Egyenlő esélyekkel - mindenki számára nyitott az EsélyKör szombati egészségnapja

Szeptember 15-én, szombaton 9 és 13 óra között „Egyenlő esélyekkel az egészségért” címmel nyílt családi egészségnap lesz a Viktória Rehabilitációs Központban. (Székesfehérvár, Erzsébet utca 20.) Az esélyegyenlőség jegyében és a Székesfehérvári EsélyKör által megvalósuló rendezvényt a Humán Szolgáltató Intézet, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és Székesfehérvár Önkormányzata is támogatja. Az esemény részleteiről a szervezők számoltak be kedden.
2018.09.11. 12:02 |

„A rendezvény napján 9 és 13 óra között bárki bejöhet az intézménybe és kipróbálhatja, megismerheti a Viktória Központ egészségügyi szolgáltatásait: a preventív jellegű gerinc- és női tornát, speciális tornákat gerincsérvre, gerincferdülésre lúdtalpra.” - emelte ki a Viktória Rehabilitációs Központ intézményvezetője.

Horváth Klára hozzátette: „az idei egészségnapon a különböző fogyatékossággal élő embereket is tudjuk fogadni, családjukkal együtt, mivel számukra is tudjuk biztosítani a megfelelő feltételeket a részvételhez, így a mozgássérülteket akadálymentes környezettel várjuk, a látás, illetőleg hallássérültek részére kísérőt biztosítunk. A ház és a rendezvény egész délelőtt nyitva lesz, 13 óráig a programokra bárki jöhet, családjával együtt.

Szeptember 15-én, szombaton ingyenesen lehet igénybe venni különböző szűréseket, így boka-, karindex-mérést, érbetegségek szűrését, csontsűrűség-, vércukor-, testzsír-, testömegindex-, vérnyomás-mérést, mozgásállapot-felmérést és személyre szóló egyedi tanácsadásokat is.

Csoportos gerinctorna lesz 9:30, 11 és 12:30 órakor, lúdtalp-torna kezdődik 10 és 12 órakor.

Székesfehérvár egészségfejlesztési tervének fontos elemei az egészségnapok. A Viktória Rehabilitációs Központba is minden esztendőben nagyon szívesen jövünk és segítünk a szervezésben, lebonyolításban, valamint különféle szűréseket hozunk a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül.” - hangsúlyozta Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka.

Nagyon fontos az esélyegyenlőség biztosítása. A fogyatékossággal élő emberek és családjuk számára is fontos az egészség és a betegségek megelőzése, de ők nehezebben jutnak el orvoshoz vagy különféle szűrővizsgálatokra. Például, gyakran, ha valaki kerekesszékbe kényszerül, az mindent olyannyira dominál, hogy nem foglalkoznak más, esetleges bajokkal.” - emelte ki Dr. Pásztor László, főorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési vezetője, aki elmondta, hogy rendezvénnyel segíteni szeretnék a fogyatékossággal élő székesfehérvári embereket abban, hogy az egészséges életmód, a betegségek korai felismerése és kezelése érdekében ők is egyenlő esélyekkel vehessenek részt egy ilyen tematikus napon.

„Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” toborzó napot tartanak a központban szeptember 20-án, csütörtökön 10 órától.  A felhívást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tette közzé: a projekt keretében 600 súlyosan mozgáskorlátozott embert támogatnak olyan korszerű segédeszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök például a laptop vagy a tablet mellett az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, a kapcsolók, a kommunikátorok vagy a tekintetkövető eszközök. A toborzási napon tanácsadást és bemutatót is tartanak, a sérültek mellett várják a szakembereket, a családtagjaikat és az önkénteseket, akik segítséget nyújthatnak az igénylésben.

Közélet

 1. Elfogadás-díjakat adtak át Fehérváron a Nevelőszülők Napja alkalmából

  A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Napok második napja a nevelőszülőknek adott tisztelet és megbecsülés jegyében telt Székesfehérváron, a Tüzér utcai Gyermekvédelmi Központban, ahol kedden három, szolgálatát hosszú ideje végző nevelőszülő, Nagypéterné Sipos Magdolna, Várhegyiné Békési Gyöngyi és Nagy Imréné kaptak Elfogadás-díjat. A díjátadás ünnepélyes pillanatait követően a résztvevők a nevelőszülők mindennapjairól hallhattak előadást.

  2018.11.20.
 2. Ma délután mutatják be a Városházán a Településképi Arculati Kézikönyvet

  A Városházán kedden, november 20-án mutatják be a Székesfehérvár építészetét bemutató szakmai képeskönyvet: a Településképi Arculati Kézikönyv azzal a céllal készült, hogy izgalmas kalandra hívja az olvasót – bemutatva az építészeti arculat múltját és jelenét.

  2018.11.20.
 3. November 23-án kezdődik az idei Krisztus Király Napok

  November 23-a és november 25-e között kerül sor az idei Krisztus Király Napok programjaira, amely a Zsolt utcai Templomban és Közösségi Házban lesz. A programsorozaton belül énekel a Vox Angelorum gyermekkar is.

  2018.11.20.
 4. A Szociális Munka Napját ünnepelték - Bernáth Károlyné kapta a város elismerését

  Székesfehérvár Önkormányzata hagyományosan minden évben köszönti a szociális szféra helyi vezetőit, dolgozóit, és ádja át a Pro Caritate Albae Regiae díjat a Szociális Munka Napján. A város elismerését az idén Bernáth Károlyné, a Székesfehérvár - Vasútvidék Római Katolikus Plébánia Karitász Csoportjának vezetője vehette át.

  2018.11.19.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek