Dokumentumjátékkal emlékeztek a Don-menti csaták áldozataira Almássy-telepen

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Krajczáros Alapítvány, a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Krisztus Király Plébánia közös rendezvényén a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjátékot adták elő a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei és a dabasi Áldos Színpad tagjai csütörtök este a Zsolt utcai Közösségi Házban.
2018.01.11. 20:31 |

A don-kanyari tragédia, a mai napig, 75 év után is tragédia. Úgy lehet ezt feldolgozni, ha úgy fogjuk fel, hogy az ott elesett katonák azért áldozták magukat, hogy a bajtársaik hazajöhessenek. A Don-kanyar azért is fontos még, mert 1945 után nem lehetett beszélni róla. Emiatt, az elhallgatás miatt kell még hosszú idő ahhoz, hogy a mítoszok valósággá váljanak és mindennapi emlékezetünk részei legyenek.” - fogalmazott Dr. Szabó József János, hadtörténész, a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjáték szerzője. Amikor először elolvastam a darabot, nagyon meghatott. Nagyváradi bemutatóján ugyanilyen hatással volt a közönségre is, és bennünk, szereplőkben is mély nyomot hagyott.” - tette hozzá Molnár Julianna, a Nagyváradi Szigligeti Színház színművésze.

Nagyváradon, ahol élünk, megmaradásunk része, hogy magyarok vagyunk. Azokban a sorsfordító eseményekben őseink is részt vettek, ezért amikor kezembe került a dokumentumjáték szövege, egyértelmű volt számomra, hogy meg kell valósítani ezt az előadást, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, őszinte, tiszta, emberi gondolatokkal.” – emelte ki a szintén Nagyváradról érkező művész, Meleg Vilmos.

Úgy gondolom, hogy a 75 évvel ezelőtti eseményekről mindenkinek tudnia kell, és ezt a tudást át is kell adni a következő nemzedékeknek.” - mondta köszöntőjében Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, a rendezvény egyik támogatója, aki megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a közösségteremtő megemlékezést. A rendezvényt támogatta Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is.

Közélet

 1. 90. születésnapján köszöntötték Osztotics Istvánné Mária nénit

  A 90 esztendős Osztotics Istvánné Mária nénit köszöntötték születésnapja alkalmából Székesfehérváron, a Bányató vendéglőben vasárnap. Mária néni 1928. december 8-án született, három gyermeke, 10 unokája és 19 dédunokája ünnepelte. A hosszú élet titkának a tevékeny életet és a szerető családot tartja.

  2018.12.09.
 2. A második adventi gyertya fénye is világít már a Püspöki Palota udvarán

  Adventi rendezvényekkel, jótékonysági és kézműves vásárral várta a Püspöki Palota kertjébe betérőket az Adventi Udvar szombaton. Alkonyatkor kezdődött a második gyertyagyújtás, amelyen a Budaörsi Mindszenty József Római Katolikus Óvoda és Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola tanulóinak adventi műsora és Spányi Antal, püspök gondolatai készítették a közelgő ünnepre a résztvevőket.

  2018.12.08.
 3. Segítség Felvidékre és Kárpátaljára a XIII. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten

  A Lévai Czeglédi Péter Református Gimnázium (Felvidék) és a Beregszászi Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokház (Kárpátalja) javára gyűjtöttek a pénteki XIII. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az est fővédnökei Spányi Antal katolikus, megyés püspök és Steinbach József, református püspök voltak. 

  2018.12.07.
 4. Fehérvár Angyalai idén is megajándékozták a sajátos nevelési igényű gyerekeket

  Idén már kilencedik alkalommal szervezte meg a Fehérvár Angyalai karácsonyi adományozó ünnepséget Székesfehérvár Önkormányzata. A város még 2010-ben indította el a Fehérvár Angyalai karácsonyi adományozó akcióját, melynek keretében minden esztendőben más-más célcsoportnak teszik szebbé karácsony ünnepét. 

  2018.12.07.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek