Dalok, táncok, anekdoták - gyimesi csángó vendégek műsoros estje a Városházán

Muzsikaszó, tánc, ének és tréfás anekdoták szerepeltek Vaszi Levente és tanítványai pénteki műsorán, a Városháza Dísztermében. A Fölszállott a pávából ismert tanár és diákjai az elmúlt hetet Székesfehérvári Önkormányzatának velencei ifjúsági táborában töltötték, szerdán délelőtt a Bregyóban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborban jártak, majd pénteken - búcsúzóul - a Városházán mutatták be népviseletüket, dalaikat, mesevilágukat, táncaikat.
2018.07.06. 20:58 |

A vendégeket és a közönséget Székesfehérvár Önkormányzata nevében Horváth Miklós Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte a Városházán , aki köszönetet mondott, hogy a gyimesi csángók ápolják hagyományaikat, megosztják velünk kultúrájuk kincseit. Örömét fejezte ki, hogy őrzik azt az archaikus magyar nyelvet, amelyet több száz évvel ezelőtt hazánk akkori fővárosában, a koronázó székhelyen, Székesfehérváron is beszéltek az itt élők. „Az együtt töltött idő, a találkozások identitástudatunk erősítését is szolgálják.” - mint mondta.

Vaszi Levente és tanítványai visszatérő vendégei Székesfehérvárnak, az egyik legtávolabbi, több mint 800 kilométerre fekvő gyimesi csángó településről, Kostelekből érkeztek. Az alig 500 lelkes faluban Levente iskolán kívüli oktatási program keretében tanítja a hagyományőrzést a helyi gyerekeknek, az elmúlt tanévben 35-en jártak hozzá.

Vaszi Levente elmondta, jó szívvel fogadták Fehérvár meghívását, hiszen a jutalomtábor lehetősége ösztönzően hat a gyerekekre, a magyar órákon való részvételre. „Mindennap azon dolgozunk, hogy a következő generáció is megismerje gyökereit, hogy a mai csángó gyerekek az ének, a tánc és a magyar nyelv összetartó ereje révén tovább vigyék a több évszázad óta élő tradíciókat.” - tette hozzá a a Moldvai Csángómagyar Oktatási Program tanára.

A gyimesi csángó est során a közönség láthatott hejszát, csárdást és kerekest a gyerekek előadásában, hallhatott tréfás gyimesi mesét, a mindennapi életet felidéző dalokat, valamint Vaszi Levente ízes történeteit a csángók csavaros észjárásáról, állhatatosságáról.

Kultúra

 1. Húsvét vigíliája - Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt

  A nagyszombat Jézus halálára, illetve arra a napra emlékeztet, amikor holtteste mintegy kétezer évvel ezelőtt a sziklába vájt sírban feküdt. A húsvét ünnepének előnapján a keresztény egyházak szertartásain a hívek Krisztus szenvedéséről és haláláról elmélkednek. Nagyszombaton véget ér a negyvennapos böjt, a körmenetből hazatérő családok ünnepélyesen elfogyasztják a nagyrészt sonkából és tojásból álló húsvéti vacsorát.

  2019.04.20.
 2. Nagypéntek délutánján három órakor kezdődik Fehérvár közös keresztútja

  A város polgárai és papjai közösen emlékeznek Jézus kereszthalálára. Nagypénteken, a Palotavárosi Kálváriánál délután három órakor kezdődik Spányi Antal püspök vezetésével a város polgárainak közös keresztútja.

  2019.04.19.
 3. Jótékonysági koncert a Vox Mirabilis Kamarakórussal a Notre Dame-ért

  A Vox Mirabilis Kamarakórus is a párizsi Notre Dame újjáépítésére ajánlja fel április 27-i húsvéti koncertjének teljes bevételét, emellett gyűjtést szerveznek. Aki szeretne ehhez a nemes célhoz hozzájárulni, megteheti a koncerten személyesen vagy előre egyeztetett megbeszélés alapján ezen a telefonszámon: +36 20 9 527 521

  2019.04.17.
 4. Földes László HOBO Viszockij-estje az Öreghegyi Közösségi Házban

  Földes László HOBO Viszockij-estje április 17-én, szerdán 19 órakor kezdődik az Öreghegyi Közösségi Házban. Jegyek a helyszínen és A Szabadművelődés Házában kaphatók.

  2019.04.16.

Hirdetés

Florália

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka