Digitális érzékenyítés – Harmanosokat képeztek az Alba Innovárban

A robotokkal, modern eszközökkel való jobb együttműködésért kezdett közös projektbe a HARMAN és az Alba Innovár. A program során olyan digitális tutorokat képeznek, akik majd saját kollégáiknak tudnak segíteni a digitalizációs, robotizációs kompetenciáik fejlesztésében, hogy gördülékenyen tudjanak az ipari robotokkal is együtt dolgozni a munkavállalók.
2023.06.23. 19:55 |
Digitális érzékenyítés – Harmanosokat képeztek az Alba Innovárban

A technikai fejlődésnek köszönhetően egyre több robot jelenik meg a gyártás, tervezés különböző fázisaiban, ezért döntött úgy a Samsung csoporthoz tartozó HARMAN-Becker Kft-t, hogy felméri a kollégáik jelenlegi digitalizáció és robotizálással kapcsolatos kompetenciáit.

A felmérést követően a munkakörökhöz igazított, speciális képzést szerveznek a dolgozóknak. Az Alba Innovárral közösen kidolgozott program során jelenleg azokat a "digitális tutorokat" képzik, akik majd a többi operátor fejlesztését végzik digitalizáció és robotika témájában - tudtok meg Németh Tibortól, a HARMAN képzési és fejlesztési vezetőjétől.

A foglalkozáson a kis robotkarokkal modellezik azokat a mozgásokat, amit majd a gyártásban a nagy ipari robotokkal végeznek, de mint Németh Tibor elmondta, nem robotok programozása a cél, hanem az érzékenyítés a digitalizáció, robotizáció irányában, hogy gördülékenyen tudjanak az ipari robotokkal is együtt dolgozni a munkavállalók.

Fekete Mónika, a képzés résztvevője hasznosnak és érdekesnek nevezte a tanfolyamot. Termelési trénerként operátorokkal foglalkozik, és gyakran tapasztalja, hogy félnek a digitális eszközöktől, és reméli, hogy az itt megszerzett tudással, hasznos segítséget tud nyújtani nekik. A képzés egy másik résztvevője, Ács József elmondta, a tanfolyam után a többi tutor kollégájával közösen fogják összeállítani azt a képzési tananyagot, ami majd a munkatársaik képzését segíti.

A képzők képzését végzi most az Alba Innovár, mondta el Gugolya László, az Innovár szakmai vezetője. Az ipari robotokat utánzó, de kifejezetten oktatóeszközöket használnak, mert mint Gugolya László is megerősítette: a cél az, hogy ne idegenkedjenek ezektől a technológiáktól, merjenek modern technikai eszközöket használni.

Gazdaság

 1. 30 éve Fehérváron

  Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben érkezett a városba az Emerson globális technológiai és szoftver vállalat azzal a céllal, hogy kibővítse gyártókapacitását a régióban. A kerek évforduló alkalmából az Emerson telephelyén köszöntötték a vállalat dolgozóit, valamint avattak fel a főbejárat előtt egy erre az alkalomra készült alkotást.

  2024.05.15.
 2. Légiipari Napok Börgöndön

  Kedden és szerdán a Börgöndi Repülőtéren rendezik meg a Légiipari Szakmai Napokat. Itt a pályaválasztás előtt álló diákok megismerkedhetnek a légiipari köthető hivatásokkal, előadásokat hallgathatnak és akár a szimulátorokat is kipróbálhatják.

  2024.05.14.
 3. VIDEOTON üzleti fórum

  Hagyomány, hogy évente üzleti fórumot szervez a VIDEOTON Holding, melyet ezúttal Kihívások és lehetőségek – 5 év múlva a világ…? címmel rendeztek. Fejér vármegye legjelentősebb cégeinek képviselői beszélgettek a globális és az európai gazdaság elmúlt időszakáról, kilátásairól. Szó volt az energiaválságról, az autóipar jövőjéről, a klímaváltozásról, illetve az infláció várható alakulásáról, hatásairól.

  2024.05.14.
 4. Gazdaságtudományi fórum

  Az Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdaságtudományi Kar és a székesfehérvári, környékbeli gazdasági szereplők képviselői egy szakmai fórum keretében találkoztak csütörtökön a campuson. A cél az volt, hogy megmutassák azokat a lehetőségeket, amelyeket a felsőoktatási intézmény újabb székesfehérvári kara nyújt a cégek számára.

  2024.05.09.