Dalok, táncok, anekdoták - gyimesi csángó vendégek műsoros estje a Városházán

Muzsikaszó, tánc, ének és tréfás anekdoták szerepeltek Vaszi Levente és tanítványai pénteki műsorán, a Városháza Dísztermében. A Fölszállott a pávából ismert tanár és diákjai az elmúlt hetet Székesfehérvári Önkormányzatának velencei ifjúsági táborában töltötték, szerdán délelőtt a Bregyóban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborban jártak, majd pénteken - búcsúzóul - a Városházán mutatták be népviseletüket, dalaikat, mesevilágukat, táncaikat.
2018.07.06. 20:58 |

A vendégeket és a közönséget Székesfehérvár Önkormányzata nevében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte a Városházán , aki köszönetet mondott, hogy a gyimesi csángók ápolják hagyományaikat, megosztják velünk kultúrájuk kincseit. Örömét fejezte ki, hogy őrzik azt az archaikus magyar nyelvet, amelyet több száz évvel ezelőtt hazánk akkori fővárosában, a koronázó székhelyen, Székesfehérváron is beszéltek az itt élők. „Az együtt töltött idő, a találkozások identitástudatunk erősítését is szolgálják.” - mint mondta.

Vaszi Levente és tanítványai visszatérő vendégei Székesfehérvárnak, az egyik legtávolabbi, több mint 800 kilométerre fekvő gyimesi csángó településről, Kostelekből érkeztek. Az alig 500 lelkes faluban Levente iskolán kívüli oktatási program keretében tanítja a hagyományőrzést a helyi gyerekeknek, az elmúlt tanévben 35-en jártak hozzá.

Vaszi Levente elmondta, jó szívvel fogadták Fehérvár meghívását, hiszen a jutalomtábor lehetősége ösztönzően hat a gyerekekre, a magyar órákon való részvételre. „Mindennap azon dolgozunk, hogy a következő generáció is megismerje gyökereit, hogy a mai csángó gyerekek az ének, a tánc és a magyar nyelv összetartó ereje révén tovább vigyék a több évszázad óta élő tradíciókat.” - tette hozzá a a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program tanára.

A gyimesi csángó est során a közönség láthatott hejszát, csárdást és kerekest a gyerekek előadásában, hallhatott tréfás gyimesi mesét, a mindennapi életet felidéző dalokat, valamint Vaszi Levente ízes történeteit a csángók csavaros észjárásáról, állhatatosságáról.

Kultúra

 1. Filmbemutató és kiállítás a Városházán - Szent László emlékeket kutattak Erdélyben

  Pénteken mutatták be Vakler Lajos Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét a Városházán, ahol kiállítás is nyílt Simon Erika fotóiból. A bemutatót követően Smohay András művészettörténész beszélgetett az alkotóval. A filmet a Fehérvár Televízióban is bemutatják január 19-én szombaton, 19.50-kor.

  2019.01.18.
 2. Acsa Szücs-alkotások és Tolcsvay-koncert - Magyar Kultúra Napja az Öreghegyi Közösségi Házban

  A Magyar Kultúra Napja „előestéjén” a hagyományokhoz hűen ismét az Öreghegyi Közösségi Házba várják az érdeklődőket. Január 21-én, hétfőn 18 órakor Acsa Szücs Imre alkotásaiból nyílik kiállítás, majd 19 órától Tolcsvay László és barátai koncerteznek a Fanta-villában.

  2019.01.18.
 3. „Szent István bakák” a doni pokolban - a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása

  A II. Magyar Hadsereg Don-kanyarnál vívott harcaira emlékező és a hősök, áldozatok előtt tisztelgő új kiállítást mutatnak be a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában. A tárlat megnyitójára január 21-én, hétfőn reggel 8 órakor kerül sor az intézmény aulájában.

  2019.01.18.
 4. Klasszikusok új köntösben - újabb tematikus szerda a Barátság moziban

  A Barátság mozi második februári tematikus szerdájára, február 13-ra olyan filmeket választottak, amelyek története már nem ismeretlen a nézők számára. 18 órakor John Lennon és Yoko Ono: Imagine című zenés filmjét vetítik digitálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal, 20 órakor pedig a Csillag születik című amerikai zenés filmet adják.

  2019.01.18.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka