Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron az Eszperantó téren

Egy gyermek és két felnőtt tartózkodott abban a társasházi lakásban, ahol szén-monoxid keletkezett a vízmelegítő működése közben január 12-én este. Az Eszperantó téri lakásban a fürdőszobai nyílt égésterű vízmelegítő közelében elhelyezett szén-monoxid-érzékelő riasztott.
2023.01.13. 10:09 |
Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő Székesfehérváron az Eszperantó téren

A lakók a hangos sípolásra felfigyelve kinyitották az ablakokat, elzárták a gázüzemű vízmelegítőt és kimentek a lakásból. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók visszakapcsolták a készüléket, majd méréseket végeztek, amelynek során kimutatták a mérgező gáz jelenlétét.

A szén-monoxid-érzékelő alkalmazásának és jelzésének köszönhetően senki sem sérült meg.

A szén-monoxid magas koncentrációban akár egy percen belül halált okozhat. A leggyakrabban akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz vagy vízmelegítő meghibásodik, vagy a működése során a környezetében nincs elég levegő. A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében tanácsos a nyílt lánggal működő berendezéseket évente egyszer szakemberrel megnézetni. Gondoskodni kell arról is, hogy a levegő-utánpótlás biztosítva legyen. Nem elég néha ablakot nyitni, állandó, automatikus szellőzésre van szükség, ezért az új, jól szigetelő ablakokba is légbevezetőt kell szerelni.

A szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni.

A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. Az érzékelőt a fűtőeszköztől vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.