Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.
2017.12.14. 10:07 |

A diákok már birtokba vették a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított 3D kreatív laboratóriumot, amely a legmodernebb technológiával ismerteti meg a tanulókat. Dominó Csaba, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy az ipar stratégiai partnere az oktatás, a 3D labor pedig kiváló lehetőség a diákok számára, hogy megismerhessék azt a technológiát, ami még bizonyos ipari környezetben sem található. „A 3D technológia a prototípus gyártáshoz lett kitalálva és folyamatosan  fejlődik. Pillanatnyilag a gyártási idő túl hosszú ahhoz, hogy ipari körülmények között nagy sorozatú gyártásra lehessen használni, de a technológia fejlődésével egyre több területet hódít meg.” – emelte ki az igazgató.

A labor kialakítása Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Az avatáson Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a labor kialakítása jól mutatja azt a kiváló együttműködést, ami a köznevelés-közoktatás-szakképzés rendszeréhez kapcsolódó felek között van. „Arra törekszünk, hogy a lehetőségeinket összerakva, a szinergiákat kihasználva előre tudjunk lépni. Sokat tesz az állam az oktatásért, a székesfehérvári oktatási rendszerért és a városnak továbbra is dolga, hogy támogassa az intézmények fejlődését.” – hangsúlyozta.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, fontos, hogy a szakképzés keretén belül megismerhessék a fiatalok a legmodernebb technológiákat. „A 3D-s technológia, a digitális - és robottechnológia, ami itt van Fehérváron az ipari központokban, a világ legkorszerűbb technológiája. Ennél nincs korszerűbb a világban, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni, nem kell elmennie a világ másik végére, elég a fehérvári ipari parkokban található cégeknél dolgoznia.” – tette hozzá.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással. A technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazása is egyre szélesebb körben terjed.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója elmondta, hogy minden tagintézménybe valami újdonságot szeretnének bevinni. Az Árpádban intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki, most pedig a Széchenyiben készült el a 3D labor. Kulcsár Szilvia kiemelte, hogy az intézményeik folyamatosan keresik a jövőbe vezető utat, azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább tudnak lépni.Török Szabolcs tankerületi igazgató a labor avatásán elmondta, hogy tárgyalnak az Alba Innovárban is érdekelt cégekkel arról, hogy kísérleti jelleggel robotokat telepítenek az általános iskolákba. Török Szabolcs felhívta a figyelmet a robotika gyógypedagógiai aspektusaira is, ugyanis egyre több diszlexiás gyermek fordul a robotika felé, mert az algoritmus, programnyelv olyan sikerélményt ad számukra, amit az anyanyelvi készségek szintjén nem tudnak kifejezni. Az avatási ünnepségen részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.                             

Gazdaság

 1. Rekord árbevétel az idén nyolcvan éves Videotonnál

  A Videoton vállalatcsoport árbevétele rekord szintű, 2018 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képes 11%-al növekedett. A termelő cégek árbevétele 2018 végére, a válság óta eltelt tíz év alatt várhatóan csaknem megháromszorozódik.

  2018.09.17.
 2. Egymilliárd forintos fejlesztés az Ikarusnál - 70 új munkahely jött létre

  Több mint 400 millió forintos kormányzati támogatással, összesen 1,2 milliárd forintból valósult meg az IKARUS Járműtechnika Kft. kapacitásbővítő beruházása. A termékkínálat bővülése mellett hetven új munkahelyet is köszönhet Székesfehérvár a fejlesztésnek.

  2018.09.06.
 3. 700 milliós fejlesztéssel bővített Fehérváron az Ecoroll

  Bővítette termelési kapacitását 702,36 millió forint összköltséggel a papíriparban tevékenykedő Ecoroll Hungária Kft. Székesfehérváron, a Széchényi 2020 program segítségével. A fejlesztéssel új munkahelyek jönnek létreFehérváron. A cégnél 2014-ben 19-en dolgoztak, 2017-ben már 45-en, és a 2018-2020 között a gyártókapacitás növekedése miatt további létszámbővülés várható.

  2018.07.28.
 4. Fejér megyében is gondot jelent a méhpusztulás

  Több mint 300 méhészet jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben, a magyar méhészek mintegy 10-20 százalékát érinti a probléma, az okok azonban egyelőre ismeretlenek - mondta az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.

  2018.07.16.
 1. Toronydaruk szerte a városban - Fehérváron is egyre több az építkezés

  Csúcson vannak az ingatlanárak, és a szakemberek szerint ez nem is változik a következő időszakban. A városban rengeteg az építkezés, sok családi házat és több társasházat is építenek, bár a szakemberhiány óriási a szektorban.

  2018.07.05.
 2. Arconic – Váci együttműködés – új szaktantermet is kialakítanak az iskolában

  Projektzáró rendezvényen ünnepelte hét éves együttműködését a Váci Mihály Ipari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és az Arconic Alapítvány. Az ünnepségen Katus István, az Arconic országigazgatója kiemelte, hogy hét év alatt közel 40 millió forinttal tudták támogatni az alumíniumipari szakképzést és közel 200 diák vehetett át oklevelet.

  2018.06.28.
 3. Startup Meetup - negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek

  Június 21-én csütörtökön 18 órától Startup Meetup lesz a Vörösmarty téri Konnektor közösségi irodában. Negyedszer találkoznak a fehérvári startupperek és érdeklődők, hogy tapasztalatot cseréljenek, kérdéseikre választ találjanak.

  2018.06.20.
 4. Adózói fórum lesz jövő héten pénteken Székesfehérváron

  A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatósága Adózói fórumot rendez Székesfehérváron, a Mátyás király krt. 4/B épület alagsori tárgyalójában 2018. június 22-én (pénteken) 11 órai kezdettel. Az előadáson tájékoztatót hallhatnak a résztvevők a július elsején induló Online Számla rendszerről, valamint a számlákkal kapcsolatos adatszolgáltatásról. Az előadó Horváth Krisztián, a NAV Közép-dunántúli Tájékoztatási Osztály Tájékoztatási főreferense.

  2018.06.15.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek