Elindult az Önkormányzat gazdasági konzultációja

Dr. Cser-Palkovics András hétfői Lakossági tájékoztatójában jelentette be, hogy az Önkormányzat veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indít a fehérvári vállalkozókkal, vállalatokkal, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Ezt Lehrner Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester vezeti, akit a hét eleje óta érkező megkeresésekről, az eddigi tapasztalatokról kérdeztünk.
2020.04.23. 09:50 |

A gazdasagikonzultacio@szekesfehervar.hu e-mail címen továbbra is folyamatosan várják a megkereséseket, javaslatokat, kérdéseket.

Bár a gazdaság szabályozása, élénkítése elsősorban – nagyságrendje okán – állami feladat, az Önkormányzat lehetőségei szerint igyekszik segíteni a gazdaság helyi szereplőit a járvány idején, és azt követően. Ezért a hétfői napon veszélyhelyzeti gazdasági konzultációt indított el dr. Cser-Palkovics András a fehérvári vállalkozókkal, vállalatokkal, munkáltatói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Ennek célja, hogy a városvezetés pontos képet kaphasson a helyi gazdasági élet járványhelyzet okozta kihívásairól, valamint kialakíthassuk gazdasági stratégiánkat a veszélyhelyzet utáni időszakra.

A konzultáció vezetője Lehrner Zsolt gazdasági ügyekért felelős alpolgármester, akihez a megadott e-mail címre már a hétfő délutáni meghirdetés utáni órákban megérkeztek az első megkeresések: „Bár a fehérvári nagyfoglalkoztatókkal folyamatos az Önkormányzat kapcsolattartása – külön igaz ez most a járványhelyzetben –, mégis, több okból is megnyugtató, hogy ilyen gyorsan reagáltak a fehérváriak a felhívásra. Egyrészt látszik, hogy számos megválaszolatlan kérdést és változást hozott a járvány, másrészt pedig szerencsére a fehérvári polgárok olvassák a napi lakossági tájékoztatót. A gazdasági konzultációval az a célunk, hogy felmérjük az igényeket és javaslatokat arra, hogyan, hol és milyen mértékben tud az Önkormányzat, a kormányzat gazdasági akciótervben foglalt intézkedésein felül segíteni. Már ebből, a meghirdetés óta eltelt két napból is megfigyelhető, hogy a megkeresések olyan cégektől és vállalkozóktól érkeznek leginkább, akik leálltak, részben leálltak, vagy nagy százalékban visszaesett a bevételük a járványhelyzet miatt. Ugyanakkor az is látszik, hogy mindazoknak, akik hozzánk fordulnak, van elképzelésük a jövőről, tervük arról, hogy a későbbiekben – ha segítséggel is – hogyan tudják majd bevételeiket növelni. Sok esetben konkrét támogatási ütemezéssel vagy javaslattal kerestek fel bennünket.”

A város gazdasága erős, de a jelenlegi helyzet a nagyobb cégeket is megpróbáltatások elé állítja. A legnagyobb vesztesek mégis a kisebb foglalkoztatók, a szolgáltatószektorban, a vendéglátásban és a turizmusban dolgozók, ezen szektorok újraindulásáért aggódnak a legtöbben. Az alpolgármester szerint a gazdaság ezen ágazatainak működésbe hozása nagy megnyugvással töltené el a közvéleményt: „Ha a városban működő komfortszolgáltatókat nézzük, gondolok itt a fodrászokra, műkörmösökre, masszőrökre, vagy akár a személyiedzőkre, ők szinte teljes egészében leálltak. Ez a fehérváriak és a szolgáltatók óvatosságából is fakad. Persze a központi szabályozás alá eső vendéglátóipari egységeknek is új működési struktúrát kellett kialakítaniuk, és akkor persze nem beszéltünk azokról, akik ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik! Biztos vagyok benne, hogy ebben a szép tavaszi időben már sokan vágynak egy finom kávéra a megszokott, napsütötte teraszokon. Az egészségünk védelme és a vírus visszaszorításának érdekében tett  szigorítások közepette persze jól esik azt is látni, hogy vissza-visszatér az élet a megszokott kerékvágásba, és a szabályok betartása mellett újra használható a Bregyó vagy látogatható a Sóstó.”

Lehrner Zsolt úgy fogalmazott: „Szakemberként is sok kihívást tartogat magában a koronavírus-járvány okozta helyzet. Persze még az elején vagyunk a gazdasági konzultációnak, de a kézben tartásából, a koordinálásából és az elemzéséből, biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhatunk majd. Mindamellett, hogy azt tanácsolom, a megadott e-mail címen bátran forduljanak az önkormányzathoz mindazok, akik élnének a konzultáció adta lehetőségekkel, azt is tanácsolom, hogy figyeljék a folyamatosan változó jogszabályokat, hiszen ezekben a kormány folyamatosan könnyítéseket fogalmaz meg a munkáltatók és a munkavállalók számára is.”

Gazdaság

 1. Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

  A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.

  2020.05.21.
 2. Ötmilliárdos városi tőkealap a fehérvári fejlesztésekért

  A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította a vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Székesfehérváron.

  2020.05.21.
 3. Már lehet jelentkezni az ingyenes informatikai képzésekre

  A gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódó újratervezés programban megnyílt a jelentkezési lehetőség az ingyenes, 8 hetes informatikai online oktatásra május 11-én.

  2020.05.12.
 4. A fehérvári VT ES Kft. 3D nyomtatott alkatrészek segítségével támogatja a vírus elleni küzdelmet

  A VIDEOTON tagvállalata, a székesfehérvári VT ES Kft. 2016-ban kezdte meg együttműködését egy SLA 3D nyomtatók fejlesztésére és gyártására szakosodott vállalattal. A maszk átalakításához elengedhetetlen 3D nyomtatott elemek – szájsebészetben is használt – biokompatibilis gyanta felhasználásával készülnek. 

  2020.05.11.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V