Együttműködés - a Titkok Háza ápolja az első magyar csillagásznő könyvtárát és hagyatékát

Együttműködési megállapodást írt alá a Titkok Háza Tudományos Élményközpontot fenntartó Echo Innovációs Műhely elnöke, Dr. Zugor Zsuzsanna és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke, Dr. Major Gyöngyi Balázs Júlia, az első magyar csillagásznő könyvtárának és hagyatékának ápolására, a tudós asszony halálának évfordulóján.
2021.05.12. 07:00 |
Együttműködés - a Titkok Háza ápolja az első magyar csillagásznő könyvtárát és hagyatékát

Az eseményen jelen volt Molnár Tamás civil ügyek tanácsnoka és Balázs Júlia lánya, Detre Villő Ybl Miklós és Ferenczy Noémi-díjas belsőépítész, valamint menye, Detre-Lombay Kamilla.

A szakmájában sikeres nőnek és egyben felelős családanyának lenni komoly kihívás, melyben számos példaértékű, értékteremtő nő lehet példakép, különös tekintettel a tudományos és művészeti lét, valamint a magánélet összehangolására. A munkájukban és szakmájukban egyaránt sikeres, példaértékű nők társadalmi ismertségéért és elismertségéért a jövőben közösen kíván tenni az Echo Innovációs Műhely és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma.

Ennek első lépéseként együttműködési megállapodást írtak alá az első magyar csillagásznő könyvtárának és hagyatékának ápolására, a tudós asszony halálának évfordulóján. Balázs Júlia a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen bölcsészdoktori végzettséget szerzett 1930-ban. 1936-ban doktorált fizikából, majd az MTA Csillagászati Kutató Intézet főmunkatársa lett. 1933-tól a budapesti Svábhegyi Csillagvizsgáló Intézet munkatársaként dolgozott. Detre Lászlóval 1938-ban kötött házasságot, akivel együtt alapították meg a magyarországi változócsillagkutató-iskolát és ennek világhírű képviselői voltak.

Balázs Júlia a világon elsőként gyűjtött akkora anyagot, hogy az úgynevezett RR Lyrae-csillagok pulzációváltozásainak okára magyarázatot lehessen találni. A bambergi változócsillag-konferencián nyilvánosságra hozta elméletét 1959-ben, amelyet róla neveztek el.

Molnár Tamás tanácsnok a megállapodás aláírása kapcsán örömét fejezte ki, hogy az első magyar csillagásznő könyvtára Székesfehérváron talál otthonra. Mint mondta, a város történelmi múltja komoly alapja a jelennek, és azt a feladatot adja a mindenkori városvezetésnek, hogy Székesfehérvár jövőjéről is gondoskodjék. Éppen ezért az oktatás és a tudomány felé, a ma diákjai felé nyitott a város. Az itt működő egyetemek komoly partnerek ebben. A Titkok Háza pedig egy olyan fontos helyszíne az oktatásnak, ismeretterjesztésnek, ahol a diákok már általános iskolás korban ismerkedhetnek a tudomány világával. A csillagászat is nagy múlttal rendelkezik a városban, otthona a Terkán Lajos Csillagda.

A fiataloknak azonban nemcsak jó oktatási helyszínekre, kiváló pedagógusokra, hanem példaképekre is szüksége van.

Balázs Júlia tudományos pályafutása és civil élete is jó iránymutató, tette hozzá a tanácsnok.

A megállapodást Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és a Kortárs Női Reflexiók Fóruma elnöke, dr. Major Gyöngyi írta alá.

Az együttműködés szerint a Kortárs tulajdonát képező Balázs Júlia könyvtári hagyatékot az Echo által fenntartott Titkok Háza Tudományos Élményközpontnak adományozzák azzal a céllal, hogy a meglévő csillagászati élménypedagógiai programokat bővítse és tovább fejlessze.

A jövőben létrehozzák a Balázs Júlia Műhelyt (BJM) a nemformális és informális asztronómiai és asztrofizikai élménypedagógiai foglalkozások kidolgozására és megvalósítására, valamint a pedagógustovábbképzések és a tudományos, a tudományos ismeretterjesztő tevékenységek szervezésére.

Közösen dolgoznak egy digitális planetárium létrehozásán, amely Balázs Júlia nevének felvételével tiszteleg az első magyar csillagásznő tudományos, szakmai és emberi teljesítménye előtt. A két szervezet a jövőben közösen valósít meg programokat, projekteket, pályázatokat, képzéseket, konferenciákat, kommunikációs és nyilvánosság-szervezési programokat.

szöveg: Simon Rita és Csordás Csilla