Csángó mise és hagyományőrző est lesz szerdán Nyisztor Ilonával és tanítványaival

Nyolcadik alkalommal szerveznek csángómagyar estet Nyisztor Ilonával és tanítványaival Székesfehérváron. A Magyar Örökség-díjas népdalénekes, valamint pusztinai hagyományőrző gyerekek és asszonyok július 17-én, szerdán 18 órakor lépnek fel a Hiemer-házban, ezt megelőzően, 17 órai kezdettel csángó misén is részt vesznek a Ciszterci templomban.
2019.07.16. 08:25 |

Ismét megörvendezteti a székesfehérvári közönséget tanítványaival együtt Nyisztor Ilona csángómagyar népdalénekes.

A Magyar Örökség- és Európai Polgári díjjal kitüntetett, világszerte ismert művész és tanítványai hagyományőrző asszonyokkal együtt érkeznek a több mint 800 kilométere fekvő, moldvai Pusztinából.

A csángómagyar vendégek július 17-én, szerdán 18 órától adnak zenés-táncos, tréfás-mesélős estet a Hiemer-ház Báltermében. Ezt megelőzően részt vesznek a csángómagyar misén, melyet 17 órától a Ciszterci templomban Brückner Ákos Előd atya celebrál.

A csángómagyar örökséget ápolja a Pusztinai Magyar Házban a Magyar Örökség- és Európai Polgár-díjas népdalénekes, akit a tehetséges tanítványokkal több Kárpát-medencei tehetségkutató versenyen láthatott már a közönség, jó néhányan bemutatkoztak közülük a Fölszállott a páva műsoraiban is. A tehetséges fiatalok egyike volt több éve Timár Karina, aki idén már, mint végzett néprajzos, tanítóként kíséri el őket.

A pusztinai hagyományőrző asszonyok közül Lajos Katalin, Szőcs Tinka, Szőcs Katalin, Csobán Magdó és Tamás Magdó is fellépnek a Hiemer-ház báltermében.

A belépés ismét ingyenes lesz, ám mind a misén, mind pedig a hagyományőrző esten köszönettel fogadják a támogatásokat. Az összegyűlt adományt – mint minden évben, így idén is – a Pusztinában működő Magyar Ház működtetésére, a moldvai csángómagyar kultúra megőrzésére, a gyerekek oktatására fordítják.

Közélet

 1. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.
 2. Elszakított települések utcanevei Fehérváron a TRIANON 100 sorozatban

  A Múzeum TRIANON 100 sorozatában pénteken dr. Demeter Zsófia történész írása jelent meg: A nagy háború és a trianoni béke székesfehérvári következményei című összefoglalóból az is kiderül, hogy a külváros új utcáit egy 1929-es közgyűlési határozat alapján az országtól elszakított településekről nevezték el.

  2020.05.30.
 3. Honvédelmi elismerést kapott dr. Cser-Palkovics András, Spányi Antal és dr. Karsai Béla

  A Honvédelem Napja alkalmából adtak át elismeréseket pénteken a Honvédelmi Minisztériumban. Dr. Cser-Palkovics Andrást, Székesfehérvár polgármesterét és Spányi Antal megyés püspököt a honvédelem ügyének kiemelkedő támogatásáért, dr. Karsai Bélát, a HTBK Székesfehérvári Szervezetének elnökét a honvédelem érdekében végzett tevékenységéért tüntették ki Budapesten. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott, részletes sajtóközleményt az alábbiakban olvashatják.

  2020.05.29.
 4. Akikért a pipacs vöröslik - háborúkban elesett katonákra emlékeztek

  A háborúkban elesett katonákra emlékeztek pénteken Székesfehérváron, több helyszínen tartottak néma koszorúzást a vasárnapi Hősök Napja tiszteletére. Az eseményeken képviseltette magát Székesfehérvár Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, az Albatrosz Repülő Egyesület, valamint a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete.

  2020.05.29.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V