Zöldbusz-mintaprojekt Székesfehérváron

Egy hónapon keresztül a menetrend szerinti forgalomban közlekedett Székesfehérváron az az elektromos meghajtású Ikarus City Pioneer busz, melyet a Zöld Busz Mintaprojekt keretében bárki ingyenesen kipróbálhatott.
2021.03.08. 09:18 |
Zöldbusz-mintaprojekt Székesfehérváron

A közösségi közlekedést új, környezetbarát alapokra helyező Zöld Busz program első lépéseként indult el a Zöld Busz Mintaprojekt, melynek célkitűzése: elektromos buszok helyi közlekedésbe illesztése demonstrációs céllal a vidéki nagyvárosokban, tapasztalatgyűjtés a járműbeszerzés és -használat valamint az infrastruktúra-kiépítés és a töltés terén.

A Zöld Busz Mintaprojekt országos arculati elemei mellett az Országalmáról és a sóstói Kócsag-toronyról készült rajzok is jelezték a jármű oldalán, hogy ez a busz Fehérváré!

A Zöld Busz Mintaprojekt kedvezményezettjei azon önkormányzatok és közlekedési közszolgáltatók, amelyek elkötelezettek a közösségi közlekedés zöldítése mellett, és megfelelő infrastruktúrával rendelkeznek elektromos buszok üzemeltetéséhez vagy annak fejlesztéséhez.

Székesfehérvár önkormányzata évek óta odafigyel a modern technológiákra, például számos rendszerben épültek ki e-töltők a városban, ezzel is ösztönözve a csendesebb és környezetbarátabb szemlélet felé történő elmozdulást. Ugyanezt a lehetőséget ragadta most meg a város a közösségi közlekedés terén a Zöldbusz mintaprojektbe is.

Az e-buszok telepítése egy városban nemcsak tisztább levegőjű, kevésbé zajszennyezett, egészségesebb környezetet hozhat létre lakói számára, hanem az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hozzájárulhat a klímaváltozás ellen folytatott küzdelemhez.

Székesfehérváron egy 314 kW-os akkuval felszerelt, a helyi gyárban készült Ikarus City Pioneer jármű közlekedett idén februárban, mely 200-250 kilométert tud megtenni egy feltöltéssel a városi forgalomban. A buszt három óra alatt fel lehet tölteni, és az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy előállításában egyre jelentősebb a magyar mérnökök és beszállítók hozzáadott értéke. A busz február végéig szinte az összes járat vonalán megfordult, hiszen cél volt, hogy minél többen kipróbálhassák ingyenesen.

Városfejlesztés

 1. Több mint 200 fát ültetnek

  223 darab háromszor iskolázott fát ültetnek el a napokban a Városgondnokság kertészei a Béla úti temetőben és Börgöndön. A fákat az Alba Aréna kivitelezője, a Market Építő Zrt. ajánlotta fel a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás programjának keretében. 

  2023.11.29.
 2. Felújítják a Barátság Házát

  A Modern Városok Program keretében kapott forrásokból indulhat el a Barátság házának részleges felújítása és átalakítása - írta Facebook oldalán Székesfehérvár polgármestere. "Erre az épületre is ráfér a renoválás, hiszen városunk kulturális, közösségi intézményei és civil szervezetei állandó helyhiánnyal küzdenek, ebben is jelenthet majd előrelépést a mostani beruházás."

  2023.11.19.
 3. Óvodák újultak meg

  Hét óvoda, két bölcsőde és két szociális intézmény fejlesztésére összesen 415 millió forintot költött saját forrásból Székesfehérvár Önkormányzata az elmúlt időszakban. A munkálatok sokrétűek voltak, hiszen az igényeknek megfelelően újult meg a tetőszerkezet, a fűtésrendszer, cseréltek nyílászárókat, vagy szépült meg a homlokzat.

  2023.11.16.
 4. Megújult a Táncsics iskola

  Lezárult a komplex energetikai felújítás a Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskolában. Közel 300 millió forintból korszerűsítették a nyílászárókat, és elkészült a hőszigetelés és a napelemes rendszer is. A küllemében is megújult, szép és vonzó épületben hétfőn sajtónyilvános bejárást tartottak, ahol elhangzott, hogy hamarosan a Hétvezér iskolában kezdődik hasonló volumenű felújítás.

  2023.11.06.