Csak a világcsúcs hiányzott – remek hangulat és nagy versenyek a Gyulai Memorialon

A Bregyó-közi Regionális Atlétikai Centrumban ismét a világ atlétikájának nagy sztárjait láthattuk a 2019-es Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon. Hatodszor volt a verseny házigazdája Székesfehérvár, s ahogy az előző években, ezúttal is sorra születtek a világszínvonalú eredmények. A világcsúcs ugyan elmaradt, de egyéni csúcsokban, szezon- és versenyrekordokban bővelkedett az idei emlékverseny is.
2019.07.09. 20:07 |

A Gyulai Memorial hivatalos megnyitóján dr. Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a versenyzőket és a nézőket. „Nagy öröm számomra, hogy  immár hatodik alkalommal adhat otthont városunk a Gyulai István Memorial versenyének. Büszke vagyok rá, hogy ilyenkor a világ atlétáinak élvonala érkezik el a magát, a Bajnokok Városának nevező Székesfehérvárra.” – emelte ki a polgármester, majd a nézőknek izgalmakkal, sporttörténeti pillanatokkal teli délutánt kívánt.

A viadalt Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg, mint mondta megtiszteltetés, hogy további három évre a székesfehérvári közönséggel együtt ünnepelhetik az atléták sikereit. „Csúcsokat döntögetünk az idei évben is: több mint 40 ország, valamennyi földrész, 46 olimpiai és világbajnoka érkezett hozzánk, nem elfelejtve a magyar résztvevőket sem. Itt van körünkben többek között Krizsán Xénia, Jankovics Dániel és Kerekes Gréta is, szurkoljunk külön az ő kiváló eredményeikért!” – fogalmazott az elnök. Az izgalmakat fokozva elmondta, Genzebe Dibaba a nap végén megkísérli megdönteni az 5:23.75 perces 2000 méteren felállított világrekordját, ezzel is beírva a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj nevét a sporttörténelem könyvekbe.

A Bregyó-közi Atlétikai Centrumban látottak aztán igazolták, hogy a fehérvári verseny az atlétika legjobb egynaposai közé emelkedett. Nézzük időrendben a történéseket!

Női kalapácsvetésben a francia Alexandra Tavernier nyert. Hatodik dobása 72.84 méterre szállt. A férfiaknál magyar éremnek tapsolhattunk, Halász Bence, a Dobó SE sportolója 77.36 méteres dobással második helyen végzett. A számot - immár negyedik alkalommal - a lengyel Pawel Fajdek nyerte, 80.49 méterrel. A fehérvári Pásztor Bence tizedik lett 70.84-gyel.

A női 400 méter gátat Ashley Spencer nyerte 55.36 másodperccel, az ARAK ifjú kiválósága, Mátó Sára 57.76-os idővel a hetedik helyen zárt. A férfiaknál ebben a számban Byron Robinson győzött 49.53-mal. A magyar csapatot Koroknai Tibor képviselte, aki remek futással, 50.61-es idei legjobbjával az 5. lett.

18.97 méterrel a jamaikai Danniel Thomas-Dodd nyerte a női súlylökést. Világbajnoki érmesünk, Márton Anita most lemaradt a dobogóról, 18.38-cal a negyedik lett.

Jelena Szokolova idei legjobbjával (6.81) megnyerte a távolugrást, mindössze egy centiméterrel megelőzve Ivana Spanovicsot. Itt született a második magyar érem: a dobogó harmadik fokára a 6.70-es egyéni csúcsot ugró Nguyen Anasztázia állhatott fel. Endrész Klaudia, az ARAK versenyzője 6.31-gyel a hetedik helyen végzett.

A női 400-at Salwa-Eid Nasser nyerte 50.13-mal. A férfiak hasonló távján a bahamai Steven Gardiner 44.45-tel győzött, ez idei legjobbja, a világranglistán 3. idő.

Férfi hármasugrásban fantasztikus versenyt láttunk! A nemrég a világ valaha volt harmadik legjobbját (18.14 m) elérő Will Claye versenycsúcsot jelentő 17.52 méterrel nyitott, amit azonnal megválaszolt Christian Taylor 17.55-tel, majd ezt még tovább javította. 17.68-cal idei legjobbját ugrotta az amerikai, amit Claye a negyedik sorozatban két centire közelített meg. Csakhogy Taylor is rátett egy lapáttal, 17.93-mal harmadszor is átírta a versenyrekordot! Negyedik alkalommal nyerte meg a Gyulai Memorialt, érthető hogy ez az egyik kedvenc versenye a kétszeres olimpiai és háromszoros világbajnoknak.

