-
50 éves a Bugát
Fontos jubileumi esemény helyszíne volt a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Bugát Pál Technikum, szerdán délután ünnepelték az iskola fennállásának 50. évfordulóját. Az intézmény életében mérföldkőnek számító rendezvényen Székesfehérvár Önkormányzata és közössége nevében Mészáros Attila alpolgármester gratulált és köszöntötte az iskolát.
2025.12.17. -
Évezredes üzenet
Városunk büszkén viszi tovább a Szent István-i örökséget, ami nemcsak szellemiségében van jelen, hanem – a modern tudományos eszközöknek köszönhetően – immár kézzelfogható bizonyítékokkal rendelkezünk Székesfehérvár ezeréves erődítéséből. Az évzáró intézményvezetői találkozón igazi kincseket, az államalapítás korából származó fa- és földmintát adott át dr. Cser-Palkovics András polgármesternek a Szent István Király Múzeum főigazgatója.
2025.12.16. -
Tovább zöldül Fehérvár
Új korszak kezdődik Székesfehérvár távhőellátásában. Villanykazánok és egy hatalmas hőtároló segíti majd, hogy a város fűtése biztonságosabb és környezetkímélőbb legyen. A beruházást az E.ON valósítja meg, a fejlesztés több ezer fehérvári háztartást támogat majd.
2025.12.17. -
Adomány a kórháznak
Újabb támogatás érkezett a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházhoz. A Jeruzsálemi Szent János Szuverén Rend, Kórházas Lovagok Magyarországi Parancsnoksága és a Kórházas Lovagok Alapítvány rendezett jótékonysági koncertet, amelynek bevételét felajánlotta a Szent György Kórház Alapítványnak.
2025.12.17.
Damniczki Balázs, fehérvári cukrász vörösboros málna kompozíciója lett az év fagylaltja
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen három kategóriában mintegy nyolcvan fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat. A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.
2013.06.04. 17:46 |
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen 3 kategóriában mintegy 80 fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat.
Damniczki Balázs már harmadszor indult a megmérettetésen, de eddig még sosem került be az első háromba, mert a természetes anyagokkal nehezebb dolgozni, mint a félkész sűrítményekkel és aromákkal. „Egy természetes anyagokból készült fagylalt esetében nem olyan egyszerű a megfelelő állagot és ízt elérni, ugyanis nincsenek félkész segédanyagok, amelyekkel a hibákat el lehetne tüntetni.” - fejtette ki a cukrászmester, aki idén azért vágott neki a versenynek, mert a fentiek szellemében a szabályok megváltoztak. A szakember most egy olyan fagyit szeretett volna alkotni, amelyik önmagában is ízletes, ezért esett a málnára a választása. Mivel a málna önmagában túl egyszerű, ezért a Magyar Király Hotel szakácsaival együtt azt találták ki, hogy megbolondítják egy kis vörösborral.
A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.„Több borral is kísérleteztünk, mire megtaláltuk a tökéleteset, amelyiknek nem olyan magas a savtartalma.”- magyarázta a cukrász, aki ezen kívül fahéjat, narancshéjat és egy kis mézet is tett a győztes fagylaltba. A mester a kötelező rumos dió kategóriában is szépen szerepelt: harminc indulóból a harmadik helyezést szerezte meg.
A győztes cukrász soltvadkerti versenyen a többi versenyző munkáját is megkóstolta. Legjobban a gyömbéres kreációk, illetve egy limoncellós kompozíció tetszett neki, de véleménye szerint a kötelező kategóriában is volt néhány „jópofa” megközelítés. Balázs végül megjegyezte a fagylaltkészítés során fontos a kreativitás, de az alap csokoládé, vanília, citrom és eper négyes kűrt mindig a lehető legmagasabb szinten kell hozni, mert az emberek többsége egy cukrászdát ez alapján ítél meg.