Családja II. Andrástól kaphatott nemességet - Körtvélyessy Zsolt a szertartásjátékról

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész, aki színházi szerepei mellett pályafutása során számos játék és tévéfilmben szerepelt már. Elmondta, hogy jó érzés olyan városban dolgozni, ahol a múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.
2018.07.12. 09:44 |

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész.

Az érseknek kiemelt szerepe volt II. András uralkodásában, amikor a király részt vesz a keresztes hadjáratban, kormányzónak nevezi ki az érseket. A Szentföldről hazatérő királyt szinte polgárháborús állapot fogadta, az előkelők egy csoportja száműzte János esztergomi érseket is, aki csak a király visszatértekor jöhetett vissza Magyarországra.
Körtvélyessy Zsolt elmondta, hogy nagy élmény számára Székesfehérváron szerepelni a koronázási szertartásjátékban. Hozzátette, hogy külön öröm ez a felkérés azért is, mert nagyon szeretett együtt dolgozni Szikora Jánossal Miskolcon, amikor 1979 és 1988 között a Miskolci Nemzeti Színház színésze volt. Körtvélyessy Zsolt elárulta azt is, hogy ebben az időszakban az egyik kedvenc szerepe volt Báró Lenbach az Agónia című darabban, amit Szikora János rendezett. Elmondta, hogy régi barátság fűzi a darabban szereplő Mihályi Győzőhöz is.

Körtvélyessy Zsolt beszélt arról a személyes vonatkozásról is, ami az idei szertartásjátékhoz fűzi.

„Az ötvenes években gyerekeskedtem, akkor még a múltról nem lehetett beszélni. Nemesi származású vagyok, de sokáig nem foglalkoztam a múltammal, a család múltjával. Később, amikor már lehetett kutatni és feltárni a család múltját, kiderült, hogy az én családom valószínűleg 1200-ban, II. András király alatt kapott nemességet.” - mondta el a Jászai Mari díjas színész.

Elmondta azt is, hogy gyönyörű városnak tartja Székesfehérvárt és jó érzés olyan városban dolgozni, ahol múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.

Kultúra

 1. Bűnbánat és megváltás - folytatódott a Somorjai hangversenysorozat

  Bűnbánat és megváltás címmel folytatódott a Somorjai Ferenc Kamarazenekari Hangversenysorozat a Ciszterci templomban. A koncerten felcsendült Händel F-dúr concerto grossója is.

  2018.09.20.
 2. „Fölépítjük a templomot" - a 80 esztendeje született Bokros Jánosra emlékeztek

  "Fölépítjük a templomot" címmel zenés irodalmi emlékesten emlékeztek meg a 80 esztendeje született Bokros János, költő, tanárról csütörtökön a Vörösmarty Társaság termében. A megemlékezés alkalmából kiállítás is nyílt a költő hagyatékából és Varga Gábor Farkas, képzőművész versekhez készült grafikáiból. 

  2018.09.20.
 3. Megismerik Fehérvárt - városismereti verseny indul Dr. Siklósi Gyula emlékére

  Új, a középiskolás korosztályt megszólító verseny indul útjára idén ősszel: a Siklósi Gyula Városismereti Vetélkedőre hat fős csapatok jelentkezését várják a szervezők. A felhívást hamarosan diákstaféta viszi iskoláról iskolára. A városismereti verseny részleteiről a szervezők számoltak be csütörtökön a Városháza Dísztermében.

  2018.09.20.
 4. Bolero címmel új estre készül a város balettszínháza

  Első triple build-estjét mutatja be a Székesfehérvári Balett Színház október 16-án, kedden 19 órakor a Vörösmarty Színházban. A Bolero című esten öt kortárs táncszínházi darabot visznek színre, három felvonásban, előadás előtt közönségtalálkozóra is invitálják a műfaj iránt érdeklődőket.

  2018.09.20.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka