Élet a vírus alatt/után - üzleti fórum a város nagyvállalataival

Gazdaság és COVID - Élet a vírus alatt/után címmel üzleti fórumot rendezett Székesfehérváron a Videoton Holding Zrt., ahol a város és legfontosabb vállalatainak vezetői tartottak szakmai konferenciát a Magyar Király Hotelben. Az előadások és a kerekasztal beszélgetések a koronavírus járvány globális gazdaságra és az autóiparra gyakorolt hatásairól, a hazai munkaerőpiaci helyzet aktualitásairól és az ellátási láncban tapasztalható nehézségekről, illetve ezek okairól szóltak.
2021.07.01. 11:26 |

Amikor 2019-ben először rendezett üzleti fórumot a Videoton, egészen másról szólt még az a konferencia és akkor még senki nem tudhatta, hogy olyan kihívások jelennek meg, mely a világ nagy részét és Székesfehérvárt is érintette, érinti – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében. Mint mondta nagyon sok tapasztalatot szerzett mindenki, hiszen ilyen kihívásokra senki nem volt felkészülve. „Szeretnék ezúton is köszönetet mondani a város vállalatainak és vezetőiknek, akik kivétel nélkül segítették valamilyen módon a város közösségét az elmúlt másfél évben. Amikor tavaly tavasszal online arról beszéltünk a cégvezetőkkel, hogy a legfontosabb az ember és az egészség, nem tudtuk még, hogy mi vár a gazdaságra a munkahelyekre és a vállalkozásokra. Egy azonban biztos volt, hogy különösen fontos lesz az összefogás helyi szinten is. A város pedig képes volt rengeteg területen összefogni: erre csak egy példa, hogy a szerdai kórházi Semmelweis-napi ünnepségen a köszöneten túl felsorolták azokat a gazdasági szereplőket, aki valamilyen formában segítették a nehéz időszakban a kórházunk működését.”

A konzultáció résztvevőit Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, a szervező Videoton Holding Zrt. részéről pedig Sinkó Ottó és Lakatos Péter vezérigazgatók tartottak előadást.

Mindenkinek az-az érdeke, hogy a legtöbben adassák be maguknak az oltást!

Székesfehérvár polgármestere felhívta a figyelmet arra, hogy a veszély nem múlt még el, bizonytalanság van abban, hogy lesz-e még hullám, ha igen az milyen lesz, mikor lesz, lesznek-e korlátozások. Egy biztos, hogy minden egyes beadott oltás segíthet ezt enyhíteni, elkerülni.

Sinkó Ottó (jobb o.) és Lakatos Péter (bal o.) Videoton vezérigazgatók Karikó Zsolttal, a Hannon Systems Hungary ügyvezető igazgatójával.

A város gazdaságával kapcsolatban Cser-Palkovics András kiemelte, hogy a tavalyi tavasz félelmei, amik a bizonytalanságból fakadtak, csak részben igazolódtak be. Kisebb lett a visszaesés a város gazdaságát tekintve, mint amit tavaly áprilisban vártunk. A korábbi évek tartalékainak köszönhetően azonban remélem, nem is nagyon látszik meg ez a város működésén és bebizonyosodott, hogy helyes volt tartalékot képezni korábban. Idén pedig már látszik a növekedés. A legnehezebb helyzetben a szolgáltató szektor egy része volt, de a sok nehézség ellenére elég csak végigsétálnunk a Fő utcán és láthatjuk, hogy jelentős részük szerencsére újra tudott nyitni.

Laufer Tamás az Alba Innovár vezetője, aki tíz éviig volt az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke.

Aki abban reménykedik, hogy ugyanolyan lesz az élet a COVID után, mint előtte, az téved – hangsúlyozta Cser-Palkovics András. A város polgármestere kérte mindenkitől, hogy ha van olyan tapasztalatuk, mely a város működése szempontjából az önkormányzatra vonatkozik, akkor azt jelezzék.

Az előadások sorát Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének értekezésével kezdődött, aki makroelemzői körképet vázolt fel a résztvevőknek Magyarországról és a város regionális helyzetéről. Ezt követte Lakatos Péter, majd Sinkó Ottó, a szervező Videoton Holding Zrt. vezérigazgatóinak elemzése.

A program Frank Iepema, a Hydro Extrusion Hungary ügyvezető igazgatójának, Karikó Zsolt, a Hannon Systems Hungary ügyvezető igazgatójának, Katus István, a Howmet - Köfém Kft. vezérigazgatójának, Kis István, a Harman Becker Kft. ügyvezetőjének, Lakatos Péter és Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. társ-vezérigazgatóinak, Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. alelnökének azaz a városban tevékenységet folytató, legnagyobb árbevételű cégek vezetőinek kerekasztalbeszélgetésével ért véget.

Gazdaság

 1. Mérsékelten ugyan, de tovább emelkednek az ingatlanárak Székesfehérváron

  A koronavírus időszaka alatt a lakóingatlanok kínálati árai a hazai ingatlanpiacon folyamatosan változtak. Voltak olyan régiók, ahol csökkentek az árak, de az ország nagyobb hányadában azonban inkább a növekedés volt a jellemző. A Fejér megyében található lakóingatlanok többségében egy biztos, lassú tendenciájú áremelkedés folyt le az elmúlt egy éves időszakban. 

  2021.07.26.
 2. Az 50 feletti generáció digitális készségeinek fejlesztése a célja az eDigiStars kezdeményezésnek

  Számos kihívás van a Duna makrorégióban amelyekkel ideje szembenéznünk: elöregedő társadalom, versenyképesség csökkenés és foglalkoztathatósági problémák, a szakképzett munkaerő hiánya a digitális területeken. A székesfehérvári Innoskart Digitális Klaszter vezető partnersége alatt megvalósuló, 8 Duna menti országot érintő eDigiStars kezdeményezés az 50 feletti generáció digitális készségeinek fejlesztésével veszi fel a harcot a nehézségekkel.

  2021.07.21.
 3. Bővülő duális képzési lehetőségek - a metALCOM-mal is megállapodott az Óbudai Egyetem

  Duális együttműködési megállapodást írt alá kedden a Városházán az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a metALCOM Zrt. A távközlés üzeltágban tevékenykedő cégnél mintegy 40 mérnökhallgató szerezhet gyakorlati ismereteket.

  2021.07.06.
 4. Új, 6000 négyzetméteres csarnokot avatott az STX Horseboxes Kft.

  2009-ben költözött Székesfehérvárra, és azóta folyamatosan bővíti gyártókapacitását és üzemeit az STX Horseboxes Kft. Az európai piacvezető, egyedi lószállító járműveket gyártó cég szombaton avatta legújabb, 6000 m2-es csarnokát. Több mint 450 főt foglalkoztatnak, de folyamatosan keresik a szakképzett munkaerőt, valamint a duális képzésbe is bekapcsolódtak.

  2021.07.03.
 1. A Videoton Elektronikát is segíti a nagyvállalati beruházási támogatási program

  A magyar gazdaság akkor erős, ha építhet nagyvállalatai versenyképességére - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken nagyvállalati támogatási szerződések aláírásakor. A Nagyvállalati beruházási támogatási programban a pénzügyminiszter három céggel, a Bis Hungary Kft.-vel Videoton Elektronikai Kft.-vel és a Hajdu-Alu Zrt.-vel írt alá szerződést, amelynek révén 2,3 milliárd forint fejlesztés valósul meg 940 millió forint támogatással.

  2021.06.26.
 2. 479 millió forint értékű beruházás a HBPO Székesfehérvárnál, állami támogatással

  Az autóalkatrész-gyártással foglalkozó HPBO összesen 774 millió forintos beruházást hajt végre, amihez a kormány összesen 255 millió forint támogatást biztosított – 242 ember munkahelyének a megőrzését támogatva. Ebből 479 millió forint értékű beruházást valósít meg a HBPO Székesfehérvár: a projektnek köszönhetően a vállalatnál már megvalósult egy 3D modellezésre alkalmas mérőszoba és egy félautomata gyártósor. 

  2021.06.25.
 3. 1100 végzős szakmunkás és technikus erősítheti Székesfehérvár munkaerőpiacát

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben az idei tanév végén 57 szakmában közel 1100 fő végez. Nappali tagozaton több mint 750-en, a felnőttképzésben pedig több mint 340-en fejezték be tanulmányaikat.

  2021.06.21.
 4. Kinevelik a holnap mérnökeit - megalakult a Harman Ipari Tanszék

  Megalakult a Harman Ipari Tanszék, amely a 2021/2022-es tanévben kezdi meg működését az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán, a vállalathoz kihelyezve. Az egyetem és a cég vezetői a tanszék megalakulása kapcsán kiemelték, hogy mindez olyan lehetőséget, kiaknázatlan területet jelent, ahol a cég, az egyetem és a hallgatók is mérhető előnyhöz jutnak.

  2021.06.18.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1