A férfi 3000 métert a kenyai Michael Kibet egyéni csúccsal nyerte, alighanem ő is megszerette Székesfehérvárt… A svéd Daniel Stahl 68.77 méterrel nyerte a férfi diszkoszvetést, a nyolcéves versenyrekordot (69.50) tartó Kővágó Zoltán, aki négyszer nyerte korábban a Memorialt, ezúttal tizedik lett. Férfi magasugrásban az orosz Ilja Ivanyuk 233 centivel a világ idei legjobbját ugrotta és természetesen ezzel megnyerte a versenyt.

Jöttek a leggyorsabbak, persze, hogy versenycsúcsokkal! Női 200-on a bahamai Shaunae Miller-Uibo 22.18-cal győzött. Az előző években 400 méteren villogott a fehérvári versenyen (ebben a számban olimpiai bajnok is volt Rióban), most a félkörös távon is megmutatta, mit tud. A férfiaknál a világ jelenlegi egyik legjobb sprintere, Chrsitian Coleman egyéni legjobbját nem, de idei legjobbját és persze a versenycsúcsot megdöntötte 19.91-gyel.

A gátfutó sprintszámoknál a sérült Baji Balázs távollétében ezúttal a nőknél volt magyar induló. A 100 méteres gátfutásban Kozák Luca és Kerekes Gréta is rajtgépbe térdelt és mindketten 13 másodpercen belül futottak (12.91 illetve 12.93)! Az amerikai Kendra Harrison 12.60-nal nyerte a számot. A férfiak 110 méteres gátfutásáról nemcsak Baji hiányzott, Omar McLeod is sérülés miatt volt kénytelen lemondani a részvételt. Távollétükben a távolugrásban is jeleskedő Grant Holloway végig vezetve nyert, 13.36 másodperc alatt száguldott át a pályán a fiatal amerikai.

A bejelentett világcsúcs-kísérlet miatt az este fénypontjaként vártuk az utolsó számot, a női 2000 métert. A saját rekordjára törő etióp Genzebe Dibaba az első két körben az iramfutó Kéri Bianka által diktált tempóban futott, majd a fehérorosz Ivanovát követte. A táv második felétől egyedül száguldott, messze a mezőny előtt, de a világcsúcshoz nem volt elég a tempó. A világ idei legjobbját megjavította és 5:33.76-tal nyert.

A Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj a szokásoknak megfelelően a győztesek felvonulásával ért véget. Ennek során, ahogy egész nap, a világ legjobbjai karnyújtásnyira vagy még annál is közelebb voltak a fehérvári nézőkhöz. Rengeteg autogramot kiosztottak, sok közös fotó készült, vagyis ismét láthattuk, mi az igazi varázsa a versenynek, amelyet az aláírt szerződés értelmében a következő 1+2 évben is Székesfehérváron rendeznek.

Sport

 1. Hétvégén két hazai mérkőzéssel folytatja a pontvadászatot a Hydro Fehérvár AV19

  A Hydro Fehérvár AV19 számára hétvégén két hazai mérkőzéssel folytatódik az Erste Bank Eishockey Liga versenysorozata. Szeptember 21-én, szombaton 17:30 órakor a Dornbirn Bulldogs, míg vasárnap, ugyancsak 17:30 órai kezdettel a HC TWK Innsbruck látogat a Raktár utcába.

  2019.09.20.
 2. Egerben játssza az idei szezon első Magyar Kupa mérkőzését a Vidi szombaton

  Az Eger SE lesz a címvédő MOL Fehérvár FC első ellenfele a Magyar Kupa 2019-2020-as kiírásában, szeptember 21-én, szombaton 11:45 órakor a Szentmarjay Tibor Városi Stadionban. A mérkőzésre szóló belépőket meccsnapon, a helyszínen lehet majd megvásárolni. A jegyek egységesen 500 forintba kerülnek. "Bajnoki címre és Magyar Kupa-trófeára törünk, ehhez az első lépés az, hogy Egerben győzedelmeskedjünk" - emelte ki Kovács István.

  2019.09.20.
 3. Két röplabdatornát is rendeznek a hétvégén Székesfehérváron

  Szombaton és vasárnap a MÁV Előre női és férfi röplabdacsapata is hazai környezetben játszik egy-egy felkészülési tornán. A három helyszínen zajló mérkőzésekkel két legendás fehérvári sportemberre emlékeznek, immár hagyományosan a röpisek.

  2019.09.19.
 4. Csapatban ezüstöt, egyéniben négy aranyat szereztek a Varkocs harcosai Kiskunhalason

  Egészen kiválóan kezdték a versenyszezont a Varkocs György Box Club ökölvívói; Turós Arnold, vezetőedző tanítványai a kiskunhalasi Testvérvárosok Kupáján a csapatversenyben ezüstérmet szereztek és egyénileg is remekeltek, négy arany, egy ezüst, egy bronzérmet szereztek. Tóth Adrián, Nagy Evelin és Lénárt Péter is tornagyőzelemmel tértek haza.

  2019.09.19.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak