Diák havibérlet egy vonaljegy áráért 2022-ben Székesfehérváron

2022-ben havi 280 forintba fog kerülni a buszbérlet a fehérvári fiatalok számára! – tájékoztatott dr. Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán. A poszt teljes szövege az alábbiakban olvasható!
2021.10.17. 10:06 |

Skoff Emília Sára minden reggel a 35-ös busszal közlekedik a Felsővárosból a Kodály Zoltán Általános Iskola és Gimnáziumba. A havi bérlete jövő év januárjától egy vonaljegy árába, 280 forintba fog kerülni.

Fehérvári Fiatalok!

Szeretnénk, ha minél többen választanátok a közösségi közlekedést, részben ezért újítjuk meg folyamatosan a buszflottát és ezért szeretnénk most szinte teljesen ingyenessé tenni a városi buszozást nektek!

2022. január 1-től mindössze 280 (nem elírás, kettőszáznyolcvan) forintba fog kerülni a havi helyi buszbérlet a diákok számára Fehérváron. A negyedéves bérleteket megszüntetjük, csak a havi bérlet lesz elérhető a diákok számára, az viszont egy vonaljegy áráért. Ez természetesen érvényes a papíralapú és az elektronikus bérletekre is. A fiatalok tehát városunkban 2022-ben egy jegy árából, egy hónapig használhatják a helyi buszjáratokat.

Egyelőre egy éven keresztül fogjuk ezt fenntartani, mert szeretnénk látni, hogy mennyivel többen fogjátok használni a buszhálózatot akkor, ha ennyire kedvezményes a bérlet.

Viszonyítási alapként 2019-et kezeljük (Covid előtti teljes év), akkor havi átlagban 4206 diákbérletet vettek városunkban. Amennyiben tapasztalható lesz érdemi emelkedés az értékesített bérletek számában és az utasforgalomban, akkor 2023-tól is fenn fogjuk tartani ezt a kedvezményes árat. Bízunk benne, hogy pozitív lesz a kísérlet eredménye, de ez csak rajtatok múlik!

Ez a kedvezmény várhatóan 136 millió forintba fog kerülni a városnak, tehát ennyivel kell kipótoljuk a szolgáltató veszteségét. Ha több bérletet vesznek, ez az összeg persze csökkenni fog.

Mindezt három okból vezetjük be: Első, hogy szeretnénk, ha a szüleitek tehermentesítve lennének, kisebb részben anyagi szempontból, nagyobb részben az „anya-apataxik” rutinját szeretnénk lehetőség szerint kiváltani. A tanítási időszak reggelein és délutánjain érzékelhető városi torlódásokat jelentős részben az okozza, hogy sok szülő fuvarozza gyermekeit a város legkülönbözőbb pontjaira. Ha csökkentjük ezeknek a fuvaroknak a számát, akkor csökkennek majd a dugók is.

Emellett ez értelemszerűen környezetvédelmi intézkedés is, hiszen a közösségi közlekedés arányosan jóval kevésbé terheli a környezetet, mint az egyéni autós közlekedés.

Bízom benne, hogy bejön a számításunk, és több fiatal és szüleik választják majd a buszozást, mint eddig. A mostani kedvezmény mellett persze nem feledkezünk meg a buszflotta fejlesztéséről sem, számos új, vagy újabb jár, emellett ezeket pedig követni fogja jövőre 12 elektromos busz is.

Dolgozunk azon is, hogy minden buszon legyen ingyenes wi-fi, illetve a jegy- és bérletértékesítési rendszert is átdolgozzuk.

Kedves Szülők!

Kérem, éljenek a lehetőséggel, biztassák gyermekeiket a közösségi közlekedés használatára! Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy mérsékeljük a városon átmenő forgalmat, károsanyag-kibocsátást takarítsunk meg, az Önök életét pedig megkönnyítsük, amennyire csak tudjuk.

Tiétek a jövő a fiatalok, természetesen várom a meglátásaitokat, javaslataitokat arra nézve, hogyan tegyük még vonzóbbá számotokra a közösségi közlekedést!

dr. Cser-Palkovics András
Székesfehérvár polgármestere

Közélet

 1. #WeRemember: Székesfehérvár is csatlakozott a holokauszt emléknaphoz

  Székesfehérvár is csatlakozott a Zsidó Világkongresszus által indított #WeRemember elnevezésű kampányhoz, melynek során középületeket világítanak ki szlogenjével. A Városháza szerdán este öltötte magára a #WeRemember feliratot.

  2022.01.26.
 2. Vitára késztették az újakat a régiek a Szóval győzni mentornapján

  Két foglalkozás várt a Szóval győzni döntőseire a keddi mentornapon. Az elsőn az előző verseny finalistáitól kaptak feladatokat az idei bajnokjelöltek: három témáról vitatkoztak egymással a résztvevők. A másodikon pedig Azurák Csaba riporter, műsorvezető várta a diákokat, ő többek között arról beszélt nekik: hogyan tudnak majd jó interjút adni a döntőben?

  2022.01.26.
 3. Régészeti geofizikai vizsgálat indul csütörtökön a palotavárosi Központi Parkban

  Vizsgálódó szakemberekre lehetnek figyelmesek csütörtökön Palotavárosban, a Központi Park területén elhaladók. Régészeti geofizikai vizsgálatok kezdődnek ugyanis a területen a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont irányításával. A felszínen használható műszerekkel roncsolásmentesen vizsgálhatók a talaj felső 2-3 méteres rétegének fizikai hatásai, ugyanakkor újabb információkat szerezhetnek a föld alatt esetleg megőrződött épületmaradványokról.

  2022.01.26.
 4. Átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérem plakettjét Székesfehérvár polgármestere

  Székesfehérvár polgármestere szerdán átvette a Magyar Mentésügyért Emlékérem plakettjét, mellyel a város Önkormányzatának mondtak köszönetet a mentőszolgálat munkájának támogatásáért. Az elismerést dr. Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója és Reszegi Imre vezető mentőtiszt adták át dr. Cser-Palkovics Andrásnak a Városházán.

  2022.01.26.

Aranybulla emlékév 2022.

Facebook

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár