Egriék (is) játszottak Székesfehérváron, az Alba Regia Jazz Fesztiválon

A IX. Alba Regia Jazz Fesztivál szombati napján is három kiváló zenekar lépett fel. Először a Subtones, majd az ifj. Egri János Quartet, végül a Stinky Bugs Koszi Jankával és Méhes Andreával jelentették a Bartók Béla téri “szombat esti lázt”...  
2022.08.06. 21:18 |

Ismét gyülekeztek a népek a téren, várva az újabb jazz élményt. Az idő nem volt annyira kellemes és meleg, mint pénteken, de azért ismét sokan voltak kíváncsiak a muzsikára. Esőként a Subtones szerzett kiváló egy órát, a zenészek remekül tették a dolgukat, a két ifjú hölgy pedig nagyszerűen énekelt, sőt, volt, hogy reppeltek is... A borok és a sörök házánál is sokan hallgatták a zenét, miközben fogyasztották a “folyékony kenyeret”. 

- Már négy éve itt vagyunk a jazz fesztiválon, bár eleinte a jazzt a borral “házasították”, de szerencsére a jó minőségi sör is megkapta a lehetőséget - mondta Szabó Gábor, majd így folytatta. - Remek előadók vannak itt, de persze ez szubjektív. Van, akinek ez tetszik jobban, van, akinek az, de ez természetes. De, amit most, illetve az elmúlt évek során hallottam, arról csak pozitív véleményem lehet. 

A Substones után a Junior Prima-díjas ifj. Egri János és a Quartet lépett a színpadra. Kuriózum, hogy az ifjú együtt játszott az édesapjával, id. Egri Jánossal, aki a bőgő és a basszusgitár ihletett játékosa. Úgy tűnik az alma és a fája nem esett messze egymástól, bár az apai bőgő helyett a fiú a zongora mestere. 

- Születésemtől fogva jazz zenét hallok. Édesapám jazz zenével altatott, tehát gyakorlatilag innen kezdve eldőlt a sorsom. Éjjel nappal szólt, szól a jazz zene nálunk a mai napig, igyekszem folytatni édesapám hagyományát. Mindent apának köszönhetek, de a tehetség csak egy dolog, igyekszem sokat gyakorolni, mert anélkül ez nem megy. De a környezetem is erre motivál, hiszen a keresztapám Oláh Kálmán, unokatestvéreim ifj. Szakcsi Lakatos Béla és Szakcsi Lakatos Róbert. Ma is egy színpadon leszek apával, és ez nagyszerű érzés. Számomra az volt a legjobb iskola, hogy együtt játszhatok vele – hallottuk az ifjú Egritól. 

Remek előadást hallhattunk négyüktől. A zongora, ha kellett vezérelt, ha kellett akkordokkal a háttérbe vonult, remekelt a szaxofon, a ritmus szekcióban a dob ütemét az “öreg” Egri jól egészítette ki. 

-Tradicionális hagyomány, hogy Székesfehérvár a magyar jazz élet jelentős városa - jelentette ki id. Egri János. - Remek fesztiválokon játszhattam itt a Tiszti Klubban, sajnálattal hallom, hogy már nem működik. Hajdan ott, illetve a mostani Alba Regia Jazz Fesztiválon is sokszor léptem fel különböző felállásokban, jó ide mindig visszajönni. Országosan jó híre van az itteni jazz életnek! 

Az estet a Stinky Bugs Koszi Jankával és Méhes Andreával zárta. A csapat egy közösség, életérzés, magyar dalokat játszanak a maguk stílusára formálva. Jól. 

A fesztivál vasárnap este zárul, 18 órakor a Coltrane Legacy kezd, őket követi az Orbay Lilla Quartet, végül hazai, fehérvári zene jelenti a zárszót, a Vörös Tamás Project előadásában. 

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Székesfehérvár Topotéka