-
Nyílt nap az alapszakokról
Az Óbudai Egyetem Alba Regia Karának képzéseit ismerhették meg az érdeklődők a kar pénteki nyílt napján. Elhangzott, az egyetem és így a fehérvári kar immár második éve a legfelső szegmensben szerepel a nemzetközi egyetemi rangsorban.
2025.12.12. -
Fehérvári Huszárok Napja
A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományokhoz hűen Pátzay Pál lovasszobránál emlékezett meg december 11-én az egykori 10-es huszárezred hőseiről. Az 1914. decemberében Limanowa mellett lezajlott csata során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította azok előre nyomulását.
2025.12.11. -
Nyílt nap az alapszakokról
Nyílt napot tartott az Óbudai Egyetem Alba Regia Kara Székesfehérváron. A programon a város és a kar vezetői köszöntötték a középiskolás érdeklődőket, a résztvevők pedig átfogó tájékoztatást kaptak az egyetem képzési kínálatáról.
2025.12.12. -
A limanowai csata hőseire emlékeztek
A limanovai csata 111. évfordulója alkalmából tartottak a Szent István Művelődési Házban. A programot a hagyományos megemlékezés követte a Városház téren a 10-es huszárok emlékművénél.
2025.12.11.
Damniczki Balázs, fehérvári cukrász vörösboros málna kompozíciója lett az év fagylaltja
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen három kategóriában mintegy nyolcvan fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat. A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.
2013.06.04. 17:46 |
Damniczki Balázs fehérvári cukrászmester a vörösbor esszenciás málna fagylaltjával elnyerte „Az év fagylaltja” címet. A soltvadkerti versenyen 3 kategóriában mintegy 80 fagylalt közül választotta ki a szakmai zsűri és a közönség a legjobbat.
Damniczki Balázs már harmadszor indult a megmérettetésen, de eddig még sosem került be az első háromba, mert a természetes anyagokkal nehezebb dolgozni, mint a félkész sűrítményekkel és aromákkal. „Egy természetes anyagokból készült fagylalt esetében nem olyan egyszerű a megfelelő állagot és ízt elérni, ugyanis nincsenek félkész segédanyagok, amelyekkel a hibákat el lehetne tüntetni.” - fejtette ki a cukrászmester, aki idén azért vágott neki a versenynek, mert a fentiek szellemében a szabályok megváltoztak. A szakember most egy olyan fagyit szeretett volna alkotni, amelyik önmagában is ízletes, ezért esett a málnára a választása. Mivel a málna önmagában túl egyszerű, ezért a Magyar Király Hotel szakácsaival együtt azt találták ki, hogy megbolondítják egy kis vörösborral.
A vörösboros málna fagyi az eredményhirdetés után szinte azonnal elfogyott. Fehérváron pedig június 4-től mindkét Damniczki Cukrászdában meg lehet kóstolni.„Több borral is kísérleteztünk, mire megtaláltuk a tökéleteset, amelyiknek nem olyan magas a savtartalma.”- magyarázta a cukrász, aki ezen kívül fahéjat, narancshéjat és egy kis mézet is tett a győztes fagylaltba. A mester a kötelező rumos dió kategóriában is szépen szerepelt: harminc indulóból a harmadik helyezést szerezte meg.
A győztes cukrász soltvadkerti versenyen a többi versenyző munkáját is megkóstolta. Legjobban a gyömbéres kreációk, illetve egy limoncellós kompozíció tetszett neki, de véleménye szerint a kötelező kategóriában is volt néhány „jópofa” megközelítés. Balázs végül megjegyezte a fagylaltkészítés során fontos a kreativitás, de az alap csokoládé, vanília, citrom és eper négyes kűrt mindig a lehető legmagasabb szinten kell hozni, mert az emberek többsége egy cukrászdát ez alapján ítél meg.