Egyenlő esélyekkel - mindenki számára nyitott az EsélyKör szombati egészségnapja

Szeptember 15-én, szombaton 9 és 13 óra között „Egyenlő esélyekkel az egészségért” címmel nyílt családi egészségnap lesz a Viktória Rehabilitációs Központban. (Székesfehérvár, Erzsébet utca 20.) Az esélyegyenlőség jegyében és a Székesfehérvári EsélyKör által megvalósuló rendezvényt a Humán Szolgáltató Intézet, a Mozgássérültek Fejér Megyei Egyesülete és Székesfehérvár Önkormányzata is támogatja. Az esemény részleteiről a szervezők számoltak be kedden.
2018.09.11. 12:02 |

„A rendezvény napján 9 és 13 óra között bárki bejöhet az intézménybe és kipróbálhatja, megismerheti a Viktória Központ egészségügyi szolgáltatásait: a preventív jellegű gerinc- és női tornát, speciális tornákat gerincsérvre, gerincferdülésre lúdtalpra.” - emelte ki a Viktória Rehabilitációs Központ intézményvezetője.

Horváth Klára hozzátette: „az idei egészségnapon a különböző fogyatékossággal élő embereket is tudjuk fogadni, családjukkal együtt, mivel számukra is tudjuk biztosítani a megfelelő feltételeket a részvételhez, így a mozgássérülteket akadálymentes környezettel várjuk, a látás, illetőleg hallássérültek részére kísérőt biztosítunk. A ház és a rendezvény egész délelőtt nyitva lesz, 13 óráig a programokra bárki jöhet, családjával együtt.

Szeptember 15-én, szombaton ingyenesen lehet igénybe venni különböző szűréseket, így boka-, karindex-mérést, érbetegségek szűrését, csontsűrűség-, vércukor-, testzsír-, testömegindex-, vérnyomás-mérést, mozgásállapot-felmérést és személyre szóló egyedi tanácsadásokat is.

Csoportos gerinctorna lesz 9:30, 11 és 12:30 órakor, lúdtalp-torna kezdődik 10 és 12 órakor.

Székesfehérvár egészségfejlesztési tervének fontos elemei az egészségnapok. A Viktória Rehabilitációs Központba is minden esztendőben nagyon szívesen jövünk és segítünk a szervezésben, lebonyolításban, valamint különféle szűréseket hozunk a Humán Szolgáltató Intézeten keresztül.” - hangsúlyozta Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka.

Nagyon fontos az esélyegyenlőség biztosítása. A fogyatékossággal élő emberek és családjuk számára is fontos az egészség és a betegségek megelőzése, de ők nehezebben jutnak el orvoshoz vagy különféle szűrővizsgálatokra. Például, gyakran, ha valaki kerekesszékbe kényszerül, az mindent olyannyira dominál, hogy nem foglalkoznak más, esetleges bajokkal.” - emelte ki Dr. Pásztor László, főorvos, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának egészségfejlesztési vezetője, aki elmondta, hogy rendezvénnyel segíteni szeretnék a fogyatékossággal élő székesfehérvári embereket abban, hogy az egészséges életmód, a betegségek korai felismerése és kezelése érdekében ők is egyenlő esélyekkel vehessenek részt egy ilyen tematikus napon.

„Korlátok nélkül – mozgáskorlátozott emberek info-kommunikációs akadálymentesítése” toborzó napot tartanak a központban szeptember 20-án, csütörtökön 10 órától.  A felhívást a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége tette közzé: a projekt keretében 600 súlyosan mozgáskorlátozott embert támogatnak olyan korszerű segédeszközökkel, amelyek a mindennapi ügyintézést, a képzéseket és a munkavállalást segítik. Ilyen eszközök például a laptop vagy a tablet mellett az egérkiváltó eszközök, a speciális billentyűzetek, a kapcsolók, a kommunikátorok vagy a tekintetkövető eszközök. A toborzási napon tanácsadást és bemutatót is tartanak, a sérültek mellett várják a szakembereket, a családtagjaikat és az önkénteseket, akik segítséget nyújthatnak az igénylésben.

Közélet

 1. Évértékelés a Székesfehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ tanácskozásán

  Hagyományos, éves, gyermekvédelmi szakmai tanácskozásukra gyűltek össze a fehérvári Család- és Gyermekjóléti Központ szakmai egységeinek szakemberei kedden délután a Hiemer-házban. Az eseményen részt vettek az alapellátásban és a szociális alapszolgáltatásban résztvevő intézmények képviselői, a jelzőrendszer tagjai, valamint a Kormányhivatal gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberei is.

  2019.02.19.
 2. Hatpöttyös és Ezredéves együttműködés - megújult a tálalókonyha is

  Megújult a tálalókonyha az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI Ezredéves tagiskolájában. Az idei tanévtől a Hatpöttyös Nonprofit Közhasznú Kft. vette át a diákok étkeztetését és jelentős felújítások történtek a konyhában. A vállalkozásnál munkahelyi gyakorlatot is töltenek az iskola 11., illetve 12. évfolyamos tanulói.

  2019.02.19.
 3. Február 28-ig lehet jelentkezni az Alba Regia Ösztöndíjpályázatra

  Ismét meghirdette a fehérvári diákok tanulmányi előmenetelét segítő ösztöndíj pályázatait Székesfehérvár Önkormányzata. Az Alba Regia Középiskolai Ösztöndíj Pályázatra, az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj Pályázatra és az Alba Regia Felsőoktatási Hallgatói Tanács Ösztöndíj Pályázatra február 28-ig várják a jelentkezéseket.

  2019.02.19.
 4. Ápolók ünnepe a Szent György Kórházban - Siák Gabriella az Év ápolója

  Kossuth Zsuzsanna, Magyarország első országos főápolónőjének szobránál tisztelegtek hétfőn, Székesfehérváron, a Magyar Ápolók Napján. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Romhányi auditóriumában átadták az "Év ápolója" és az "Év asszisztense" díjakat, amelyeket Siák Gabriella, diplomás ápoló és Takáts Anikó, vezető asszisztens kaptak. „Tiszteletbeli ápoló” lett Dr. Kozma Péter Tamás, ortopédus főorvos.

  2019.02.18.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek