Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.
2017.12.14. 10:07 |

A diákok már birtokba vették a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított 3D kreatív laboratóriumot, amely a legmodernebb technológiával ismerteti meg a tanulókat. Dominó Csaba, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy az ipar stratégiai partnere az oktatás, a 3D labor pedig kiváló lehetőség a diákok számára, hogy megismerhessék azt a technológiát, ami még bizonyos ipari környezetben sem található. „A 3D technológia a prototípus gyártáshoz lett kitalálva és folyamatosan  fejlődik. Pillanatnyilag a gyártási idő túl hosszú ahhoz, hogy ipari körülmények között nagy sorozatú gyártásra lehessen használni, de a technológia fejlődésével egyre több területet hódít meg.” – emelte ki az igazgató.

A labor kialakítása Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Az avatáson Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a labor kialakítása jól mutatja azt a kiváló együttműködést, ami a köznevelés-közoktatás-szakképzés rendszeréhez kapcsolódó felek között van. „Arra törekszünk, hogy a lehetőségeinket összerakva, a szinergiákat kihasználva előre tudjunk lépni. Sokat tesz az állam az oktatásért, a székesfehérvári oktatási rendszerért és a városnak továbbra is dolga, hogy támogassa az intézmények fejlődését.” – hangsúlyozta.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, fontos, hogy a szakképzés keretén belül megismerhessék a fiatalok a legmodernebb technológiákat. „A 3D-s technológia, a digitális - és robottechnológia, ami itt van Fehérváron az ipari központokban, a világ legkorszerűbb technológiája. Ennél nincs korszerűbb a világban, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni, nem kell elmennie a világ másik végére, elég a fehérvári ipari parkokban található cégeknél dolgoznia.” – tette hozzá.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással. A technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazása is egyre szélesebb körben terjed.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója elmondta, hogy minden tagintézménybe valami újdonságot szeretnének bevinni. Az Árpádban intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki, most pedig a Széchenyiben készült el a 3D labor. Kulcsár Szilvia kiemelte, hogy az intézményeik folyamatosan keresik a jövőbe vezető utat, azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább tudnak lépni.Török Szabolcs tankerületi igazgató a labor avatásán elmondta, hogy tárgyalnak az Alba Innovárban is érdekelt cégekkel arról, hogy kísérleti jelleggel robotokat telepítenek az általános iskolákba. Török Szabolcs felhívta a figyelmet a robotika gyógypedagógiai aspektusaira is, ugyanis egyre több diszlexiás gyermek fordul a robotika felé, mert az algoritmus, programnyelv olyan sikerélményt ad számukra, amit az anyanyelvi készségek szintjén nem tudnak kifejezni. Az avatási ünnepségen részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.                             

Gazdaság

 1. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 2. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.
 3. Genius Loci Díjat kapott a tehetségek támogatásáért Simon István egyéni vállalkozó

  A Petőfi Kultúrtanszék tetőteraszán rendeztek kisebb ünnepséget annak apropóján, hogy Simon István egyéni vállalkozó, a tehetségek támogatásáért Génius Lóci díjat kapott. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának duális partnerét az egyetem mellett Székesfehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2018.06.11.
 4. Bokrétaünnep - jövő tavaszra lesz készen a Campus Sétány első üteme

  A Campus Sétány beruházója, a Lövölde Invest Kft. még tavaly kezdte meg a 25.000 m2 alapterületű, 199 lakást, garázsszinteket, üzleteket, belső kerteket magában foglaló 11 szintes lakóépület felépítését. A műszaki átadás 2019. tavaszán lesz, az első lakók ezt követően költözhetnek be Székesfehérvár egyik legjobb fekvésű területén megépült otthonaikba.

  2018.06.06.
 1. Új, 16 millió eurós présgépet avatott a Hydro Székesfehérváron

  Még tavaly szeptemberében jelentette be a Hydro, akkori nevén még Sapa, hogy nagyszabású beruházást valósít meg, amelynek keretében egy új présgép telepítésére, épületbővítésre és megmunkáló kapacitás fejlesztésére kerül sor Székesfehérváron. Az új présüzem a legfejlettebb technológiát jelenti, és új fejezetet nyit a fehérvári cég eddigi magyarországi tevékenységének történetében.

  2018.05.17.
 2. Mintegy 35 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg Fejér megyében 2019 végéig

  Székesfehérvár, a Megyeháza Díszterme volt az első állomása csütörtökön annak az országos rendezvénysorozatnak, amely a TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) projektjeinek eredményes megvalósítását segíti elő. „Helyi igényeken alapuló fejlesztésekről van szó, úgy mint felszíni csapadékvíz-elvezetés, utak, járdák, közterületek felújítása, épületenergetikai beruházások, óvoda, bölcsőde, egészségügyi alapellátás-fejlesztések” - emelte ki a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

  2018.05.17.
 3. Év Gyára címet kapott az Alba Regia Műszaki Kar stratégiai partnere

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának stratégiai partnere, Simon István lett a győztese a 3-10 milliárd forint közötti éves nettó árbevétel kategóriában az Év Gyára 2017 megmérettetésnek. Idén már harmadik alkalommal hirdette meg a GyártásTrend Magazin az Év Gyára versenyt, amelynek versenyidőszaka fél évet ölelt fel.

  2018.05.17.
 4. Ipar 4.0 - fórum az ipari robotika fejlődéséről a Városházán

  Az automatizáció, a digitalizáció meghatározta Ipar 4.0 egyik hatása a munkaerőpiac átrendeződése, amire az önkormányzatnak, a cégeknek, a felsőoktatási intézményeknek, a felnőttoktatási intézményeknek és a szakképző intézményeknek közösen gondolkodva kell felkészülniük – ezzel a céllal rendeztek fórumot hétfőn délelőtt a Városházán.

  2018.05.07.

Múzeumok éjszakája

Királyi Napok

Eseménynaptár

2018. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek