Elekromos Járművek Napja - az eletromobilitást népszerűsítették Fehérváron

Menő jövő! címmel idén is az elektromobilitást és fenntartható közlekedést népszerűsítették az Elektromos Járművek Napjával Székesfehérváron. Az Európai Mobilitási Hét egyik eseményén az érdeklődők megismerkedhettek a jelenleg elérhető járművekkel, és tesztvezetésen akár ki is próbálhatták a 21. század kínálta legmodernebb technológiákat.
2022.09.18. 12:03 |
Elekromos Járművek Napja - az eletromobilitást népszerűsítették Fehérváron

Négy évvel ezelőtt, amikor először rendezte meg Székesfehérvár az elektromos autók napját, az új eletromos hajtású autók bemutatója mellett hangsúlyos volt, hogy a városban minél több töltő létesüljön. Ma már szinte nincs olyan bolt a városban, ahol ne lenne töltőpont és a gombamód szaporodó otthoni és társasházi töltők mellett számos közterületi parkolóban is egyre megszokottabb látvány az elektromos töltőállomás.

A legújabb elektromos autó modellek idén sem hiányoztak a rendezvényről és igen nagy számban állítottak ki elektromos rollereket, bicikliket és motorokat. Ezek esetében is olyannyira fejlett már az akkumulátor technológia, hogy városi használat esetén az egy töltéssel megtehető távolság már szinte elhanyagolható kérdés a megfelelő roller kiválasztásánál, hiszen alig van már olyan modell, ami ne menne el minimum 40 km-t egyetlen töltéssel.

A rendezvényen ott volt dr. Cser-Palkovics András polgármester is, aki elmondta, hogy a kiállításon látható eszközök és technikák biztosan meghatározzák a jövőnket és nagy előrelépési lehetőséget jelentenek a város számára. Az elektromos autók és autóbuszok csökkentik a zaj- és légszennyezettséget, a technológia érezhetően és komolyan fejlődik. Egyre gyorsul az elterjedése, manapság nagyságrendekkel több elektromos autót használnak az emberek, mint az elmúlt években.

Az egész napos program legfontosabb üzenete és célja, hogy az emberek megismerjék azokat az új technikai eszközöket, melyek rendelkezésre állnak a városi közlekedésben. Számos olyan négykerekű és kétkerekű jármű – elektromos kerékpár, motor, roller és autó – van, ami kiegészíti a közösségi közlekedést – fogalmazott Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnöke.

Jogosítvánnyal kipróbálható volt szinte az összes kiállított elektromos autó, még a nem egészen 3 másodperc alatt 100km/h-ra gyorsuló Tesla modell is. A kiállítók lehetőséget adtak az elektromos rollerek kipróbálására is. Egy-egy erősebb modell esetében a próba során komolyan felmerült a kérdés, hogy gyakorlatlan kézben veszélyes is lehet, ugyanez természetesen igaz a jogosítvánnyal vezethető Tesla S Plaidra is, mely 2.1 másodperc alatt gyorsul százra. Míg ez utóbbi vezetéséhez szükséges a jogosítvány, egy bivalyerős roller használatához viszont jelenleg még nem kötelező a bukósisak sem, mindössze a KRESZ ismerete és a józan ítélőképesség a szabályozás.

Minden valószínűség szerint azonban a rollerek többségéhez szükség lesz majd jogsira, leszámítva a gyengébb, lassabb modelleket. Nemrégiban az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztosi iroda az Országos Balesetmegelőzési Bizottsággal közösen már el is készítette az elektromos rollerek közlekedését szabályozó javaslatát és a következő hetekben társadalmi vitára bocsájtják a tervezetet.

Magyarországon is folyamatosan nő az elektromos eszközt választók száma, jelenleg 55 ezer zöld rendszámos (ezek közül mintegy 30 ezer tisztán elektromos) autó van forgalomban Magyarországon, elektromos rollerből becslések szerint ötvenezer darab vesz részt a közlekedésben és csak tavaly húszezer elektromos kerékpárt értékesítettek az országban.

A rendezvény társszervezője a Jövő Mobilitása Szövetség volt, melynek célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése és fejlesztése. A ma már 45 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén.