Együttműködés a kamarával Székesfehérvár gazdaságáért

Székesfehérvár gazdaságáról, a vállalkozások jelenlegi helyzetéről, valamint a helyi adókról is szó esett azon a megbeszélésen, amelyen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Belegrai Péter, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke a jövőbeni együttműködésről is tárgyalt.
2020.12.02. 12:14 |

Székesfehérvár akkor tud jól fejlődő szolgáltatások biztosítani a lakosságnak, ha a helyi gazdaság folyamatosan erősödik. A magyar tulajdonú kis- és középvállalkozásoknak fontos szerepe van ebben, hiszen csak úgy tudnak növekedni, újabb beruházásokat megteremteni, ha Székesfehérvár gazdasági környezete, a város egésze is növekedni tud. Az idei év komoly kihívások elé állította a gazdasági szereplőket és az önkormányzatot egyaránt. Az akadályok leküzdéséről, a város gazdaságának folyamatos fejlődési lehetőségeiről, az együttműködésről és a helyi adókat érintő, tegnap megjelent kormányrendeletről is tárgyalt mai találkozóján Székesfehérvár polgármestere a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével. A megbeszélést követőn online tájékoztatták az újságírókat.

„Mindenképpen jó hír a székesfehérvári vállalkozásoknak, hogy 2021-ben nem lesz adóemelés Székesfehérváron és 400 millió forinttal több marad a cégeknél.”

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: „Álláspontunk szerint a helyi adókról elsősorban helyben kell dönteni, de Székesfehérvár Önkormányzata erre a mostani, rendkívüli kihívásokat jelentő helyzetre tekintettel tudomásul veszi és elfogadja a kormány döntését. 2021 valóban nem szólhat az adóemelésekről, az önkormányzatoknál sem. Egyetértünk a kormánnyal abban, hogy a bajban adni kell az embereknek, nem pedig elvenni. 2020 mindenkinek nehéz év, csak összefogással tudjuk újra növekedési pályára állítani a gazdaságot.”

A város vezetője a tegnap megjelent kormányrendelet kapcsán hangsúlyozta: „Örülünk annak, hogy a most bejelentett kormányzati döntések semmilyen formában nem érintik a városunk legnagyobb bevételét jelentő helyi iparűzési adó rendszerét. A helyi gazdaság teljesítménye pedig még ebben a nehéz évben is lehetővé teszi, hogy a fehérvári embereknek továbbra se kelljen helyi adót fizetniük. Székesfehérváron ugyanis 2021-ben sem kell a magánszemélyeknek építményadót, kommunális adót, telekadót fizetniük. Önkormányzatunk a vállalkozások tekintetében sem kívánt egyébként adóemelésre vonatkozó döntést hozni 2020-ban. Tudomásul vesszük azt is, hogy a 2019-ben elhatározott, két ütemű építményadó-emelés 2021-re vonatkozó része majd csak 2022. január 1-jén lép hatályba. Ez a döntés 400 millió forintot hagy a székesfehérvári vállalkozásoknál 2021-ben, segítve ezzel a munkahelyek megőrzését, valamint a gazdaság növekedését. Arra kérjük viszont azokat a gazdasági szektorokat, akiknek erre lehetőségük van, hogy növeljék meg a társadalmi felelősségvállalásuk mértékét városunkban. Erre két Alapot hozunk majd létre 2021-ben. Külső befizetések számára is megnyitjuk a klímavédelmi célokat szolgáló Környezetvédelmi Alapot, valamint létrehozzuk a szociális, egészségügyi, oktatási célokat szolgáló Közösségi Alapot.”

Belegrai Péter, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke arról beszélt, hogy nagyon hasznosnak és eredményesnek tartotta a mai találkozót. „Az önkormányzatnak és a kamarának is közös céljai vannak: nagyon fontos a helyi gazdasági élet fejlődése, szinten tartása, és ebben az időszakban rendkívül fontos cél, hogy a nehéz helyzetbe került szektorokat életben tudjunk tartani. Fontos, hogy ezeknél a vállalkozásoknál is megtartsuk a munkahelyeket. Arról is beszéltünk, hogy közösen megvizsgáljuk azokat a lehetőségeket, amelyek talpon tudják tartani, és a jövőre nézve erősíteni tudják a nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. A kamaránál erre javaslatokat fogunk kidolgozni, és előterjesztjük ezeket az önkormányzat részére még januárban. Rengeteg szempont szerint kell megvizsgálni a javaslatokat, hiszen a szolgáltatóiparban, kereskedelemben vagy akár a járműiparban is más-más nehézségek jelentkeztek.”

A város és a kamara megbeszélései a jövő év elején folytatódnak, ahol a szakemberek közötti párbeszédben már a 2021. évi költségvetés előkészítéséről is szó lesz.

Gazdaság

 1. Az Év Honlapja lett a Sóstó Látogatóközpont weboldala

  A www.sostoszekesfehervar.hu oldallal pályázott a Magyar Marketing Szövetség által meghirdetett ’Az Év Honlapja 2020’ címre a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft., és a legrangosabb hazai online marketingkommunikációs pályázat ítészeinek döntése alapján Turizmus kategóriában el is nyerte ezt a címet.

  2021.01.21.
 2. Nyolcvanéves múltra tekint vissza a Köfém

  Jubileumot ünnepel az Alcoa-Köfém jogutódja, a Howmet-Köfém Kft. Az egyes gyáregységeknek is kerek évfordulója van az idén. A nagy múltú cég a munkavállalóit és a lakosságot érintő programsorozattal készül ebben az évben.

  2021.01.21.
 3. Fehérvári turizmus 2020-ban - itt vannak az első adatok a koronavírus hatásairól

  Mintegy 73.793 vendégéjszakát regisztráltak Székesfehérvár kereskedelmi szálláshelyein 2020-ban. Mint a legtöbb magyar városban, úgy Fehérváron is erősen érződik a turizmusban a koronavírus hatása, a forgalom az előző évhez képest 47%-os volt.

  2021.01.19.
 4. Ifjúsági Tudományos Verseny - száz többletpont jár a dobogósoknak

  Minden eddiginél nagyobb érdeklődés övezi a húsz év alatti fiataloknak szóló innovációs versenyt, az első fordulóra 140 projektötlet érkezett. A 30. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen legjobban szereplő fiatalok ösztöndíjban részesülnek, a dobogós helyezettek pedig 100 plusz pontot is kapnak a felsőoktatási felvételin.

  2021.01.19.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár