Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.
2018.09.06. 11:58 |
Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

Az IKARUS Járműtechnika Kft. több mint négyszázmillió forintos kormányzati támogatással mintegy 1,2 milliárd forintos fejlesztést valósíthatott meg.

Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás kapcsán elmondta: a kormány olyan lépéseket tesz az adózás, a béremelések, a szakképzés és a beruházások támogatása terén, amelyek hozzájárulnak a hazai vállalatok hatékonyságának, termelékenységének és piacképességének emeléséhez. Mint mondta: a versenyképességet javító kormányzati intézkedések közül kiemelkedik a Nagyvállalati Beruházási Támogatási program, amely enyhíti az uniós forráselosztásban meglévő, a hazai nagyvállalatok számára hátrányos egyensúlytalanságot."A 2015-ben meghirdetett Nagyvállalati Beruházási Támogatási program keretében eddig 53,1 milliárd forinttal segítette a kormány a magyar vállalatok fejlődését." – tette hozzá a tárcavezető kiemelve, hogy ezzel a hozzájárulással 131,5 milliárd forint értékű fejlesztés valósul meg, és több mint kétezer új munkahely jön létre Magyarországon.

"A kormány gazdaságpolitikájában kiemelt helyen áll a versenyképesség javítása, többek között ezért fordítunk 2019-ben mintegy négyezer milliárd forintot fejlesztések finanszírozására." – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter a beruházás átadásán.

Varga Mihály megjegyezte, hogy 2010-hez képest 774 ezerrel többen dolgoznak, az új munkahelyek többsége (625 ezer) a versenyszektorban jött létre. Mint mondta, 4,5 millió ember dolgozik, és ez a szám tovább nőhet, miközben az ország már most is az Európai Unió három legalacsonyabb munkanélküliségi mutatójával rendelkező állama között van.

Fejér megyében a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékos, tehát megvalósulni látszik a teljes foglalkoztatás - mondta Varga Mihály. A foglalkoztatásban állók száma az elmúlt években 164 ezerről 193 ezerre nőtt a megyében - tette hozzá.

A miniszter szerint az Ikarus sikerei bizonyítják, hogy nemcsak az autógyártás, hanem a buszgyártás is kitörési pont lehet a hazai ipar számára, és megjegyezte, hogy a cél a hazai igények kielégítése, ami évi 1100-1200 busz legyártását jelenti.
A miniszter a legfrissebb növekedési adatokat ismertetve kiemelte: az idei év második negyedévében – a korábbi becslésnél is magasabb mértékben – 4,8 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék. Mint fogalmazott: a makrogazdasági adatokból jól látszik, hogy az ipari termelés, a fogyasztás, a foglalkoztatás és a beruházások várható bővülése hosszabb távon is fenntarthatóvá teszi a magyar gazdaság erősödését. 2019 előreláthatóan már a hetedik olyan esztendő lehet, amikor a magyar gazdaság növekedése az uniós átlagot meghaladó mértékben folytatódik – tette hozzá.

Cser-Palkovics András polgármester a beruházás kapcsán a fehérvári buszgyártás újraindulását méltatta, hiszen, mint mondta, kevés család van Székesfehérváron és Fejér megyében, amelyik ne kötődne az Ikarushoz.

Székesfehérvár polgármestere hozzátette, hogy az Ikarus és a hazai buszgyártás érdemes a kormányzat támogatására. "Mára elmondható, hogy az Ikarus bizonyította: a nemzeti buszgyártáson belül olyan partnerei tudnak az államnak – majd később az önkormányzatoknak – lenni, amely képes az autóbuszokat megtervezni, azokat legyártani és határidőre forgalomba helyezni, azaz szakemberek segítségével a teljes folyamatot végigvinni.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András. A polgármester reményét fejezte ki, hogy hamarosan a város helyi közösségi közlekedésében is láthatunk majd Ikarus buszokat. 

Az Ikarus Járműtechnika Kft. tulajdonosa, Széles Gábor elmondta, hogy a termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahely is létrejön Székesfehérváron.

A beruházás átadásakor Széles Gábor bejelentette, hogy cseppfolyósított földgázzal (LNG - liquefied natural gas) hajtott buszt fejlesztenek Székesfehérváron, már a futáspróbák folynak. Hozzátette, hogy Európában sok LNG-vel hajtott kamion közlekedik, ugyanakkor autóbusz egy sem, az Ikarusé lesz az első ilyen típus Európában. A tulajdonos elmondta, hogy a piac nagy, hiszen az európai nagyvárosok már csak ilyen buszokra írnak ki beszerzési pályázatokat.

Hasonlóan nagy lehetőségnek nevezte az elektromos buszgyártást, ezért létrehoztak Kínában egy vegyesvállalatot az Ikarus és a CNLC (China National Logging Corporation) részvételével. Az első prototípust jövő héten szállítják Magyarországra.

A programon részt vettek Vargha Tamás és Sulyok János államtitkárok, Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Brájer Éva alpolgármester, valamint az Ikarus Járműtechnika Kft. és a velük együttműködő cégek vezetői.