-
„SIKLÓSI 75” konferencia
A város önkormányzata és a régészprofesszor nevét viselő Várostörténeti Kutatóközpont által szervezett programon többek között szó lesz Székesfehérvár történeti városmagjáról, a Bástya utcai régészeti feltárásokról, Siklósi Gyula kutatásairól az újabb ásatások tükrében. Minden érdeklődőt szeretettel várnak december 12-én, csütörtökön 9 órától a Városháza Dísztermében.
2024.12.09. -
Újabb ötszáz ösztöndíjas hely
Bővíti nappali tagozatos képzési palettáját a Kodolányi János Egyetem Székesfehérváron. A 2025/2026-os tanévben a mostani hat alapszak mellett két új – a Kommunikáció- és médiatudomány, valamint a Szociális munka szak – jelenik meg a kínálatban. Az intézmény újabb 500 hallhatónak biztosít államilag finanszírozott, ösztöndíjas helyet.
2024.12.09. -
Új bútorok az iskolákban
Már új padokban tanulnak a Váci Mihály Technikum diákjai. Nemrégiben cserélték az intézményben az évtizedes bútorzatot. De nem csak itt, a szakképzési centrum összes fehérvári intézményében lecserélik a bútorzatot.
2024.12.10. -
Röplabdás adomány a kórháznak
Egyensúlyfejlesztő eszközökkel, matracokkal, labdákkal segíti a Magyar Röplabda Szövetség a Szent György Kórház Fizikoterápia részlegének munkáját. Az adományokat hétfőn adta át a szövetség képviselője és a MÁV Előre Foxconn röplabda játékosai.
2024.12.10.
Damniczki Balázs, fehérvári cukrász vörösboros málna kompozíciója lett az év fagylaltja
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen három kategóriában mintegy nyolcvan fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat. A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.
2013.06.04. 17:46 |
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen 3 kategóriában mintegy 80 fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat.
Damniczki Balázs már harmadszor indult a megmérettetésen, de eddig még sosem került be az első háromba, mert a természetes anyagokkal nehezebb dolgozni, mint a félkész sűrítményekkel és aromákkal.
„Egy természetes anyagokból készült fagylalt esetében nem olyan egyszerű a megfelelő állagot és ízt elérni, ugyanis nincsenek félkész segédanyagok, amelyekkel a hibákat el lehetne tüntetni.” - fejtette ki a cukrászmester, aki idén azért vágott neki a versenynek, mert a fentiek szellemében a szabályok megváltoztak. A szakember most egy olyan fagyit szeretett volna alkotni, amelyik önmagában is ízletes, ezért esett a málnára a választása. Mivel a málna önmagában túl egyszerű, ezért a Magyar Király Hotel szakácsaival együtt azt találták ki, hogy megbolondítják egy kis vörösborral.
A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.
„Több borral is kísérleteztünk, mire megtaláltuk a tökéleteset, amelyiknek nem olyan magas a savtartalma.”- magyarázta a cukrász, aki ezen kívül fahéjat, narancshéjat és egy kis mézet is tett a győztes fagylaltba. A mester a kötelező rumos dió kategóriában is szépen szerepelt: harminc indulóból a harmadik helyezést szerezte meg.
A győztes cukrász soltvadkerti versenyen a többi versenyző munkáját is megkóstolta. Legjobban a gyömbéres kreációk, illetve egy limoncellós kompozíció tetszett neki, de véleménye szerint a kötelező kategóriában is volt néhány „jópofa” megközelítés. Balázs végül megjegyezte a fagylaltkészítés során fontos a kreativitás, de az alap csokoládé, vanília, citrom és eper négyes kűrt mindig a lehető legmagasabb szinten kell hozni, mert az emberek többsége egy cukrászdát ez alapján ítél meg.