Egyenlőség a modern Európában - Opole közös gondolkodásra hívta partnervárosait

Egyenlőség az oktatásban, a jogban, a gazdaságban - többek között ezeket a témákat érintette az a Városházán tartott workshop, amelyet Opole hívott életre öt partnervárosával, köztük Székesfehérvárral közösen. A diákokból és számos szakma képviselőiből álló csoport megállapításait videókonferencia segítségével ismertették a többi ország munkacsoportjaival.
2021.09.10. 11:09 |

A teljes egyenlőség egy utópia, de törekednünk kell rá – így foglalhatók össze egy mondatban a Városházán rendezett workshop megállapításai.

Székesfehérvár testvérvárosa, Opole hívta közös eszmecserére saját partnertelepüléseit az "Egyenlőség a modern Európában" témakörben. A helyi munkacsoportok, a lengyel szervezők kérdései mentén vitatták meg az egyenlőség különböző formáit, az élet sokféle területén való megjelenését, majd a projektmunkát követően a témavezetők online videókonferencia keretében ismertették a megállapításokat a többi várossal.

Opole mellett a német Ingolstadt, a litván Alytus, Székesfehérvár és testvárosa, Cento vett részt a projektben. A Városházán zajló inspiráló vitára több korosztályból, számos szakma képviseletében érkeztek résztvevők: diákok a Telekiből és a Kodolányi, a Corvinus valamint az Óbudai Egyetemről, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, a Civil Központ szakemberei, a Könyvtár és a Polgármesteri Hivatal munkatársai. A Vasvári Gimnázium történelem fakultációs diákjai az iskolájukban vitatták meg ugyanezeket a kérdéseket.

A workshopot Rózsás Ildikó, a Kaptár Ifjúsági és Prevenciós iroda ügyvezetője és Strasszer Domonkos, angol-történelem szakos egyetemista vezette. A két óra során, irányított témakörök mentén fejtették ki a résztvevők az egyenlőségről alkotott elképzelésüket. Véleményt nyilvánítottak többek között a gazdasági vagy környezeti egyenlőségről, az egyenlőségről az oktatásban, az egészségügyben vagy a jogban.

Egy hét múlva az öt város szakértői vitájával és projektösszefoglalóval zárul a program.

Közélet

 1. A fehérvári híradó katonákat méltatták fegyvernemük napján

  A Himnusz dallamára vette kezdetét a Híradók és Elektronikai Szervezetek Napja alkalmából tartott állománygyűlés az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred alakulatánál.

  2021.09.24.
 2. Közgyűlés - iskolák és óvodák felújításáról is döntött a képviselőtestület

  Közgyűlést tartott pénteken reggel Székesfehérvár képviselő-testülete. Döntés született arról, hogy a Várfalpark helyett a Petőfi parkba kerül az a játszótér, melyet a KÖFÉM jogutód cégei is támogatnak, a Várfalparkban pedig Fehérvár Virágoskertjét alakítják majd ki. Intézmények energetikai felújításáról is döntött a testület, továbbá arról, hogy a Vasvárit a jelenlegi helyén újítják fel, továbbá a Tóparti a Kodolányi felújításáról is döntés született.

  2021.09.24.
 3. Merre tovább Németország? – beszélgetés az MCC Székesfehérvári Képzési Központjában szeptember 30-án

  Újabb eseménnyel készül jövő héten az aktuális nemzetközi helyzet iránt érdeklődőknek az MCC Székesfehérvári Képzési Központja. Szeptember 30-án, csütörtökön 17 órától Merre tovább Németország? címmel szerveznek beszélgetést.

  2021.09.24.
 4. Fehérvár környékén 21 új csuklósbusz állt szolgálatba a helyközi járatokon

  Az elmúlt hetekben huszonegy darab MAN Lion’s City GL A23 típusú csuklós autóbusz kezdte meg szolgálatát a Volánbusznál. Hamarosan további hat darab Credobus Inovell 12 típusú szóló busz is érkezik a megye útjaira. 2018 óta összesen 82 új buszt állított forgalomba a Volánbusz Székesfehérvár környékén.

  2021.09.22.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár