Családja II. Andrástól kaphatott nemességet - Körtvélyessy Zsolt a szertartásjátékról

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész, aki színházi szerepei mellett pályafutása során számos játék és tévéfilmben szerepelt már. Elmondta, hogy jó érzés olyan városban dolgozni, ahol a múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.
2018.07.12. 09:44 |

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész.

Az érseknek kiemelt szerepe volt II. András uralkodásában, amikor a király részt vesz a keresztes hadjáratban, kormányzónak nevezi ki az érseket. A Szentföldről hazatérő királyt szinte polgárháborús állapot fogadta, az előkelők egy csoportja száműzte János esztergomi érseket is, aki csak a király visszatértekor jöhetett vissza Magyarországra.
Körtvélyessy Zsolt elmondta, hogy nagy élmény számára Székesfehérváron szerepelni a koronázási szertartásjátékban. Hozzátette, hogy külön öröm ez a felkérés azért is, mert nagyon szeretett együtt dolgozni Szikora Jánossal Miskolcon, amikor 1979 és 1988 között a Miskolci Nemzeti Színház színésze volt. Körtvélyessy Zsolt elárulta azt is, hogy ebben az időszakban az egyik kedvenc szerepe volt Báró Lenbach az Agónia című darabban, amit Szikora János rendezett. Elmondta, hogy régi barátság fűzi a darabban szereplő Mihályi Győzőhöz is.

Körtvélyessy Zsolt beszélt arról a személyes vonatkozásról is, ami az idei szertartásjátékhoz fűzi.

„Az ötvenes években gyerekeskedtem, akkor még a múltról nem lehetett beszélni. Nemesi származású vagyok, de sokáig nem foglalkoztam a múltammal, a család múltjával. Később, amikor már lehetett kutatni és feltárni a család múltját, kiderült, hogy az én családom valószínűleg 1200-ban, II. András király alatt kapott nemességet.” - mondta el a Jászai Mari díjas színész.

Elmondta azt is, hogy gyönyörű városnak tartja Székesfehérvárt és jó érzés olyan városban dolgozni, ahol múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.

Kultúra

 1. A vihart mutatja be a Prospero színkör november 25-én

  Novemberben egy előadást tart A Szabadművelődés Házában a Prospero színkör, William Shakespeare: A vihar című darabját mutatják be november 25-én, vasárnap 19 órakor.

  2018.11.15.
 2. Népszerű filmzenék - szimfonikus koncert lesz vasárnap a Sóstón

  Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar november 18-án vasárnap 17 órától a Sóstói Stadion új épületének multifunkcionális szerepét kívánja megmutatni koncertjével. Az ünnepélyes alkalom lehetőséget teremt arra is, hogy – egy megfelelően összeállított és megszólaltatott műsorral – bővítse a komolyzenét kedvelők, sőt, talán a koncertlátogatók táborát is.

  2018.11.15.
 3. Székesfehérvár a török megszállás alóli felszabadulás után - Dr. Demeter Zsófia előadása

  November 15-én, csütörtökön 18 órakor „A lemenő hold és a felkelő nap - Székesfehérvár a török megszállás alóli felszabadulás után” címmel Dr. Demeter Zsófia történész, előadására várják az érdeklődőket a Vörösmarty Mihály Könyvtár Olvasótermébe. A belépés díjtalan.

  2018.11.15.
 4. A Diótörővel készül az adventre a balettszínház és a Barátság mozi

  A város mozija és a Székesfehérvári Balett Színház egyaránt a klasszikus karácsonyi történettel, a Diótörővel készül az adventi időszakra: a Barátság mozi november 24-től vetíti A diótörő és a négy birodalom című családi kalandfilmet, a város új kulturális intézménye pedig Csajkovszkij népszerű művét öltözteti új köntösbe, ennek premierje december 14-én lesz.

  2018.11.14.

Eseménynaptár

2018. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Székesfehérvár Topotéka