Családja II. Andrástól kaphatott nemességet - Körtvélyessy Zsolt a szertartásjátékról

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész, aki színházi szerepei mellett pályafutása során számos játék és tévéfilmben szerepelt már. Elmondta, hogy jó érzés olyan városban dolgozni, ahol a múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.
2018.07.12. 09:44 |

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész.

Az érseknek kiemelt szerepe volt II. András uralkodásában, amikor a király részt vesz a keresztes hadjáratban, kormányzónak nevezi ki az érseket. A Szentföldről hazatérő királyt szinte polgárháborús állapot fogadta, az előkelők egy csoportja száműzte János esztergomi érseket is, aki csak a király visszatértekor jöhetett vissza Magyarországra.
Körtvélyessy Zsolt elmondta, hogy nagy élmény számára Székesfehérváron szerepelni a koronázási szertartásjátékban. Hozzátette, hogy külön öröm ez a felkérés azért is, mert nagyon szeretett együtt dolgozni Szikora Jánossal Miskolcon, amikor 1979 és 1988 között a Miskolci Nemzeti Színház színésze volt. Körtvélyessy Zsolt elárulta azt is, hogy ebben az időszakban az egyik kedvenc szerepe volt Báró Lenbach az Agónia című darabban, amit Szikora János rendezett. Elmondta, hogy régi barátság fűzi a darabban szereplő Mihályi Győzőhöz is.

Körtvélyessy Zsolt beszélt arról a személyes vonatkozásról is, ami az idei szertartásjátékhoz fűzi.

„Az ötvenes években gyerekeskedtem, akkor még a múltról nem lehetett beszélni. Nemesi származású vagyok, de sokáig nem foglalkoztam a múltammal, a család múltjával. Később, amikor már lehetett kutatni és feltárni a család múltját, kiderült, hogy az én családom valószínűleg 1200-ban, II. András király alatt kapott nemességet.” - mondta el a Jászai Mari díjas színész.

Elmondta azt is, hogy gyönyörű városnak tartja Székesfehérvárt és jó érzés olyan városban dolgozni, ahol múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.

Kultúra

 1. Július utolsó hétvégéjén lesz az Országjáró Dalosok Találkozója Fehérváron

  Július 27-28-án, pénteken és szombaton lesz az Országjáró Dalosok Találkozója (44. Országos Dalos Találkozó) A Szabadművelődés Házában. A rendezvény továbbra is méltó folytatása a 25 éven át Székesfehérváron megrendezett Fehérvári Dalostalálkozónak. (FDT) A Találkozóra szívesen várják a versmegzenésítőket és a nem magyar nyelven éneklő dalosokat is. Nevezési díj nincs. Jelentkezni az odt2006@tvn.hu e -mail címen lehet.

  2018.07.16.
 2. A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron

  Július 18-án, szerdán 9-11 óráig „A város nevezetességei képeslapokon - virtuális séta Fehérváron” címmel Farkas Edit, Hajdu Hajnalka és Hraskáné Halász Tünde előadására várja az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti Csoportja az intézmény Oskola utcai épületébe.

  2018.07.16.
 3. Szikora János: a hely szelleme is hozzátesz a Koronázási Szertartásjátékhoz

  A hely szelleme is hozzátesz a II. András életét felelevenítő Koronázási Szertartásjáték című produkcióhoz - emelte ki Szikora János rendező az M1-en. Kiemelte, hogy a darabot ott mutatják be, ahol évszázadokkal korábban a koronázási szertartás zajlott. Így a nézők egyfajta "szakrális esemény" részesei is lesznek.

  2018.07.16.
 4. Sok százan hallgatták a Fehérvári Fúvószenekari Fesztivál vérpezsdítő dallamait a Belvárosban

  Szombaton ismét fúvószenekari dallamok járták át Fehérvár Belvárosát; a Székesfehérvári Ifjúsági Fúvószenekar három együttest látott vendégül, - Dunakesziről, Martonvásárról és Várpalotáról érkeztek zenekarok a Fehérvári Fúvószenekari Fesztiválra - akik egy-egy koncertet adtak a Városház téren, illetőleg a Püspöki Palotánál. A koncertek után felvonulás következett a Magyar Király Szállótól a Városház térig. 

  2018.07.14.

Királyi Napok

Koronázási szertartásjáték

Eseménynaptár

2018. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29

Székesfehérvár Topotéka