Csúcstechnológia a Széchenyiben - 3D laboratóriumban tanulhatnak a diákok

3D kreatív laboratóriumot avattak csütörtökön a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában. Az iskola tanulói a laborban megismerkedhetnek azzal a technológiával, amivel háromdimenziós tárgyakat alkothatnak digitális modellekből. A Székesfehérvári Szakképzési Centrum minden tagintézményébe szeretne valami újdonságot vinni, az Árpádban például intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki.
2017.12.14. 10:07 |

A diákok már birtokba vették a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskolában kialakított 3D kreatív laboratóriumot, amely a legmodernebb technológiával ismerteti meg a tanulókat. Dominó Csaba, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy az ipar stratégiai partnere az oktatás, a 3D labor pedig kiváló lehetőség a diákok számára, hogy megismerhessék azt a technológiát, ami még bizonyos ipari környezetben sem található. „A 3D technológia a prototípus gyártáshoz lett kitalálva és folyamatosan  fejlődik. Pillanatnyilag a gyártási idő túl hosszú ahhoz, hogy ipari körülmények között nagy sorozatú gyártásra lehessen használni, de a technológia fejlődésével egyre több területet hódít meg.” – emelte ki az igazgató.

A labor kialakítása Székesfehérvár Önkormányzatának támogatásával valósult meg. Az avatáson Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy a labor kialakítása jól mutatja azt a kiváló együttműködést, ami a köznevelés-közoktatás-szakképzés rendszeréhez kapcsolódó felek között van. „Arra törekszünk, hogy a lehetőségeinket összerakva, a szinergiákat kihasználva előre tudjunk lépni. Sokat tesz az állam az oktatásért, a székesfehérvári oktatási rendszerért és a városnak továbbra is dolga, hogy támogassa az intézmények fejlődését.” – hangsúlyozta.

Székesfehérvár polgármestere elmondta, fontos, hogy a szakképzés keretén belül megismerhessék a fiatalok a legmodernebb technológiákat. „A 3D-s technológia, a digitális - és robottechnológia, ami itt van Fehérváron az ipari központokban, a világ legkorszerűbb technológiája. Ennél nincs korszerűbb a világban, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni, nem kell elmennie a világ másik végére, elég a fehérvári ipari parkokban található cégeknél dolgoznia.” – tette hozzá.

A 3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. Additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással. A technológia fejlődésével az ipari és orvosi alkalmazása is egyre szélesebb körben terjed.

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum igazgatója elmondta, hogy minden tagintézménybe valami újdonságot szeretnének bevinni. Az Árpádban intelligens épületrendszerek programozására szolgáló labort alakítottak ki, most pedig a Széchenyiben készült el a 3D labor. Kulcsár Szilvia kiemelte, hogy az intézményeik folyamatosan keresik a jövőbe vezető utat, azokat a lehetőségeket, amelyekkel tovább tudnak lépni.Török Szabolcs tankerületi igazgató a labor avatásán elmondta, hogy tárgyalnak az Alba Innovárban is érdekelt cégekkel arról, hogy kísérleti jelleggel robotokat telepítenek az általános iskolákba. Török Szabolcs felhívta a figyelmet a robotika gyógypedagógiai aspektusaira is, ugyanis egyre több diszlexiás gyermek fordul a robotika felé, mert az algoritmus, programnyelv olyan sikerélményt ad számukra, amit az anyanyelvi készségek szintjén nem tudnak kifejezni. Az avatási ünnepségen részt vett Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere is.                             

Gazdaság

 1. Gazdasági Körkép 2018. - közel 15%-al nőttek az éves átlagbérek egy év alatt

  A legfontosabb társadalmi partnerek és vállalkozók jelenlétében mutatták be szerdán a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara megyei gazdasági értéktárát, a Gazdasági Körkép 2018 kiadványát. A Gazdasági Évzáró rendezvényen átadták az Etikus Vállalat Díjat és az Etikus Vállalkozó Díjat is. 

  2018.12.12.
 2. Továbbra is erős a kereslet a fehérvári lakáspiacon

  Székesfehérváron idén 39 nap alatt el lehetett adni a lakótelepi lakásokat, szemben a 2017-es 51 napos értékesítési idővel. A fehérvári 40 négyzetméternél kisebb panelek átlagos négyzetméterára 444 ezer forint, míg a 40-80 négyzetmétereseké jóval alacsonyabb, 367 ezer forintot tett ki. Az ottani téglaépítésű lakások mindössze 4, illetve 7 százalékkal drágábbak - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

  2018.12.12.
 3. Ötletből vállalkozás - december 13-án folytatódik a workshop sorozat

  Ötletből vállalkozás címmel olyan workshop sorozatot indult, amellyel megmutatják, hogyan lehet egy kósza ötletből kiindulva megvizsgálni, hogy az ötletből felépíthető-e egy piacképes termék. A következő alkalom december 13-án 17 órától lesz a Konnektor Irodában.

  2018.12.11.
 4. Már 27 partnercég közül választhatnak a duális hallgatók a fehérvári Corvinuson

  A duális képzésben együttműködő 27 cég képviselőinek mondtak köszönetet hétfőn a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. Az egyetem már 3 alapszakot és 2 mesterszakot kínál Székesfehérváron, ahová több mint 100 hallgató iratkozott be a 2018/2019-es tanévre.

  2018.12.10.
 1. Szincsák Attila kapta a Székesfehérvár Gazdaságáért díjat

  "A harmóniában rejlik a sikeres együttműködés" – mondta Szincsák Attila, a DENSO gazdasági és kereskedelmi igazgatója, miután átvette az elismerést a Hiemer-házban, ahol a város gazdasági életében meghatározó cégek, vállalkozások vezetői, illetve képviselői számára rendeztek ma évzáró találkozót a Hiemer-házban. Hagyományosan ezen az eseményen adják át minden évben a “Székesfehérvár Gazdaságáért” díjat.

  2018.12.05.
 2. Átadták a UPC új fehérvári üzletét az Alba Plázában

  Pénteken adták át a UPC Magyarország Kft. új székesfehérvári üzletét az Alba Plazában. A megnyitón a Falakon át program keretében nagyképernyős televíziókészüléket adtak a kórház gyermekosztályának. Két készüléket ajánlott még fel a cég, amiket az a gyermekek nevelésével foglalkozó intézmény kap, melyre december 18-ig a legtöbb ügyfél szavaz az új üzletben.

  2018.11.30.
 3. Tíz éves fennállását ünnepli az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum

  Az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum tíz éve várja barátságos környezetben, modern ellátással, tapasztalt szakemberekkel a gyógyulni vágyó betegeket. Dr. Madácsy László és kollégái a belgyógyászat és a gasztroenterológia terén indították el járóbeteg szakrendelésüket egy évtizede és már ekkor elkezdtek kapszula endoszkópos vizsgálatokat is végezni.

  2018.11.30.
 4. A legmodernebb robottechnológiával fejleszt Fehérváron a Hanon Systems

  A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt.

  2018.11.29.

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek