Dokumentumjátékkal emlékeztek a Don-menti csaták áldozataira Almássy-telepen

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Krajczáros Alapítvány, a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Krisztus Király Plébánia közös rendezvényén a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjátékot adták elő a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei és a dabasi Áldos Színpad tagjai csütörtök este a Zsolt utcai Közösségi Házban.
2018.01.11. 20:31 |

A don-kanyari tragédia, a mai napig, 75 év után is tragédia. Úgy lehet ezt feldolgozni, ha úgy fogjuk fel, hogy az ott elesett katonák azért áldozták magukat, hogy a bajtársaik hazajöhessenek. A Don-kanyar azért is fontos még, mert 1945 után nem lehetett beszélni róla. Emiatt, az elhallgatás miatt kell még hosszú idő ahhoz, hogy a mítoszok valósággá váljanak és mindennapi emlékezetünk részei legyenek.” - fogalmazott Dr. Szabó József János, hadtörténész, a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjáték szerzője. Amikor először elolvastam a darabot, nagyon meghatott. Nagyváradi bemutatóján ugyanilyen hatással volt a közönségre is, és bennünk, szereplőkben is mély nyomot hagyott.” - tette hozzá Molnár Julianna, a Nagyváradi Szigligeti Színház színművésze.

Nagyváradon, ahol élünk, megmaradásunk része, hogy magyarok vagyunk. Azokban a sorsfordító eseményekben őseink is részt vettek, ezért amikor kezembe került a dokumentumjáték szövege, egyértelmű volt számomra, hogy meg kell valósítani ezt az előadást, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, őszinte, tiszta, emberi gondolatokkal.” – emelte ki a szintén Nagyváradról érkező művész, Meleg Vilmos.

Úgy gondolom, hogy a 75 évvel ezelőtti eseményekről mindenkinek tudnia kell, és ezt a tudást át is kell adni a következő nemzedékeknek.” - mondta köszöntőjében Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, a rendezvény egyik támogatója, aki megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a közösségteremtő megemlékezést. A rendezvényt támogatta Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is.

Közélet

 1. Szent Sebestyén napján lesz Fehérvár fogadalmi miséje és Felsőváros búcsúja

  Január 20-án, szombaton, Szent Sebestyén napján lesz Felsőváros búcsúja, amely 1739 óta Székesfehérvár fogadalmi napja. A fogadalmi misét 10 órakor, a felsővárosi Szent Sebestyén-templomban Spányi Antal, megyés püspök celebrálja. A szentmisét követően köszöntők hangzanak el a templom előtti megújult téren, majd a felújított Felsővárosi Közösségi Házban a búcsú folytatásaként fánk, tea és forralt bor várja a résztvevőket.

  2018.01.17.
 2. Vasárnap kezdődnek az Ökumenikus Imahét székesfehérvári alkalmai

  A 2018. évben az Ökumenikus Imahét január 21-28. között lesz, az imaalkalmak 18 órakor kezdődnek. A több mint 100 éves hagyománnyal rendelkező rendezvénysorozat helyszínei Székesfehérváron a Székesegyház, az evangélikus, a református templomok valamint a baptista imaház lesznek.

  2018.01.17.
 3. Konferenciával és misével emlékeznek az 50 éve elhunyt Shovy Lajos püspökre

  Január 19-én pénteken 15 órai kezdettel a megingathatatlan főpásztor, Shvoy Lajos püspök halálának 50. évfordulója alkalmából emlékkonferenciát rendeznek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A konferencián szó lesz arról is, hogy Hamvas Endre csanádi, Pétery József váci püspök mellett Shovy Lajos volt a legnagyobb szálka a kommunisták szemében és hajszálnyira volt az internálástól.

  2018.01.17.
 4. Az idei utcafelújításokról és a Bányatóról is szó volt az öreghegyi lakossági fórumon

  Kedden este lakossági fórumot tartottak az Öreghegyen, melyen szó volt a várhatóan idén kezdődő Fiskális úti felújításról, mely alatt egy 120 cm átmérőjú csapadék főgyűjtő csatornát is építenek. Ebben az évben egyébként a kis Pozsonyi, a Rózsnyói, a Bajmóci, a Dobsinai és a Túrózsáki utca felújítása is sorra kerül a városrészben. A fórumon elhangzott az is, hogy a Bányató tulajdonosát a bányakapitányság kötelezte arra, hogy erősítse meg a partfalat.

  2018.01.17.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek