Daru a tizediken - a Kodolányi Egyetem történetét feldolgozó könyv jelent meg

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli idén a Kodolányi János Egyetem, ennek kapcsán ma könyvbemutatóra került sor Székesfehérváron. Elekes-Szentágotai András „Daru a tizediken” címmel dolgozta fel az első – 1992-től 2002-ig terjedő - évtizedet az intézmény történetéből.
2022.06.07. 17:59 |

Az izgalmas könyvben olyan fejezetek is helyet kaptak, mint a főigazgató- váltások történetei és utóélete, a klónozott szerződések ügye, az integrációs és a Perfekt botrány, vagy a Martinez-ügy.

Az eseményen elsőként Csurgai-Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója mutatta be a kötetet, kiemelve, hogy önmagában az intézménytörténet is, mint a történetírás egy szakága érdekes műfaj, de amikor a Kodolányi János Egyetem történetéről van szó, akkor a várostörténet egy fejezetét is megírta Elekes András. „A várostörténet és egy székesfehérvári intézmény története nem választható szét. Amikor Székesfehérvár monográfiájának első kötetét megírták a történészek, mindig intézménytörténetet is kellett írni.” - hangsúlyozta Csurgai Horváth József, aki felidézte azt is, hogy a Kodolányi alapításakor egy nehéz helyzetbe került város keresett új víziókat, új szerepköröket: „Rendkívül súlyos időszak volt ez Fehérvár történetében pusztító munkanélküliséggel és gazdasági nehézségekkel. Az a vízió, amit Balsay István csapatával kidolgozott, valójában új szerepkört alakított ki a városnak és ennek során került sor az intézményrendszer fejlesztésére is. Ez nagyon fontos, hiszen a felsőoktatási intézmények hiánya Székesfehérváron régi keletű probléma volt.”

A kötet szerzője, Elekes-Szentágotai András felidézte, hogy 2019-ben beszélgetett először Szabó Péterrel a könyvről.

A szerző bevallása szerint az intézménytörténet írása akkor egyet jelentett számára a PR-al, azzal pedig nem volt hajlandó foglalkozni, így egy időre "jegelték" a témát. Azután újra előkerült az ötlet és amikor Szabó Péter azt mondta, hogy ő történészként viszonyul ehhez a munkához, akkor sikerült megállapodniuk. „Prekoncepció nélkül kezdtem neki a munkának, viszont nehezen tudtam elfogadni azt, hogy volt egy fiatal intézmény, amelyik látványosan fejlődött, komoly pozíciókat foglalt el és a történetének első 10 éve mégis a hangos botrányokról szólt. Különös ellentmondás volt, hogy egyre több volt a hallgató és a Kodolányi népszerűsége is egyre nőtt eközben.” - mondta el Elkes András, aki könyvében feltérképezi a kor botrányainak krónikáit is, mint például az integrációs - és a Perfekt botrány, vagy a Martinez-ügy. A könyvben megszólal Rockenbauer Lajos is, aki Szabó Péterrel együtt alapította a Kodolányit.

A könyv felelős kiadója, Dr. Szabó Péter rektor a könyvbemutatón arról is szólt, hogy Elekes Andrással egyetértettek abban, hogy ezt a könyvet „történészi objektivitással” kell megírni, mert csak akkor van értéke.

„A könyv szereplői azok az emberek, akik itt dolgoztak, vagy itt tanultak, de nem róluk, nem rólunk szól, hanem a fiatal magyar demokráciában egy kreativitástól, innovációtól fűtött intézményről. Nyilván a következő kötetekben benne lesz az is, hogyan válik egyre inkább a magyar felsőoktatás részévé a Kodolányi, és hogy ennek ellenére hogyan tudtak megmaradni bizonyos problémáink a mai napig.” - fogalmazott a rektor.

A Kodolányi János Egyetem (akkor még főiskola) első, 1992-től 2002-ig terjedő évtizedét feldolgozó könyv hamarosan elérhető lesz online formátumban is.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár