Elhunyt dr. Cseh József szülész-nőgyógyász, onkológus főorvos

Elhunyt Székesfehérvár Pro Civitate díjjal kitüntetett polgára, dr. Cseh József. A szülész-nőgyőgyász, onkológus főorvos több mint harminc évvel ezelőtt hozta létre az onkológiai fekvőbetegosztályt a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban.
2024.05.20. 08:51 |
Elhunyt dr. Cseh József szülész-nőgyógyász, onkológus főorvos

Dr. Cseh József Hegyeshalomban született 1948. december 3-án, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát és1980-tól dolgozott a Szent György Kórházban, főállásban az Onkológiai Osztályon, részmunkaidőben a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon.

Nemes kihívással bízták meg: fő feladatául kapta az intézményben akkor még nem létező onkológiai fekvőbeteg osztály megszervezését. Neki köszönhetően előbb elindulhattak a kúraszerű ambuláns kezelések, 2001-ben pedig az onkológiai fekvőbeteg ellátás.

Az ő nevéhez fűződik az 1993-ban megalakult Kézenfogva Onkológiai Klub és ő szervezte meg a Magyar Onkológusok Társasága Dunántúli Szekcióját is. 

Munkásságát Szent György Emlékéremmel, Onkopannon Emlékgyűrűvel ismerték el. Tagja volt a Magyar Onkológusok Társaságának, a Magyar Nőorvos Társaságnak, a MOT Gyógyszerterápiás Szekciójának. 2023-ban Pro Civitate díjat vehetett át Székesfehérvár ünnepi közgyűlésén. Számos tudományos cikk és angol nyelvű publikáció fűződik nevéhez.

Felmérte Fejér vármegye női populációjának HPV-fertőzöttségét; ez a munka képezte alapját PhD értekezésének. Téziseit 2012-ben megvédte és sikeres PhD doktori vizsgát tett. 2013-tól nyugdíjas éveit töltötte, de eközben is részt vett az Onkológiai Gondozó és a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály munkájában. 2020-tól pedig eredeti szakmáját a Szülészet-Nőgyógyászati Osztályon gyakorolta.

Nagyszerű és lelkiismeretes szakembert veszítettünk el személyében! Orvosok, szakdolgozók egyaránt felnéztek rá, a betegek tisztelték és szerették – nagy űrt hagy maga után!