Czóbel Béla festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Deák Képtárban

Czóbel Béla festőművész munkáiból nyílik kiállítás "Párizs levegőjét hozta" címmel augusztus 26-án 18.30-tól a Deák Képtárban. Őt tartjuk az École de Paris egyik legfontosabb alkotójának.A kiállítás megtekinthető augusztus 26-tól december 4-ig, keddtől vasárnapig, 10–18 óráig.
2022.08.26. 07:34 |
Czóbel Béla festőművész munkáiból nyílik kiállítás a Deák Képtárban

Czóbel Béla és Deák Dénes közötti barátság, a gyűjteményben található huszonkét Czóbel alkotás egyaránt indokolja, hogy önálló kiállításon mutassák be munkásságát. A saját kollekciót öt múzeumból és négy gyűjteményből való válogatás egészíti ki.

Czóbel Béla (1883-1976) tanulmányait Nagybányán kezdte Iványi Grünwald Bélánál, majd 1902-ben Münchenben, ezután a párizsi Julian Akadémián képezte magát. Párizsban a fauve-ok hatottak rá, akikkel együtt állított ki a Salon d'Automne-on. 1906-ban visszatért Nagybányára és a hagyományokkal szakító fiatalok, a neósok vagy neoimpresszionisták "vezetője" lett. 1907-ben a MIÉNK törzstagjai közé választották. Barátja, Kernstok Károly révén ismerte meg művésztársait, a későbbi Nyolcak tagjait.

Az első világháború kitörésekor Hollandiába ment, csatlakozott a Le Fauconnier vezette bergeni festőcsoporthoz. 1915-től Berlinben, 1925-től Párizsban dolgozott, a harmincas években többször visszatért Magyarországra.

A második világháború idején Szentendrén élt, majd ismét Párizsba ment és ott is élt haláláig, a nyarakat Szentendrén töltve. Őt tartjuk az École de Paris egyik legfontosabb alkotójának.