Csajkovszkijtól Straussig - népszerű klasszikus válogatás a PartiTúra koncerten

Második állomásához érkezett hétfőn a PartiTúra ifjúsági hangversenysorozat a Vörösmarty Színházban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar stílusában és karakterében teljesen eltérő, népszerű darabokból mutatott be válogatást Csajkovszkijtól Johann Straussig. A műsorban a zenei humoráról elhíresült páros, Balogh Sándor és Lukácsházi Győző működött közre.
2018.12.03. 13:35 |

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újkori történetében harmadik alkalommal indították útjára az általános és középiskolás korosztálynak szóló PartiTúrát.

Az ifjúsági hangversenysorozat sikerét mi sem jelzi jobban, minthogy az értékesített bérletek száma a kezdeti 500-ról mára körülbelül 1.700-ra emelkedett. Az előadások száma szintén megtöbbszöröződött, egy-egy koncertet négy alkalommal mutatnak be a fehérvári muzsikusok. A közönség soraiból egyértelműek a pozitív visszajelzések, azonban a pedagógusoktól az óriási gratulációk mellett érkeznek a fejlődést szolgáló kritikák is. A nézetbeli különbségek kapcsán felvetődik, hogy változzon-e az előadásmód a modern irányba, lazítsanak-e a koncertek kötöttségén, vagy maradjon-e a régi, hagyományos, komoly stílus. A tapasztalatok szerint érdemes a gyerekeknél erős, szélsőséges érzelmi hatásokat kiváltani, elmozdulni a megdöbbentő, a tragikus hatású előadásmód, vagy a humor és a show irányába. – fogalmazott ifj. Major István, az zenekar igazgatója.

Hétfőn a második koncertjéhez érkezett az idei PartiTúra sorozat Építsünk zenekart! címmel.

Ezúttal stílusában és karakterében teljesen eltérő darabokból válogattak, úgymint Csajkovszkij Diótörő nyitánya, egy Beethoven szimfónia-részlet, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művéből a Csibék tánca, vagy éppen Johann Strauss Mennydörgés és villámlás polkája. Két profi művész működött közre: Balogh Sándor karmester „szakosodott” a gyerekre, sok mesét komponált már meg, melyek közül többet a Berlini Szimfonikusok is előadtak, Lukácsházi Győző pedig rendszeresen vezet gyermekműsorokat a Bartók Rádióban. Játékosan, interaktív módon mutatták be a klasszikus darabokat, fontos lépést téve az alapvető cél felé: bővíteni a gyerekek általános zenei műveltségét.

A PartiTúra legközelebb február 25-én jelentkezik a Régi is meg új is? című zenekari kalauzzal.

Benjamin Britten Változatok és fúga egy Purcell-témára című műve kerül terítékre, melyben minden egyes hangszer kap szóló feladatot. A május 3-i zárókoncerten a Melodika Project című trió lép fel, melynek tagjai zenetanárok, áthangszerelik, modernebb formába öntik a klasszikus darabokat és kiválóan kommunikálnak a közönséggel.

Kultúra

 1. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 2. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 3. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 4. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka