Derzsi János, a szenvedély apostola - interjú az érdemes művésszel

Derzsi János színművész, a Vörösmarty Színház tagja, aki szinte minden színházat bejárt - jószerivel egész Magyarországon - sok mindent látott,  de szerinte a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata.
2021.01.14. 09:00 |
Idézzük fel azt a pillanatot, amikor Derzsi János, a Déli Galeri tagja, megjelent az Alföld Ifjúsági Színpadon Thuróczy Györgynél. Ezt, mint indíttatást, minden bizonnyal nem lehet elfelejteni.

Meghatározó volt az életemben az Alföld színpad, az is, ahogy alakult, és persze azt sem felejthetem el, hogy Thuróczy Györgytől kaptam az első olyan komoly könyvet, Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését, amin el kellett gondolkodnom. Majdnem tizennyolc éves voltam már. Először ő adott nekem könyveket, verseket, később pedig Bódi Gábor. Aztán jöttek azok a tanárok, akiknek a hatására az ember meg tudott változni, és átmehetett mindenféle gondolkodásrendszereken.

Nem színésznek készültél. Mátyás Irén javasolta, hogy jelentkezz a főiskolára, Ádám Ottó pedig fel is vett. Egészen kivételes út a tiéd, hiszen abban a pillanatban még érettségid sem volt. Viszont a tehetséged szembeötlő lehetett, amit egyébként Thuróczy György is megerősített.

Ezzel akkor még nem voltam tisztában, hiába mondták. Nagyon szerettem játszani, és a sors megadta nekem, hogy ilyen emberekkel találkozhattam. Irénnel együtt voltunk az Alföld Ifjúsági Színpad tagjai, Gyurka bácsi után pedig jöttek sorra azok, akik mindig átsegítettek a nehézségeken. Ádám Ottó nagyszerű osztályfőnököm volt. Kirúgtak ugyan a főiskoláról, de aztán visszavettek.
Érdekes volt az utad, hiszen amikor kirúgtak a főiskoláról, kaszkadőr lettél. Beszéljünk a Jancsó nevével fémjelzett korszakról, mert ez is egyedülálló a pályafutásodban!

Hála Istennek, bekerültem kaszkadőrként a Magyar rapszódiába és az Allegro Barbaróba is, és ma is sajnálom, hogy már nem tudta leforgatni a harmadik részt. Kaszkadőrként lovagoltunk, közben Szomjas György válogatott szereplőket a filmjéhez. Legnagyobb meglepetésemre én lettem Gelencsér Jóska, így az első filmben egyből főszerepet kaptam. A filmezés meghatározó volt számomra. Ott voltam Jancsónál, mint kaszkadőr, emellett játszottam nála egy szegénylegényt is. Az nagyon jó volt, hiszen az a világ, amit ő teremtett, olyan hangulatot árasztott, amiben lehetett létezni, sőt muszáj volt benne létezni. Ezt utólag látom így, akkor és ott nem annyira észleltem. Akkoriban tehát párhuzamosan forgattam Jancsó Miklóssal és Szomjas Györggyel. Fantasztikus időszak volt, életem egyik legszebb időszaka!

Egy ilyen különös időszakban kötöttél életre szóló barátságot Cserhalmi Györggyel is.

Ő nekem szinte a bátyám, úgy is vagyunk egymással, mint a testvérek. 

Az első film még főiskolás korodhoz köthető. Ez volt Tarr Béla vizsgafilmje, a Macbeth. Cserhalmi Györggyel való barátságod is onnan eredeztethető. Macduff szerepét játszottad, hogy utána számtalan film kövesse ezt Tarr Bélával. 

Valóban ez volt az első, bár most, hogy ezt felhoztad, elmondom, hogy minden évben csinálok egy-két vizsgafilmet – természetesen ingyen – a gyerekeknek, hiszen nekik még nincs pénzük. Nemrégiben megszámoltam: százharminc film, amiben ott voltam. Ebben a számban persze benne vannak a TV-filmek, a TV- játékok és a vizsgafilmek is. 

Megérkeztünk 2013-hoz, a Vörösmarty Színházhoz. Tudjuk, hogy ezt a társulatot sem a szél fújta össze. 

Ez így van, de hármunkat a Cserhalmi Gyurival és a Gáspár Sanyival mintha mégis a szél fújt volna ide, ugyanis kivételesen nem beszéltünk össze. Persze biztos, hogy nem ok nélkül jöttünk! 

Miről beszéltetek, amikor megláttátok egymást, és leültetek, mint általában?

Azt mondtuk, hogy ha már így van és itt vagyunk, akkor csináljuk! Kimondtuk, hogy jó színházat, nagyon jó színházat akarunk csinálni, és minden tettünket meghatározta, hogy így indultunk neki. 

Voltál az évad színésze is, talán mondhatjuk, hogy megtaláltad a helyed.

Minden színházat bejártam, jószerivel egész Magyarországon, sok mindent látok és ismerek belőlük ma is, de szerintem a fehérvári társulat az ország egyik legjobb társulata. Szívemből és nagyon komolyan mondom! 

Melyek voltak az elmúlt időszakban azok az előadások, amelyekre szívesen emlékszel?

Mindegyikre. Olyan nincs, amit nem szívesen idézek fel. Hogy melyik milyen mértékben kavarja fel az embert, az változó, de valóban nincs olyan, amelyre nem emlékeznék szívesen. 

Böngét játszottad az Az a szép fényes napban, ami minden színházrajongót meggyőzött arról, hogy Szabó Magda darabjai öröklétűek.

Szabó Magdával annak idején gyakran voltunk együtt Debrecenben, összejártunk a híres Debreceni Körben. Sokat beszélgettünk, imádtam őt. Sajnálom, hogy nem nagyon játsszák a darabjait, pedig már itt Fehérváron is bebizonyosodott a Régimódi történettel, hogy milyen nagyszerű író!

Időközben a koronavírus-járvány miatt nagyon sok minden megállt. Így nagyon kevesen láthatták Az ember tragédiája 2.0-t.

Borzasztó érzés volt, hogy el kellett halasztani a premiert. Az eredeti Madách-darabhoz hasonlóan ezt is nagyon komolyan vettük, nagyon sokat dolgoztunk vele. Bízom benne, hogy ezt majd megtapasztalhatják a nézők is. Ez a darab példa arra, hogy lehet folytatni valamit és huszonegyedik századi módon bemutatni.

Megkaptad az Érdemes művész elismerést, de a koronavírus-járvány miatt nem tudtunk méltóan köszönteni.

Nagyon örültem neki. Nagyon jó érzés, hogy mégsem hiábavaló ez az egész szélmalomharc, amiben mi, végvári vitézek-színészek továbbra is hiszünk!

Interjú

 1. Az élet nagy dolgaiban a bennünk lévő iránytű segít eligazodni – interjú Ferenczy Noémivel

  Egy közülünk címmel jelent meg Ferenczy Noémi könyve, amelyben keresztény vértanúk történetét dolgozza fel. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa Szikszai György háromszáz éve megjelent, a Mártírok oszlopa című könyvében olvasható történeteket fogalmazott át.

  2021.04.16.
 2. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 3. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 4. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.
 1. Imádkozom minden apáért – interjú Spányi Antal megyés püspökkel Szent József napján

  Székesfehérváron Szent József napján a járványidőszak miatt elmaradt az ünnepi püspöki szentmise. Spányi Antal megyés püspököt arról kérdeztük, hogyan tekintsünk ma arra a szentre, aki az apák példaképe és hogyan ajánlja a főpásztor imádságát az családfőkért, a személyes találkozás lehetősége nélkül.

  2021.03.19.
 2. Minőségi városüzemeltetés, minőségi fejlesztések - beszélgetés Bozai István városgondnokkal

  Székesfehérvár Városgondnoksága mintegy négymillió négyzetméternyi zöldterületet tart karban a városban, 340 kilométernyi út illetve 400 kilométer járda fenntartását és felújítását végzi. Működteti az uszodát, nyolcszáz játszóeszköz karbantartására figyelnek több mint száz játszótéren és olyan kiemelt szabadidőparkokat gondoz, mint a Bregyó, a Halesz, a Túrózsáki úti szabadidőközpont vagy az új palotavárosi park. Mindezek mellett építőipari és rendezvényszervező tevékenysége is jelentős. A 2021-es év városüzemeltetéséről, és fejlesztésekről Bozai István városgondnokkal beszélgettünk.

  2021.03.04.
 3. Indulnak az Örökségünk, örökségül! műhelyfoglalkozások

  Jövő héten indulnak az Örökségünk örökségül! műhelyfoglalkozások: a pedagógusoknak szóló képzéseket a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, megőrzésének, gondozásának a céljával hirdette meg az M-ART Egyesület. Sevella Zsuzsannával, a MintaKINCStár játékfejlesztőjével beszélgettünk.

  2021.02.28.
 4. Állandó mozgásban - Beszélgetés dr. Bucsi Lászlóval

  A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Sebészeti Centrum vezetője dr. Bucsi László 2019 karácsonyán arról tájékoztatta kollégáit, hogy megkezdi a felkészülést a jól megérdemelt nyugdíjas évekre, utódja hamarosan átveszi majd a helyét. Ám az élet néhány bekezdést átírt e jól megtervezett forgatókönyvben. A beszélgetés podcastban is hallható!

  2021.02.24.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Hirdetés

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár