Digitális érzékenyítés – Harmanosokat képeztek az Alba Innovárban

A robotokkal, modern eszközökkel való jobb együttműködésért kezdett közös projektbe a HARMAN és az Alba Innovár. A program során olyan digitális tutorokat képeznek, akik majd saját kollégáiknak tudnak segíteni a digitalizációs, robotizációs kompetenciáik fejlesztésében, hogy gördülékenyen tudjanak az ipari robotokkal is együtt dolgozni a munkavállalók.
2023.06.23. 19:55 |
Digitális érzékenyítés – Harmanosokat képeztek az Alba Innovárban

A technikai fejlődésnek köszönhetően egyre több robot jelenik meg a gyártás, tervezés különböző fázisaiban, ezért döntött úgy a Samsung csoporthoz tartozó HARMAN-Becker Kft-t, hogy felméri a kollégáik jelenlegi digitalizáció és robotizálással kapcsolatos kompetenciáit.

A felmérést követően a munkakörökhöz igazított, speciális képzést szerveznek a dolgozóknak. Az Alba Innovárral közösen kidolgozott program során jelenleg azokat a "digitális tutorokat" képzik, akik majd a többi operátor fejlesztését végzik digitalizáció és robotika témájában - tudtok meg Németh Tibortól, a HARMAN képzési és fejlesztési vezetőjétől.

A foglalkozáson a kis robotkarokkal modellezik azokat a mozgásokat, amit majd a gyártásban a nagy ipari robotokkal végeznek, de mint Németh Tibor elmondta, nem robotok programozása a cél, hanem az érzékenyítés a digitalizáció, robotizáció irányában, hogy gördülékenyen tudjanak az ipari robotokkal is együtt dolgozni a munkavállalók.

Fekete Mónika, a képzés résztvevője hasznosnak és érdekesnek nevezte a tanfolyamot. Termelési trénerként operátorokkal foglalkozik, és gyakran tapasztalja, hogy félnek a digitális eszközöktől, és reméli, hogy az itt megszerzett tudással, hasznos segítséget tud nyújtani nekik. A képzés egy másik résztvevője, Ács József elmondta, a tanfolyam után a többi tutor kollégájával közösen fogják összeállítani azt a képzési tananyagot, ami majd a munkatársaik képzését segíti.

A képzők képzését végzi most az Alba Innovár, mondta el Gugolya László, az Innovár szakmai vezetője. Az ipari robotokat utánzó, de kifejezetten oktatóeszközöket használnak, mert mint Gugolya László is megerősítette: a cél az, hogy ne idegenkedjenek ezektől a technológiáktól, merjenek modern technikai eszközöket használni.

Gazdaság

 1. KarrierKavalkád Fehérváron

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Konnekt Egyesület 2023. december 2-án, szombaton KarrierKavalkádot szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében, ahol előadások, szakmai beszélgetések, önismereti workshopok segíthetnek abban, hogy a fiatalok megtalálhassák, vagy közelebbről megismerhessék álmaik szakmáját.

  2023.09.25.
 2. Coop Rally Fehérvári megállóval – a minőségi magyar élelmiszereket népszerűsítik

  A COOP üzletlánc a korábbi évek hagyományait követve 17. alkalommal szervezte meg a minőségi, magyar élelmiszer-előállítást és termékeket középpontba állító COOP Rallyt. Az állomások között idén is szerepelt a székesfehérvári Alföldi Tej Kft., amely az elmúlt 20 évben kiemelkedő résztvevőjévé vált a magyarországi tejtermelő és tejfeldolgozó piacnak.

  2023.09.14.
 3. Fehérvári sikerek az Euroskillsen

  Egy arany- és egy ezüstéremmel térhettek haza a székesfehérvári fiatalok a Szakmák Európa-bajnokságáról! A Gdanksban megrendezett Euroskills 2023 versenyen Nagy Dániel, a Vörösmarty Technikum volt diákja épületasztalos kategóriában lett a legjobb, míg Kovács Erik és Farkas Bálint, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar hallgatói az ipari robotika versenyében második helyezést értek el.

  2023.09.11.
 4. Szczecinekbe szállítanak

  Az Electrobus Europe ügyvezető igazgatója Sipos Zoltán és a Lengyelország északnyugati részén fekvő Szczecinek város polgármestere Daniel Rak aláírásukkal erősítették meg az Ikarus győzelmét a város elektromos buszokra kiírt közbeszerzési tenderén.

  2023.08.31.