Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.
2017.12.14. 10:07 |

A diákok már birtokba vették a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított 3D kreatív laboratóriumot, amely a legmodernebb technológiával ismerteti meg a tanulókat. Dominó Csaba, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy az ipar stratégiai partnere az oktatás, a 3D labor pedig kiváló lehetőség a diákok számára, hogy megismerhessék azt a technológiát, ami még bizonyos ipari környezetben sem található. „A 3D technológia a prototípus gyártáshoz lett kitalálva és folyamatosan  fejlődik. Pillanatnyilag a gyártási idő túl hosszú ahhoz, hogy ipari körülmények között nagy sorozatú gyártásra lehessen használni, de a technológia fejlődésével egyre több területet hódít meg.” – emelte ki az igazgató.

A labor kialakítása Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Az avatáson Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a labor kialakítása jól mutatja azt a kiváló együttműködést, ami a köznevelés-közoktatás-szakképzés rendszeréhez kapcsolódó felek között van. „Arra törekszünk, hogy a lehetőségeinket összerakva, a szinergiákat kihasználva előre tudjunk lépni. Sokat tesz az állam az oktatásért, a székesfehérvári oktatási rendszerért és a városnak továbbra is dolga, hogy támogassa az intézmények fejlődését.” – hangsúlyozta.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, fontos, hogy a szakképzés keretén belül megismerhessék a fiatalok a legmodernebb technológiákat. „A 3D-s technológia, a digitális - és robottechnológia, ami itt van Fehérváron az ipari központokban, a világ legkorszerűbb technológiája. Ennél nincs korszerűbb a világban, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni, nem kell elmennie a világ másik végére, elég a fehérvári ipari parkokban található cégeknél dolgoznia.” – tette hozzá.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással. A technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazása is egyre szélesebb körben terjed.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója elmondta, hogy minden tagintézménybe valami újdonságot szeretnének bevinni. Az Árpádban intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki, most pedig a Széchenyiben készült el a 3D labor. Kulcsár Szilvia kiemelte, hogy az intézményeik folyamatosan keresik a jövőbe vezető utat, azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább tudnak lépni.Török Szabolcs tankerületi igazgató a labor avatásán elmondta, hogy tárgyalnak az Alba Innovárban is érdekelt cégekkel arról, hogy kísérleti jelleggel robotokat telepítenek az általános iskolákba. Török Szabolcs felhívta a figyelmet a robotika gyógypedagógiai aspektusaira is, ugyanis egyre több diszlexiás gyermek fordul a robotika felé, mert az algoritmus, programnyelv olyan sikerélményt ad számukra, amit az anyanyelvi készségek szintjén nem tudnak kifejezni. Az avatási ünnepségen részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.                             

Gazdaság

 1. Újra szárnyal az Ikarus – a Városház téren adták át a honvédség számára készített buszokat

  A Városház téren pénteken ünnepélyes keretek között adták át azt a 15 Ikarus buszt, ami a Magyar Honvédség számára készült. A modern, minden igényt kielégítő honvédségi buszok fejlesztési projektje a HM Currus Zrt, az Ikarus Járműtechnika Kft., és a Volvo Bus Corporation közös összefogásával valósult meg.

  2018.03.23.
 2. A gyakorlatorientált mérnökképzést erősíti az E.ON eszközadománya

  Mintegy ötmillió forint értékben kapott olyan villamosenergetikai eszközöket az E.ON Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt.-től az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, amelyek segítségével a villamosmérnök, gépészmérnök és informatikus hallgatók is gyarapíthatják gyakorlati tudásukat. A következő tanév szeptemberétől Székesfehérváron 177 duális gyakornoki hely várja az elsőéves hallgatókat.

  2018.03.22.
 3. Két kategóriában is a legjobbak között Székesfehérvár

  A Financial Times csoporthoz tartozó, befektetői körökben jelentős presztízzsel bíró fDi Magazine ismét összeállította kétévente megjelenő "European Cities and Regions of the Future" mellékletét, melybe Budapest, valamint a közép-magyarországi régió mellett új szereplőként Székesfehérvár, Debrecen és Kecskemét is a befektetők fókuszába került.

  2018.03.19.
 4. GISopen – geodéták, térinformatikusok országos konferenciája Fehérváron

  „Adatok távolról – geoinformatika közelről” mottóval huszonkettedik alkalommal is Székesfehérváron gyűltek össze a geodézia, a geoinformatika és a térinformatika szakmák képviselői a GIS Open konferenciára, amelyet hétfőn, ünnepélyes keretek közt nyitottak meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának Geoinformatikai Intézetében. A konferencia legfontosabb célja, hogy bemutassák a szakmai újdonságokat és konzultációs lehetőséget nyújtsanak a szakembereknek.

  2018.03.12.
 1. 35 milliárdból épít új gyárat Székesfehérváron az Arconic-Köfém

  Kedden délelőtt rakták le az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként az Arconic-Köfém székesfehérvári keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17.000 négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. Az új gyár kétszáz munkahelyet jelent Székesfehérváron.

  2018.03.06.
 2. Díjmentes tréning program fehérvári innovatív vállalkozásoknak

  Fiatal vállalkozók, illetve egyetemi kutató-fejlesztő csapatok jelentkezését várja ingyenes tréning és mentorprogramjára a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség. Az Accelerator projekt keretén belül megvalósuló Alba Accelerator program egyetemi és vállalkozói innovatív ötletek mentorálásában biztosít lehetőséget induló startup vállalkozók és már működő kkv-k vezetői, tulajdonosai részére.

  2018.02.26.
 3. Túl a 300 ezres határon - fehérvári ingatlanpiaci körkép

  A hirtelen növekedés 2015-ben kezdődött és 2017-re a lakóingatlanokat négyzetméterenként átlagosan 304 ezer Ft-ért kínálták, mely 45%-os növekedést mutat a 2015-ös 209 ezer Ft-os értékhez képest – írja fehérvári elemzésében az ingatlannet.hu. Ingatlanpiaci szakértők szerint ez magyarázható Fehérvár kiemelkedő gazdasági teljesítményével is az utóbbi időszakban.

  2018.02.20.
 4. Az Aldi megvásárolta az Alföldi Tej Kokárdás márkáját

  Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. megvásárolta az Alföldi Tej Kft. Kokárdás márkáját, így hazai története során először szerez tulajdonjogot egy magyar brandben - jelentették be pénteken, székesfehérvári sajtótájékoztatójukon. 

  2018.02.16.

Eseménynaptár

2018. Március
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek