíró lapokat

  Törvényi kötelezettségének eleget téve ebösszeírást végez Székesfehérvár Önkormányzata. A hónap utolsó napjáig várják azokat az adatlapokat, amelyeket – postai úton július végéig – eljuttattak a 42 ezer fehérvári háztartásba. Az adatlap elektronikus úton is letölthető honlapunkról. Az ebösszeírás során mindenki nyilatkozik a tulajdonában/tartásában élő kutyák számáról.

  2020.10.21.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1