Családja II. Andrástól kaphatott nemességet - Körtvélyessy Zsolt a szertartásjátékról

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész, aki színházi szerepei mellett pályafutása során számos játék és tévéfilmben szerepelt már. Elmondta, hogy jó érzés olyan városban dolgozni, ahol a múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.
2018.07.12. 09:44 |

János koronázó érseket alakítja az idei szertartásjátékban Körtvélyessy Zsolt Jászai Mari-díjas színész.

Az érseknek kiemelt szerepe volt II. András uralkodásában, amikor a király részt vesz a keresztes hadjáratban, kormányzónak nevezi ki az érseket. A Szentföldről hazatérő királyt szinte polgárháborús állapot fogadta, az előkelők egy csoportja száműzte János esztergomi érseket is, aki csak a király visszatértekor jöhetett vissza Magyarországra.
Körtvélyessy Zsolt elmondta, hogy nagy élmény számára Székesfehérváron szerepelni a koronázási szertartásjátékban. Hozzátette, hogy külön öröm ez a felkérés azért is, mert nagyon szeretett együtt dolgozni Szikora Jánossal Miskolcon, amikor 1979 és 1988 között a Miskolci Nemzeti Színház színésze volt. Körtvélyessy Zsolt elárulta azt is, hogy ebben az időszakban az egyik kedvenc szerepe volt Báró Lenbach az Agónia című darabban, amit Szikora János rendezett. Elmondta, hogy régi barátság fűzi a darabban szereplő Mihályi Győzőhöz is.

Körtvélyessy Zsolt beszélt arról a személyes vonatkozásról is, ami az idei szertartásjátékhoz fűzi.

„Az ötvenes években gyerekeskedtem, akkor még a múltról nem lehetett beszélni. Nemesi származású vagyok, de sokáig nem foglalkoztam a múltammal, a család múltjával. Később, amikor már lehetett kutatni és feltárni a család múltját, kiderült, hogy az én családom valószínűleg 1200-ban, II. András király alatt kapott nemességet.” - mondta el a Jászai Mari díjas színész.

Elmondta azt is, hogy gyönyörű városnak tartja Székesfehérvárt és jó érzés olyan városban dolgozni, ahol múltat idéző csodálatos házak, terek veszik körül az embert.

Kultúra

 1. Gyöngyözés, foltvarrás és ékszerkészítés lesz szombaton a Rác utcában

  Újabb állomásaihoz érkeznek a Fehérvári Kézművesek Egyesülete által szervezett alkotóműhelyek a Rác utcában. Február 23-án, szombaton 10 órától újra bekapcsolódhatnak az érdeklődők a gyöngyfűzésbe, a foltvarrásba és az üvegékszer-készítésbe.

  2019.02.21.
 2. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 3. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 4. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka