Egyenlő esélyekkel - mindenki számára nyitott az EsélyKör szombati egészségnapja

Szeptember 15-én, szombaton 9 és 13 óra között „Egyenlő esélyekkel az egészségért” címmel nyílt családi egészségnap lesz a Viktória Rehabilitációs Központban. (Székesfehérvár, Erzsébet utca 20.) Az esélyegyenlőség jegyében és a Székesfehérvári EsélyKör által megvalósuló rendezvényt a Humán Szolgáltató Intézet, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és Székesfehérvár Önkormányzata is támogatja. Az esemény részleteiről a szervezők számoltak be kedden.
2018.09.11. 12:02 |

„A rendezvény napján 9 és 13 óra között bárki bejöhet az intézménybe és kipróbálhatja, megismerheti a Viktória Központ egészségügyi szolgáltatásait: a preventív jellegű gerinc- és női tornát, speciális tornákat gerincsérvre, gerincferdülésre lúdtalpra.” - emelte ki a Viktória Rehabilitációs Központ intézményvezetője.

Horváth Klára hozzátette: „az idei egészségnapon a különböző fogyatékossággal élő embereket is tudjuk fogadni, családjukkal együtt, mivel számukra is tudjuk biztosítani a megfelelő feltételeket a részvételhez, így a mozgássérülteket akadálymentes környezettel várjuk, a látás, illetőleg hallássérültek részére kísérőt biztosítunk. A ház és a rendezvény egész délelőtt nyitva lesz, 13 óráig a programokra bárki jöhet, családjával együtt.

Szeptember 15-én, szombaton ingyenesen lehet igénybe venni különböző szűréseket, így boka-, karindex-mérést, érbetegségek szűrését, csontsűrűség-, vércukor-, testzsír-, testömegindex-, vérnyomás-mérést, mozgásállapot-felmérést és személyre szóló egyedi tanácsadásokat is.

Csoportos gerinctorna lesz 9:30, 11 és 12:30 órakor, lúdtalp-torna kezdődik 10 és 12 órakor.

Székesfehérvár egészségfejlesztési tervének fontos elemei az egészségnapok. A Viktória Rehabilitációs Központba is minden esztendőben nagyon szívesen jövünk és segítünk a szervezésben, lebonyolításban, valamint különféle szűréseket hozunk a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül.” - hangsúlyozta Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka.

Nagyon fontos az esélyegyenlőség biztosítása. A fogyatékossággal élő emberek és családjuk számára is fontos az egészség és a betegségek megelőzése, de ők nehezebben jutnak el orvoshoz vagy különféle szűrővizsgálatokra. Például, gyakran, ha valaki kerekesszékbe kényszerül, az mindent olyannyira dominál, hogy nem foglalkoznak más, esetleges bajokkal.” - emelte ki Dr. Pásztor László, főorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési vezetője, aki elmondta, hogy rendezvénnyel segíteni szeretnék a fogyatékossággal élő székesfehérvári embereket abban, hogy az egészséges életmód, a betegségek korai felismerése és kezelése érdekében ők is egyenlő esélyekkel vehessenek részt egy ilyen tematikus napon.

„Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” toborzó napot tartanak a központban szeptember 20-án, csütörtökön 10 órától.  A felhívást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tette közzé: a projekt keretében 600 súlyosan mozgáskorlátozott embert támogatnak olyan korszerű segédeszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök például a laptop vagy a tablet mellett az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, a kapcsolók, a kommunikátorok vagy a tekintetkövető eszközök. A toborzási napon tanácsadást és bemutatót is tartanak, a sérültek mellett várják a szakembereket, a családtagjaikat és az önkénteseket, akik segítséget nyújthatnak az igénylésben.

Közélet

 1. Fogyatékkal élők juthatnak kommunikációs eszközökhöz - még jelentkezhet a programra

  Fogyatékkal élő emberek juthatnak korszerű info-kommunikációs eszközökhöz a „Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” elnevezésű országos program keretében. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége 600 fő mozgáskorlátozott embert támogat olyan eszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, kapcsolók vagy tekintetkövető eszközök. 

  2018.09.20.
 2. A hagyomány folytatódik - gólyabál lesz október 10-én a Magyar Királyban

  Ebben az évben már a harmadik Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabál várja a városban tanuló elsőéves egyetemi hallgatókat október 10-én. A Hotel Magyar Király kapui 20.30 órakor tárulnak ki, a buli hajnalig négyig tart majd bálkirálynő- és bálkirályválasztással, tombolával és persze kiváló zenékkel.

  2018.09.20.
 3. Mise és közös imádság vasárnap a Szőlő utcai keresztnél

  Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is szerveznek szabadtéri misét a Szőlő utcai keresztnél, a Szent kereszt felmagasztalásának ünnepéhez kapcsolódva. A vasárnap 15 órakor kezdődő misét Tóth Tamás esperes, plébános celebrálja.

  2018.09.20.
 4. Hétfőn lesz a hagyományos Szent Gellért napi pedagógus konferencia Fehérváron

  Szeptember 24-én, hétfőn 10 órakor kezdődik a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos Szent Gellért napi pedagógus konferenciája. Szent Gellért püspök, vértanú személyében a katolikus iskolák égi pártfogójukat köszöntik. A konferencián az egyházmegye 9 nevelési-oktatási intézményéből érkeznek pedagógusok, püspöki biztosok, az egyházmegye iskoláinak nevelő testületei és az óvodák delegációi, hogy a vértanú püspökre, a katolikus iskolák pártfogójára emlékezzenek.

  2018.09.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek