Családi életmód hétvége kezdődik a Jancsárkertben szeptember 16-án

Második alkalommal várja az érdeklődőket a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület a Fehérvári családi életmód hétvége elnevezésű rendezvényére. A szeptember 16–19. között zajló, ingyenes szabadtéri esemény sokféle, testi-lelki egészségmegőrzéssel kapcsolatos bemutatót kínál a látogatóknak. A gyerekek számára egészségtudatos és környezetbarát életmódra nevelő foglalkozást szerveznek, de lesz interaktív kiállítás és kézműves foglalkozás is, vasárnap pedig az újrahasznosítás jegyében cserebere alkalmat is tartanak a Jancsárkertben.
2021.09.14. 08:37 |

A rendezvény csütörtökön, szeptember 16-án a „nulladik nappal” kezdődik, ekkor tartja a Fehérvár Éléstár Bevásárló Közösség átvételi napját.

Az egyéves születésnapját ünneplő közösség összeköti a tudatos vásárlói igényt a termelők kapacitásával, megszervezik az egészséges kézműves és háztáji termékek, élelmiszerek átvételét heti rendszerességgel, minden csütörtökön délután a Jancsárkert parkolójában.

Szeptember 17-én, pénteken a gyerekeké lesz a terep: egészségtudatos és környezetbarát életmódra nevelő játékos foglalkoztató program várja az általános iskolás csoportokat, amelynek keretében hallhatnak például arról, miért fontos az újrahasznosítás, és tanácsokat is kapnak arra vonatkozóan, hogyan, mit lehet tenni ennek szellemében környezetünkért. A foglalkozás mellett kisállat-simogató és a Játékos tudomány – Érzékszervek világa című interaktív kiállítás is jó szórakozás lesz az érkező gyerekeknek. A kisállatok és Játékos tudomány – Furfangos csodavilág című kiállításra szombaton is várják majd az aprónépet.

A Jancsárkert szokásos szombati termelői és biopiaca reggel hat órától várja a régi és az új vásárlókat szeptember 18-án. Szombaton 8.00–15.00 óra között számos érdekes program fogadja a piacra érkezőket, akik részt vehetnek például szűrővizsgálatokon, az Örömvilág Tudatosság Központ szakembereinek köszönhetően pedig megismerhetnek számos, testi-lelki egészséget szolgáló módszert – többféle masszázs- és jógaforma, stresszoldó, önismereti és személyiségfejlesztő tréning, személyre szóló tanácsadás, reiki, családállítás is szerepel a palettán, a módszerek közül az érdeklődők mindet ki is próbálhatják majd a helyszínen.

Tavaly nagy siker volt az a gépsor, amelyen az almalékészítés folyamatát kísérhették végig a kíváncsiak, ezt szombaton is megtehetik. Jelen lesz ezen a napon a Jancsárkertben a Zöldellő Egyesület hulladékmentes standja, ahol pólófonalat, pólószatyrokat, méhviaszos kendőt, öko tisztítószereket készíthetnek a látogatók. Ismét lesz póló-, zokni-, farmer- és könyvgyűjtés – hangsúlyozottan csak ilyen típusú holmikat tudnak itt fogadni, hiszen ezeket tudják újrahasznosítani. A kalligráfia, a könyvkötészet és a papírfonás titkait is elleshetik az érdeklődők, a workshop mellett késztermékeket is lehet majd vásárolni, az Alba Könyvmentőknek köszönhetően pedig nagyon kedvezményes könyvek között válogathatunk szombaton. A Jane Godall Intézet munkatársaival papírgyöngyöt lehet készíteni, és a használt mobiltelefonokat is begyűjtik, érdemes otthon körülnézni és elhozni ezeket a rendezvényre. Megkóstolhatják a vendégek a Jancsárkert különleges kenyereit, nem kisebb személyiség, mint Szent Erzsébet óriásbábja „társaságában”. A rendezvényen 9.00 órától Fazekas Egon magyar tekerőn, Tokodi Tünde ütőgardonon játszik.

A vasárnap délelőtt az újrahasznosítás jegyében telik: 8.00–12.00 óra között a helyszínen felállított rendezvénysátorban a Használd újra, Fehérvár! Facebook-csoport találkozóját rendezik meg. A tagok – ahogyan az online térben is teszik – még használható, de a saját háztartásban már feleslegessé vált ruhákkal, játékokkal, táskákkal, háztartási eszközökkel települnek ki a Jancsárkertbe, ahol jelképes áron lehet hozzájutni a holmikhoz. A piac belső csarnokában ez idő alatt ruhabörzét rendeznek, ahol felnőtt és gyermekruhát, könyveket, játékokat találnak az érdeklődők.

Fehérvári színes

 1. Világrekord kísérletre és családi napra várják ma a kisgyermekes családokat a Palotavárosban

  A SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet ismét bekapcsolódik a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány "Gyereket a magasba - 2021" elnevezésű, határokon átnyúló világrekord kísérletébe. A szeptember 25-i program keretében Viza Attila önkormányzati képviselő segítségével nyújtják át a SZÉNA Egyesület önkénteseinek, partnereinek és fő támogatóinak a Szamóca-díjakat, valamint átadják az Arconic Foundation támogatását is.

  2021.09.25.
 2. Kati és az ő cipőszámítása - kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken

  A hölgyek számára (is) kihagyhatatlan kiállítás nyílt pénteken a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban, ahol egy hónapon át Illés Kati cipőtervező alkotásai tekinthetők meg. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.24.
 3. Kutatók Éjszakája robotokkal és játékkal az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  Sokszínű, innovatív és izgalmas programokkal várta a látogatókat a Kutatók Éjszakáján az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán ki lehetett próbálni a robotok programozását és használatát, morze kódokban az üzenetküldést, térbeli modellek készítését, a kisebbek pedig megkereshették Kalóz Jack kincsét. 

  2021.09.24.
 4. Kristályok világa – előadás és ásványkarkötő-készítés vasárnap a KÖFÉM Művházban

  Kristályok világa címmel kezdődik program szeptember 26-án, vasárnap 10.00 órakor a KÖFÉM Művelődési Házban. A kristályokról lesz egy előadás, melyet karkötő-készítés követ, az első húsz jelentkezőnek díjmentesen biztosítják a nyersanyagot.

  2021.09.24.
 1. Tisztán látszik - jövőtudatos fesztivál lesz Sóstón

  Jövőtudatos fesztivált rendeznek szeptember utolsó hétvégéjén a Sóstó Természetvédelmi Területen és a Látogatóközpontban. A Zöld Busz Program köré épülő új, a természet védelmét központba helyező rendezvényen a környezettudatosságnak és környezetvédelemnek minden szeglete helyet kap.

  2021.09.24.
 2. Ingyenes Punnany Massif-koncert szombaton Székesfehérváron

  A pandémia miatt még idén is felemásra sikerült nyári rendezvényszezontól a város Önkormányzatának támogatásával egy ingyenes, szabadtéri Punnany Massif-koncerttel búcsúzhatunk Székesfehérváron. Az ország egyik legnépszerűbb fesztiválzenekara a Ligetben lép színpadra szombaton.

  2021.09.23.
 3. Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban

  A hölgyek számára kihagyhatatlan kiállításra készül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ: Illés Kati cipőtervező mutatkozik be a Csónakázó-tónál található központi épületben. Csodás színek, mesebeli fazonok, bojtok, gombok, szalagok és masnik, csipkeminta és gobelinhímzés – az iparművész fantasztikus lábbeliket készít.

  2021.09.23.
 4. Álomautóm és Az utazás jövője – rajzpályázatot hirdetett az Ivanics Csoport

  Álomautóm és Az utazás jövője címmel hirdetett rajzpályázatot óvodásoknak és alsó tagozatosoknak az Ivanics csoport székesfehérvári márkakereskedése. A tetszőleges technikával, A/4-es méretben készült alkotásokat - a szülői beleegyező nyilatkozattal együtt - október 11-ig kell benyújtani személyesen vagy postai úton. 

  2021.09.23.

Eseménynaptár

2021. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár