Duettek, tercettek és kánonok – társaséneklési verseny a Kodályban

Több évtizedes hagyomány van a társaséneklési versenynek a Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. A társaséneklés hagyományos ünnepén az iskola valamennyi évfolyama - kicsik és nagyok- egyaránt megmérettették magukat a zsűri előtt, aki arany, ezüst és bronz minősítéssel jutalmazta a fellépőket.
2018.03.07. 11:42 |

A hagyományos társaséneklési versenyen a tanulók közül másodikosoktól a leendő ballagókig nagyon sokan vettek részt. A valaha élt legnagyobb zeneszerzők kórusműveit hallhattuk a reneszánsztól napjainkig, értő, színvonalas tolmácsolásban. 

Duettek, tercettek, kánonok és kamarakórusművek csendültek fel a gyerekek ajkán, akik sok kiváló, arany és ezüst minősítéshez jutottak. Kneifel Imre igazgató elmondta, hogy a társas éneklési versenynek régi hagyományai vannak a Kodályban, 1993-ban már megrendezték a Bicinia éneklési versenyt, amelynek keretében Kodály Biciniumaiból énekeltek a gyerekek. Később kiszélesedett a versenyen a zeneművek palettája, mára duettek, tercettek, kvartettek és kamaraegyüttesek egyaránt fellépnek.Kneifel Imre elmondta, hogy az énekórákon már hetekkel előtte megkezdődött a felkészítés, a diákok osztálytársaik előtt is gyakorolhattak. A versenyen az öt felkészítő tanár is fellépett, de felcsendült egy hangszeres kamarazenei darab is a tanárok előadásában.

Az iskola kórusai fellépnek tavasszal a Fejér Megyei Diáknapokon és a Helikonon is, a lánykar Belgiumban, Neerpeltben szerepel majd nemzetközi kórusversenyen és készülnek az Éneklő Ifjúságra is.

Május 24-én pedig megkezdődik az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál, ahol a házigazda Kodály Iskola mellett lengyel, cseh, ukrán, és határon túli magyar kórusok is fellépnek.

Kultúra

 1. Szombaton lesz a VIII. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál

  A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Vox Mirabilis Kamarakórus már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált. A szeptember 29-i eseményen öt kórus lép fel, a két fehérvári kórus mellett Szolnokról, Budapestről, és lengyelországi testvérvárosunkból, Opoléból is érkezik együttesek a találkozóra. 14:30 órakor kórusműhely lesz, 17 órakor kezdődik a fesztivál hangversenye.

  2018.09.25.
 2. IWalk helytörténeti séta a fehérvári zsidóság nyomában

  Szerdán délután IWalk helytörténeti séta indul A székesfehérvári zsidóság nyomában címmel. A résztvevő középiskolások az állomásokon a túlélők visszaemlékezéseiből videóinterjúkat nézhetnek meg okoseszközre letöltött USC Shoah iWalk applikáció segítségével.

  2018.09.25.
 3. Pénteken kezdődik a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál a Károlyi kastélyban

  A Károlyi József Alapítvány szeptember 28. és 30. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivált. Idén ismét részt vesz a Fesztiválon a Magyar Hangszerész Szövetség a vonósnégyes hangszereit bemutató kiállítással, különböző zeneiskolák pedig koncerteken mutatják be diákjaikat.

  2018.09.24.
 4. Kedden folytatódik a Játék Szalon a Hetedhét Játékmúzeumban

  Folytatódik a Játék Szalon sorozata a Hetedhét Játékmúzeumban: holnap a 17-18. századi babákról hallgathatjuk meg dr. Nagy Veronika előadását egy csésze tea mellett. A ritka kincseknek számító fababákról azt is megtudhatjuk, hogyan járták be sokan közülük a világot mint mini manökenek.

  2018.09.24.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka