A Kádár-kori lakótelepek - folytatódtak a VárosKép kiállítás kísérőprogramjai

Tóth Eszter Zsófia, a Veritas Történetkutató Intézet munkatársának „Miért szeretjük, miért nem?-élet a Kádár-kori lakótelepeken” című előadásával folytatódtak a Szent István Király Múzeum „VárosKép - Székesfehérvár a 20. században” című kiállításához kapcsolódó kísérőprogramjai kedden, a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében.
2018.03.27. 19:59 |

Noha Budapesten élek és nőttem is fel, anyósom és apósom is fehérváriak, ezért az 1980-as évek második felében és a 90-es években gyakran jártam a városban. A férjem szülei előbb a Tolnai utcában, majd az akkori Münnich Ferenc lakótelepen laktak.” - kezdte előadását Tóth Eszter Zsófia, aki az egykori Münnich és Lenin lakótelepeken gyűjtött forrásokat az 1970-es és 1980-as évekre vonatkozóan.

Az 1960-as évektől a város iparosodása erőteljes lakosságnövekedéssel járt, így a lakótelepek építése szükségszerű volt.” - folytatta a Veritas Történetkutató Intézet munkatársa, majd elmondta még, hogy lakáshoz igényléssel lehetett jutni, családi állapottól, illetőleg a gyerekek számától, valamint az esetleges protekciótól függött a várakozás hossza és a lakás mérete is.

Előfordult, mint mondta az előadó, hogy azonos munkahelyen vagy hasonló beosztásban dolgozók nagyjából egy időben és környéken jutottak lakáshoz, így általában jó közösséget alkottak. „Érdekes jelenség volt, amikor a 70-es évek végétől és jellemzően 80-as években makó közösségek elkezdték tároló helyiséget kiadni, body building-termek, kozmetikák, trafikok létesültek a helyükön. Az általános valutaéhség következtében fokozatosan engedélyezték a nagy világcégek áruinak kereskedelmi forgalmát, ezek a - jellemzően üdítőital, rágógumi és egyéb édesipari - termékek kezdetben nagykereskedelmi forgalomba nem kerültek, azokat az említett kis lakótelepi, olykor biciklitárolóból átalakított trafikok árusították, de az említett palackozott italok az úgynevezett eszpresszókat is fellendítették.” - hangzott el.

A tipikus panel-lakók akkoriban, - de jellemzően talán manapság is - a nagyjából 25 és 40 éves kor közötti, családalapító fiatalok, akik később a kertvárosi részek felé törekednek, a számításukat megtaláló, magukat jól érző „őslakosok”, valamint a javarészt kényelmi szempontok alapján döntő - állandó melegvíz, központi fűtés - idősebb korosztály.” - zárta gondolatait Tóth Eszter Zsófia.

A VárosKép kiállítás további kísérőprogramjai:

Áprilisban Győr Attila – Prakfalvy Endre: A legfiatalabb örökség - Székesfehérvár 20. századi műemlékei

Májusban Dalok a ’80-as évekből. Koncert az udvaron és a kiállításban. Dinnyés József, Voga János és Mohai Tamás koncertjei, valamint a Szabad Színház művészeinek előadása (szerkesztő: Czinki Ferenc): VárosKép – VárosPróza – Irodalmi séta a 20. századi Székesfehérváron

Júniusban Kiss Lajos, Kámán Béla: Hogyan épült (át) Fehérvár? – Építési technológiák a 20. század második felében

Fehérvári színes

 1. "Ha nyugdíjba mész, köztünk a helyed!” – 45 éves az Öreghegyi Nyugdíjas Klub

  Megalakulásának 45. évfordulóját ünnepli az idei évben az Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Öreghegyi Klubja. A város legnagyobb, 112 tagot számláló klubját e jeles alkalomból emléklappal köszöntötte Székesfehérvár polgármestere. Az összetartó, baráti közösség a klubprogramok szervezésén túl tevékenyen részt vesz a város közösségi életében is.

  2020.09.23.
 2. Vigyázz, kresz, rajt! - idén is lesz „Közlekedik a család"-vetélkedő

  Idén is megrendezi a Közlekedik a család! elnevezésű, népszerű országos vetélkedőjét az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és szakmai, támogató partnerei. A Fejér megyei döntőre október 3-án, szombaton 9 órától kerül majd sor Székesfehérváron, a Mátyás király körút melletti Törökudvarban.

  2020.09.23.
 3. Közelebb a természethez! - Gyerek Ökoklub indul a Sóstón

  Gyerek Ökoklubot indítanak a Sóstó Látogatóközpontban Kamarás Emesével. A kicsik és szüleik izgalmas, természetközeli foglalkozásokon vehetnek részt, megtudhatják többek között, hogy miről dalol az őszi erdő, készíthetnek mesebeli lámpást, madáretetőt és hozzá madármenüt, illetve ötleteket kapnak ahhoz is, hogyan díszítsék fel otthonukat karácsonyra a természet kincseivel. A részvételhez regisztrációt kérnek a szervezők.

  2020.09.23.
 4. A Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség kispiacával indul a Családi Életmód Hétvége

  A Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség kispiacával indul a Fehérvári Családi Életmód Hétvége négy napon át tartó programsorozata szeptember 24-én, csütörtökön 16.30–18.00 óra között.

  2020.09.23.
 1. X. Mozinet Filmnapok - fesztiválsikerek, premier előtt a Barátság moziban

  A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok – Sundance, Velence, Berlin és Cannes – legjobb alkotásaiból állt össze a X. Mozinet Filmnapok programja. Az eseményt Budapesten és 14 további magyarországi városban rendezik meg október 22. és 25. között; Székesfehérváron a Barátság mozi ad otthont a rendezvénynek. A négy nap során vetített fesztiválsikerek hónapokkal a hivatalos hazai premier előtt láthatók.

  2020.09.23.
 2. Fehérvári Családi Életmód Hétvége - családi piknik lesz vasárnap délután a Zöld Tanyán

  Szeptember 25-27-e között szervezik meg a Fehérvári Családi Életmód Hétvégét. Az egészségtudatos és környezetbarát szemléletet népszerűsítő programsorozat keretében vasárnap délután közös piknikre várják a családokat a Sóstó egyik legidillibb helyszínére, a Zöld Tanyára. A rendezvény ingyenes!

  2020.09.22.
 3. Tök Jó Napot szerveznek a fehérvári kézművesek szombaton

  Tök Jó Nap mottóval szervez egész napos őszváró családi programot a Fehérvári Kézművesek Egyesülete szeptember 26-án, szombaton. Kérik, hogy a tökfaragáshoz mindenki hozzon saját nyersanyagot és kést, minden egyéb kézműves foglalkozáshoz a szervezők biztosítják az anyagokat és az eszközöket. A belépés díjtalan.

  2020.09.22.
 4. Nézze meg videón az idei Börgöndi repülőnap legszebb pillanatait

  Az Albatrosz Repülő Egyeszület idén is elkészítette a Börgöndi Repülőnap legfontosabb mozzanatait bemutató videó, ami segít felidézni azokat a remek pillanatokat, amiket együtt éltünk át Börgöndön szeptember 13-án.

  2020.09.22.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4