Egészséges életmódra nevelés a Szivárvány Óvodában

Szerdán mutatták be a „Hook onto healthy lifestyle” elnevezésű nemzetközi programot Székesfehérváron, a Szivárvány Óvodában. Az intézményben gyermekfoglalkozással egybekötött beszámolót tartottak az egészséges életmódra nevelést középpontba állító projekt céljairól, a megvalósult európai találkozókról és a vállaláshoz kapcsolódó tevékenységekről.
2017.06.14. 12:35 |
Egészséges életmódra nevelés a Szivárvány Óvodában
A Szivárvány Óvodában 2016 őszétől működik a „Hook onto healthy lifestyle” nemzetközi program. „Az intézmény 12,9 ezer euró értékben nyert pályázati forrást az Erasmus plus-program kerestében, a résztvevő országok között Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Lettország, Litvánia, Görögország és Magyarország szerepel, a vállalt tevékenységek a 3-11 éves korosztályt célozzák. A résztvevő országok nemzetközi projekttalálkozókat szerveznek.” – mondta el Nagyné Cseterics Éva, a Szivárvány Óvoda igazgatója. A személyes találkozók és tapasztalatcsere célja az oktatási rendszer és intézmények, valamint a város bemutatása, középpontban az egészséges életmódra neveléssel. A projektben résztvevők egyszerűen elkészíthető ételeket tanulnak meg egymástól és kölcsönösen megismerkednek a részt vevő országok hagyományos kultúrájával. E projektek rávilágítanak, hogy az életmódbeli különbségek ösztönözhetnek bennünket egymás értékeinek a megismerésére, a tradicionális elemek megtartása mellett. Az első találkozót 2016 novemberében Székesfehérváron szervezték, itt választották ki a projekt logóját is, amelyet a Szivárvány Óvoda tervezett. A pedagógusok prezentációikkal mutatták be saját intézményüket. A második találkozó Spanyolországban volt, sok egészséges, mediterrán nemzeti étellel, majd Olaszországban és Lettországban ismerkedtek helyi jellegzetességekkel. E találkozók lehetőséget teremtettek arra is, hogy a pályázatban vállalt projekttermékeket bemutassák. Kiváló példája ennek a minden nemzet kisgyermekeinek a bevonásával készült zöldség-gyümölcs naptár, amelyből kiderül, hogy az adott hónapban milyen terményeket takarítanak be az egyes országokban, de készítenek az ünnepekhez, évszakokhoz kapcsolódó receptkönyvet is, amelyeket gyermekrajzokkal illusztrálnak.

A Csibe csoport szerdai foglalkozásán a gyerekek ételpiramist készítettek, elhelyezve rajta az egészséges, a szervezet számára nélkülözhetetlen élelmiszereket. Rangics Jánosné óvodapedagógus elmondta, hogy a résztvevő nemzetek konyhájának receptjeit szívesen kipróbálják az oviban, készítettek már görög salátát, és sütöttek angol finomságot is – a saját maguk elkészítette ételeket pedig mindenki szívesen fogyasztja.

A program másik fontos eleme a „pet box”: cipősdobozban, egy jellemző kisállat figura kíséretében utaztatnak egészséges életmóddal kapcsolatos könyveket, információkat és elültethető magokat. Ezzel a gyerekek számára kézzelfoghatóvá teszik a témát, a dobozban levő dolgokból játékosan megismerhetik egymás életét. A fehérvári gyerekek dobozában a legendás mesehős, Mazsola viszi el a várossal kapcsolatos képeket, ismereteket a partner országokba. "Más országok pet boxai is jártak már nálunk, így Benetes, a csiga Spanyolországból, volt itt Pride, az oroszlán, akit angol óvodások küldtek és járt itt Paleos is, a görög ló. A gyerekek így szereznek információkat más országokban élő társaik szokásairól, rajzokat küldenek egymásnak, vetőmagokat cserélnek. A nemzetközi kapcsolatok által a gyerekek angoltudása is fejlődik, hiszen a projektek angol munkanyelven valósulnak meg.” – tette még hozzá Nagyné Cseterics Éva. A program a szülőket is tájékoztatja az aktuális eseményekről, akiket igyekeznek bevonni az egyes feladatokba. A projektnek saját blogja is van, amelyből mind a szülők, mind az óvodapedagógusok sokat tanulhatnak.

Fehérvári színes

 1. Nyári garantált programok

  Székesfehérvár nyári programjai között a város értékeit, kultúráját bemutató túrákat is ajánljuk a Tourinform Iroda kínálatából. Garantált időpontokban indított sétáik sorában van esti fáklyás, kabrióbuszos és a természetbe invitáló kirándulás is.

  2024.07.18.
 2. Alkotó Napok a Rác utcában

  Csipkeverő és szabás-varrás foglakozásokkal folytatódik a Fehérvári Kézművesek nyári alkotótábor-sorozata. A résztvevők július 26-28. között megismerhetik a torchon csipke készítésének technikáját és a csipke felvarrást is, míg a kezdők a szabás-varrás alapjait tanulhatják meg.

  2024.07.18.
 3. Szépkorúak kulturális seregszemléje

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) 2024-ben újra megrendezi a már hagyományos Szenior Ki mit tud? versenyt a Fejér vármegyei nyugdíjasok számára előadóművészet, valamint képző-, ipar- és népművészet kategóriákban. A színpadi produkciókból előválogatókat, a beérkezett műalkotásokból pedig kiállítását is rendeznek – végül pedig gálaműsort tartanak a legjobbakból.

  2024.07.18.
 4. A száműzetés öröksége

  Az Olvasóterem a Központi Könyvtár zárva tartása alatt is látogatható, és hétfőtől nem csak a könyvekért, folyóiratokért, hanem a Brazil Nagykövetség fotókiállításáért is érdemes felkeresni a Bartók Béla téren. A Száműzetés öröksége című tárlat olyan a II. világháború alatt Brazíliába menekült európaiakat mutat be, akik kiemelkedőt alkottak Brazíliában a művészetek vagy a tudomány területén.

  2024.07.17.