Dokumentumjátékkal emlékeztek a Don-menti csaták áldozataira Almássy-telepen

A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség, A Honvédség és Társadalom Baráti Kör, a pákozdi Katonai Emlékpark, a Krajczáros Alapítvány, a Vox Mirabilis Közhasznú Kulturális Egyesület és a Krisztus Király Plébánia közös rendezvényén a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjátékot adták elő a Nagyváradi Szigligeti Színház művészei és a dabasi Áldos Színpad tagjai csütörtök este a Zsolt utcai Közösségi Házban.
2018.01.11. 20:31 |

A don-kanyari tragédia, a mai napig, 75 év után is tragédia. Úgy lehet ezt feldolgozni, ha úgy fogjuk fel, hogy az ott elesett katonák azért áldozták magukat, hogy a bajtársaik hazajöhessenek. A Don-kanyar azért is fontos még, mert 1945 után nem lehetett beszélni róla. Emiatt, az elhallgatás miatt kell még hosszú idő ahhoz, hogy a mítoszok valósággá váljanak és mindennapi emlékezetünk részei legyenek.” - fogalmazott Dr. Szabó József János, hadtörténész, a „…nyugtasson a Donnak zúgása” című dokumentumjáték szerzője. Amikor először elolvastam a darabot, nagyon meghatott. Nagyváradi bemutatóján ugyanilyen hatással volt a közönségre is, és bennünk, szereplőkben is mély nyomot hagyott.” - tette hozzá Molnár Julianna, a Nagyváradi Szigligeti Színház színművésze.

Nagyváradon, ahol élünk, megmaradásunk része, hogy magyarok vagyunk. Azokban a sorsfordító eseményekben őseink is részt vettek, ezért amikor kezembe került a dokumentumjáték szövege, egyértelmű volt számomra, hogy meg kell valósítani ezt az előadást, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, őszinte, tiszta, emberi gondolatokkal.” – emelte ki a szintén Nagyváradról érkező művész, Meleg Vilmos.

Úgy gondolom, hogy a 75 évvel ezelőtti eseményekről mindenkinek tudnia kell, és ezt a tudást át is kell adni a következő nemzedékeknek.” - mondta köszöntőjében Deák Lajosné, önkormányzati képviselő, a rendezvény egyik támogatója, aki megköszönte a szervezőknek és a résztvevőknek a közösségteremtő megemlékezést. A rendezvényt támogatta Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője is.

Közélet

 1. Százötven szakmai végzettséget szerzett tanuló kapott oklevelet a Bugátban

  Mintegy százötven szakmai végzettséget szerzett tanulótól búcsúztak csütörtökön a Székesfehérvári SZC Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskola tornatermében, akiket oklevélátadó ünnepségen köszöntöttek tanárok, diáktársak, családtagok és barátok.

  2018.06.21.
 2. Szombaton búcsúztatják Kozma Ágnest a Béla úti temetőben

  Kozma Ágnes Penna Regia díjas újságírót búcsúztatják június 23-án szombaton a Béla úti köztemető ravatalozójában. Temetéséről hozzátartozói későbbi időpontban, szülővárosában, Marosvásárhelyen gondoskodnak. Az emlékezőket arra kérik, hogy legfeljebb egy szál virággal adózzanak emléke előtt.

  2018.06.21.
 3. Múzeumok éjszakája a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán

  Idén először a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz. Fontosnak tartják, hogy az eseményre látogatók betekintést nyerhessenek a magyar börtönök, valamint a büntetés-végrehajtási hivatás múltjába és jelenébe.

  2018.06.21.
 4. Öreghegy közösségi kemencéje körül zárták a félévet a városrész nyugdíjasai

  Az Öreghegyi Közösségi Ház kemencéjénél közös sütés-főzéssel zárultak az első félév programjai szerdán, az Öreghegyi Nyugdíjasklubnál, ahol sokan ülték körül a sült csirkecombbal, tarjával, savanyúsággal, friss kenyérrel és jóféle Noé-hegyi borral gazdagon terített asztalokat.

  2018.06.20.

Múzeumok éjszakája

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek