-
Fehérvár visszafoglalása
Székesfehérvár török alóli visszavételének 336. évfordulójára emlékeztek pénteken. A Nemzeti Emlékhely Várkörút felőli oldalán található emléktáblánál néma koszorúzást tartottak.
2024.05.17. -
Rajzpályázat a Kríziskezelőben
Több mint 200 alkotás érkezett a legkisebbektől a Kríziskezelő Központ Hogyan segíthetek egy hajléktalan embernek? című rajzpályázatára. A legszebb, legötletesebb alkotásokat csütörtökön délután díjazták, de valamennyi gyermek rajza látható lesz a központ Sörházi téri épületében.
2024.05.17. -
Vármegyenap Móron
Mór adott otthont a Fejér Vármegyei Önkormányzat legnagyobb ünnepének idén. A Vármegyenapon ünnepi közgyűlést tartottak, ahol átadták az önkormányzat kitüntetéseit.
2024.05.17. -
A Vöröskereszt világnapját ünnepelték
Május 8-a a Vöröskereszt Világnapja, május 16-án pedig a Magyar Vöröskereszt megalakulását ünnepeljük. A Világnaphoz kapcsolódóan ünnepséget rendezett a Fejér Vármegyei Szervezet.
2024.05.17.
Damniczki Balázs, fehérvári cukrász vörösboros málna kompozíciója lett az év fagylaltja
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen három kategóriában mintegy nyolcvan fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat. A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.
2013.06.04. 17:46 |
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen 3 kategóriában mintegy 80 fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat.
Damniczki Balázs már harmadszor indult a megmérettetésen, de eddig még sosem került be az első háromba, mert a természetes anyagokkal nehezebb dolgozni, mint a félkész sűrítményekkel és aromákkal.
„Egy természetes anyagokból készült fagylalt esetében nem olyan egyszerű a megfelelő állagot és ízt elérni, ugyanis nincsenek félkész segédanyagok, amelyekkel a hibákat el lehetne tüntetni.” - fejtette ki a cukrászmester, aki idén azért vágott neki a versenynek, mert a fentiek szellemében a szabályok megváltoztak. A szakember most egy olyan fagyit szeretett volna alkotni, amelyik önmagában is ízletes, ezért esett a málnára a választása. Mivel a málna önmagában túl egyszerű, ezért a Magyar Király Hotel szakácsaival együtt azt találták ki, hogy megbolondítják egy kis vörösborral.
A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.
„Több borral is kísérleteztünk, mire megtaláltuk a tökéleteset, amelyiknek nem olyan magas a savtartalma.”- magyarázta a cukrász, aki ezen kívül fahéjat, narancshéjat és egy kis mézet is tett a győztes fagylaltba. A mester a kötelező rumos dió kategóriában is szépen szerepelt: harminc indulóból a harmadik helyezést szerezte meg.
A győztes cukrász soltvadkerti versenyen a többi versenyző munkáját is megkóstolta. Legjobban a gyömbéres kreációk, illetve egy limoncellós kompozíció tetszett neki, de véleménye szerint a kötelező kategóriában is volt néhány „jópofa” megközelítés. Balázs végül megjegyezte a fagylaltkészítés során fontos a kreativitás, de az alap csokoládé, vanília, citrom és eper négyes kűrt mindig a lehető legmagasabb szinten kell hozni, mert az emberek többsége egy cukrászdát ez alapján ítél meg.