-
Évezredes üzenet
Városunk büszkén viszi tovább a Szent István-i örökséget, ami nemcsak szellemiségében van jelen, hanem – a modern tudományos eszközöknek köszönhetően – immár kézzelfogható bizonyítékokkal rendelkezünk Székesfehérvár ezeréves erődítéséből. Az évzáró intézményvezetői találkozón igazi kincseket, az államalapítás korából származó fa- és földmintát adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Szent István Király Múzeum főigazgatója.
2025.12.16. -
Megérkeztek Fehérvár Angyalai!
Idén is megrendezte Székesfehérvár Önkormányzata a Fehérvár Angyalai adományozó programot. Ezúttal székesfehérvári intézményekben tanuló, sajátos nevelési igényű gyerekeket ajándékoztak meg, hogy örömet szerezzenek advent és karácsony alkalmából. Városunk nevében dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a vendégeket a Hiemer-ház Báltermében.
2025.12.15. -
Támogatás az advent jegyében
A Fehérvár Angyalai ünnepséget idén is a Hiemer-ház Báltermében rendezték meg, ahol karácsonyi műsorral és ajándékokkal várták a meghívott gyermekeket.
2025.12.16. -
Szifilisz gyorsteszt a szülészeteken
Fejér vármegyében nem emelkedett a szifiliszes betegek száma és évek óta nem született fertőzött baba sem. Mivel országos szinten nőtt a betegek száma, minden kórház szülészetén bevezetik a gyorstesztet.
2025.12.16.
Élelmiszer hulladékok kezelése - maradékok felhasználása
Az élelmiszeri hulladékok keletkezését a tudatos vásárlással és a szükséges étel adag kiszámolásával csökkenthetjük, azonban ha már élelmiszeri hulladék keletkezett, amíg megtartja a szavatosságát, más ételek elkészítéséhez is felhasználható (levesbe, tojásrántottához, szószhoz, tésztához vagy rizshez).
2014.11.26. 07:44 |
Az élelmiszeri hulladékok keletkezését a tudatos vásárlással és a szükséges étel adag kiszámolásával csökkenthetjük, azonban ha már élelmiszeri hulladék keletkezett, amíg megtartja a szavatosságát, más ételek elkészítéséhez is felhasználható (levesbe, tojásrántottához, szószhoz, tésztához vagy rizshez).
Korábbi cikkek a témában:
- Élelmiszeri hulladékok keletkezésének megelőzése
Korábbi cikkek a témában:

A maradék kenyér és pékáru jól szellőző helyen megszárítva (nehogy megpenészedjen) és ledarálva remek zsemlemorzsa (a kenyérhéjból készítettet felhasználás előtt még pirítani sem kell, a kalácsmaradékból készített édes morzsa pedig süteményekhez kiváló). A már romlott dolgok sem biztos, hogy teljesen feleslegesek: a molyos mazsolának, magoknak télen nagyon örülnek a madarak.
A Környezetvédelmi Iroda várja a maradékból készült ételek receptjét, s a legjobbakat kiválasztva egy ingyenesen elérhető e-receptfüzetet készítünk, beküldőik nevével. A receptek beküldésének határideje 2014. november 30.
A maradék csirkepaprikásunkból, pörköltünkből például hortobágyi húsos palacsintát is készíthetünk:
Hozzávalók:
20 palacsinta, 50 dkg csirkepaprikás, 2 pohár tejszín vagy tejföl, 3+2 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors.
Elkészítés:
A kész csirkepaprikást lecsepegtetjük, kicsontozzuk, lebőrözzük, apróra vágjuk vagy ledaráljuk. Egy serpenyőben vajat olvasztunk és a csirkehúst kevés sóval és borssal megpirítjuk. A palacsintákba töltjük. A palacsintákat egy tűzálló tálba tesszük, leöntjük a tejszínnel elkevert paprikás szaft felével és előmelegített sütőben mintegy 20 percig sütjük. Ekkor a szaft másik, felmelegített felét ráöntjük. Paprikakarikákkal és paradicsomszeletekkel díszítve forrón tálaljuk.