Egészséges életmódra nevelés a Szivárvány Óvodában

Szerdán mutatták be a „Hook onto healthy lifestyle” elnevezésű nemzetközi programot Székesfehérváron, a Szivárvány Óvodában. Az intézményben gyermekfoglalkozással egybekötött beszámolót tartottak az egészséges életmódra nevelést középpontba állító projekt céljairól, a megvalósult európai találkozókról és a vállaláshoz kapcsolódó tevékenységekről.
2017.06.14. 12:35 |
Egészséges életmódra nevelés a Szivárvány Óvodában
A Szivárvány Óvodában 2016 őszétől működik a „Hook onto healthy lifestyle” nemzetközi program. „Az intézmény 12,9 ezer euró értékben nyert pályázati forrást az Erasmus plus-program kerestében, a résztvevő országok között Spanyolország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Lettország, Litvánia, Görögország és Magyarország szerepel, a vállalt tevékenységek a 3-11 éves korosztályt célozzák. A résztvevő országok nemzetközi projekttalálkozókat szerveznek.” – mondta el Nagyné Cseterics Éva, a Szivárvány Óvoda igazgatója. A személyes találkozók és tapasztalatcsere célja az oktatási rendszer és intézmények, valamint a város bemutatása, középpontban az egészséges életmódra neveléssel. A projektben résztvevők egyszerűen elkészíthető ételeket tanulnak meg egymástól és kölcsönösen megismerkednek a részt vevő országok hagyományos kultúrájával. E projektek rávilágítanak, hogy az életmódbeli különbségek ösztönözhetnek bennünket egymás értékeinek a megismerésére, a tradicionális elemek megtartása mellett. Az első találkozót 2016 novemberében Székesfehérváron szervezték, itt választották ki a projekt logóját is, amelyet a Szivárvány Óvoda tervezett. A pedagógusok prezentációikkal mutatták be saját intézményüket. A második találkozó Spanyolországban volt, sok egészséges, mediterrán nemzeti étellel, majd Olaszországban és Lettországban ismerkedtek helyi jellegzetességekkel. E találkozók lehetőséget teremtettek arra is, hogy a pályázatban vállalt projekttermékeket bemutassák. Kiváló példája ennek a minden nemzet kisgyermekeinek a bevonásával készült zöldség-gyümölcs naptár, amelyből kiderül, hogy az adott hónapban milyen terményeket takarítanak be az egyes országokban, de készítenek az ünnepekhez, évszakokhoz kapcsolódó receptkönyvet is, amelyeket gyermekrajzokkal illusztrálnak.

A Csibe csoport szerdai foglalkozásán a gyerekek ételpiramist készítettek, elhelyezve rajta az egészséges, a szervezet számára nélkülözhetetlen élelmiszereket. Rangics Jánosné óvodapedagógus elmondta, hogy a résztvevő nemzetek konyhájának receptjeit szívesen kipróbálják az oviban, készítettek már görög salátát, és sütöttek angol finomságot is – a saját maguk elkészítette ételeket pedig mindenki szívesen fogyasztja.

A program másik fontos eleme a „pet box”: cipősdobozban, egy jellemző kisállat figura kíséretében utaztatnak egészséges életmóddal kapcsolatos könyveket, információkat és elültethető magokat. Ezzel a gyerekek számára kézzelfoghatóvá teszik a témát, a dobozban levő dolgokból játékosan megismerhetik egymás életét. A fehérvári gyerekek dobozában a legendás mesehős, Mazsola viszi el a várossal kapcsolatos képeket, ismereteket a partner országokba. "Más országok pet boxai is jártak már nálunk, így Benetes, a csiga Spanyolországból, volt itt Pride, az oroszlán, akit angol óvodások küldtek és járt itt Paleos is, a görög ló. A gyerekek így szereznek információkat más országokban élő társaik szokásairól, rajzokat küldenek egymásnak, vetőmagokat cserélnek. A nemzetközi kapcsolatok által a gyerekek angoltudása is fejlődik, hiszen a projektek angol munkanyelven valósulnak meg.” – tette még hozzá Nagyné Cseterics Éva. A program a szülőket is tájékoztatja az aktuális eseményekről, akiket igyekeznek bevonni az egyes feladatokba. A projektnek saját blogja is van, amelyből mind a szülők, mind az óvodapedagógusok sokat tanulhatnak.

Fehérvári színes

 1. Milyen legyen a Virágóra?

  Minden évben nagy érdeklődés övezi a Virágóra következő évi terveit, ám gyakran elhangzik az a kritika is, hogy a régi órák sokkal szebbek, látványosabbak voltak, és jó lenne azokat megvalósítani újra. A kérdéskörről korábban a város polgármestere is posztolt közösségi oldalán, most pedig a Városgondnokság kertészeti divízióvezetője is elmondta azokat a lehetőségeket, amikhez igazodniuk kell a kertészeknek.

  2023.09.29.
 2. Ássunk le a gyökerekig!

  Vasárnap Ássunk le a gyökerekig! címmel folytatódik a Szent István Király Múzeum gyógynövénygyűjtő túrája. A résztvevők ezúttal az őszi gyökérásás alkalmából Csalán gyűjthetnek be hasznos gyökereket és őszi terméseket.

  2023.09.29.
 3. Folytatódik a Szövőmadár Meseműhely

  Folytatódik a Szövőmadár Meseműhely népmesés foglalkozás szeptember 29-én, pénteken 16.30 órától az Aranybulla Könyvtárban óvodások és alsó tagozatosok számára. Ezúttal egy juhászról szóló történetet dolgoznak fel játékosan. A részvételhez előzetes regisztrációt kérnek.

  2023.09.29.
 4. Műhelyfoglalkozások a kézműveseknél

  Új programelemként textilkönyv-készítő műhelyt indít a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, az első összejövetel szeptember 30-án, szombaton 10.00 órakor kezdődik a Kézművesek Házában. Emellett folytatódik két, már jól „bejáratott” műhely is: pénteken nemezkészítésre, szombaton a foltvarró Asszonyműhelybe várják a résztvevőket.

  2023.09.29.