Dokumentumjátékkal emlékeztek a Don-menti csaták áldozataira Almássy-telepen

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Krajczáros Alapítvány, a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Krisztus Király Plébánia közös rendezvényén a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjátékot adták elő a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei és a dabasi Áldos Színpad tagjai csütörtök este a Zsolt utcai Közösségi Házban.
2018.01.11. 20:31 |

A don-kanyari tragédia, a mai napig, 75 év után is tragédia. Úgy lehet ezt feldolgozni, ha úgy fogjuk fel, hogy az ott elesett katonák azért áldozták magukat, hogy a bajtársaik hazajöhessenek. A Don-kanyar azért is fontos még, mert 1945 után nem lehetett beszélni róla. Emiatt, az elhallgatás miatt kell még hosszú idő ahhoz, hogy a mítoszok valósággá váljanak és mindennapi emlékezetünk részei legyenek.” - fogalmazott Dr. Szabó József János, hadtörténész, a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjáték szerzője. Amikor először elolvastam a darabot, nagyon meghatott. Nagyváradi bemutatóján ugyanilyen hatással volt a közönségre is, és bennünk, szereplőkben is mély nyomot hagyott.” - tette hozzá Molnár Julianna, a Nagyváradi Szigligeti Színház színművésze.

Nagyváradon, ahol élünk, megmaradásunk része, hogy magyarok vagyunk. Azokban a sorsfordító eseményekben őseink is részt vettek, ezért amikor kezembe került a dokumentumjáték szövege, egyértelmű volt számomra, hogy meg kell valósítani ezt az előadást, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, őszinte, tiszta, emberi gondolatokkal.” – emelte ki a szintén Nagyváradról érkező művész, Meleg Vilmos.

Úgy gondolom, hogy a 75 évvel ezelőtti eseményekről mindenkinek tudnia kell, és ezt a tudást át is kell adni a következő nemzedékeknek.” - mondta köszöntőjében Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, a rendezvény egyik támogatója, aki megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a közösségteremtő megemlékezést. A rendezvényt támogatta Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is.

Közélet

 1. Opolei és fehérvári fiatalok produkcióival ünnepelték a magyar-lengyel barátságot

  Városszerte színes programmal ünnepelték a március 23-i Magyar-Lengyel Barátság Napját. Székesfehérvár Önkormányzata és testvérvárosa Opole, valamint a Fejér Megyei Önkormányzat és Opole vajdaság külön is megemlékezett a barátságról. A Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban fellépett Krzysztof Riewoldt zsonglőr, valamint Julia és Jędrzej Skiba a 6."Lengyelország Hangja" tehetségkutató résztvevői is.

  2018.03.23.
 2. Néma koszorúzással tisztelegtek Kaszap István emléktáblájánál

  A 2016-ban, Kaszap István, szent életű jezsuita novícius születésének centenáriumán a Székesfehérvári Egyházmegye és Székesfehérvár Önkormányzata által közösen, egykori iskolája, a mai Vörösmarty Mihály Könyvtár falán állított emléktáblánál tisztelegtek a Szent Imre Általános Iskola és a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai Ugrits Tamás, irodaigazgató, pasztorális püspöki helynök vezetésével pénteken.

  2018.03.23.
 3. Pénteken délután bárki felszállhat az új Ikarus buszokra a Városház téren

  Pénteken 15 órakor kezdődik egy rövid ünnepség a Városház téren, majd utána egészen 17:30-ig bárki felszállhat a Magyar Honvédség számára készült 15 Ikarus busz valamelyikére. Az új, Székesfehérváron készült Ikarus busz pénteken délelőtt már megérkezett a Belvárosba.

  2018.03.23.
 4. Püspöki misével emlékeznek Kaszap Istvánra szombaton a Prohászka templomban

  Március 24-én, szombaton 17 órai kezdettel a Prohászka templomban mutat be szentmisét Spányi Antal megyés püspök Kaszap István születésének 102. évfordulóján, melyet Virágvasárnap miatt tartanak ezen a napon.

  2018.03.23.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek