Csajkovszkijtól Straussig - népszerű klasszikus válogatás a PartiTúra koncerten

Második állomásához érkezett hétfőn a PartiTúra ifjúsági hangversenysorozat a Vörösmarty Színházban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar stílusában és karakterében teljesen eltérő, népszerű darabokból mutatott be válogatást Csajkovszkijtól Johann Straussig. A műsorban a zenei humoráról elhíresült páros, Balogh Sándor és Lukácsházi Győző működött közre.
2018.12.03. 13:35 |

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újkori történetében harmadik alkalommal indították útjára az általános és középiskolás korosztálynak szóló PartiTúrát.

Az ifjúsági hangversenysorozat sikerét mi sem jelzi jobban, minthogy az értékesített bérletek száma a kezdeti 500-ról mára körülbelül 1.700-ra emelkedett. Az előadások száma szintén megtöbbszöröződött, egy-egy koncertet négy alkalommal mutatnak be a fehérvári muzsikusok. A közönség soraiból egyértelműek a pozitív visszajelzések, azonban a pedagógusoktól az óriási gratulációk mellett érkeznek a fejlődést szolgáló kritikák is. A nézetbeli különbségek kapcsán felvetődik, hogy változzon-e az előadásmód a modern irányba, lazítsanak-e a koncertek kötöttségén, vagy maradjon-e a régi, hagyományos, komoly stílus. A tapasztalatok szerint érdemes a gyerekeknél erős, szélsőséges érzelmi hatásokat kiváltani, elmozdulni a megdöbbentő, a tragikus hatású előadásmód, vagy a humor és a show irányába. – fogalmazott ifj. Major István, az zenekar igazgatója.

Hétfőn a második koncertjéhez érkezett az idei PartiTúra sorozat Építsünk zenekart! címmel.

Ezúttal stílusában és karakterében teljesen eltérő darabokból válogattak, úgymint Csajkovszkij Diótörő nyitánya, egy Beethoven szimfónia-részlet, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művéből a Csibék tánca, vagy éppen Johann Strauss Mennydörgés és villámlás polkája. Két profi művész működött közre: Balogh Sándor karmester „szakosodott” a gyerekre, sok mesét komponált már meg, melyek közül többet a Berlini Szimfonikusok is előadtak, Lukácsházi Győző pedig rendszeresen vezet gyermekműsorokat a Bartók Rádióban. Játékosan, interaktív módon mutatták be a klasszikus darabokat, fontos lépést téve az alapvető cél felé: bővíteni a gyerekek általános zenei műveltségét.

A PartiTúra legközelebb február 25-én jelentkezik a Régi is meg új is? című zenekari kalauzzal.

Benjamin Britten Változatok és fúga egy Purcell-témára című műve kerül terítékre, melyben minden egyes hangszer kap szóló feladatot. A május 3-i zárókoncerten a Melodika Project című trió lép fel, melynek tagjai zenetanárok, áthangszerelik, modernebb formába öntik a klasszikus darabokat és kiválóan kommunikálnak a közönséggel.

Kultúra

 1. Fehérvári beszélgetések II. - Vakler Lajos kötetét mutatják be a Vörösmarty teremben

  December 17-én, hétfőn 17 órakor lesz Vakler Lajos, Penna Regia-díjas és Prima Primissima-különdíjas újságíró Fehérvári beszélgetések II. című kötetének bemutatója a Vörösmarty teremben. (Kossuth utca 14.) A könyv újabb válogatás a város közösségében meghatározó személyekkel készült beszélgetésekből; élvezetes és hiteles olvasmány, amely „lelkünk épületét” szolgálja.

  2018.12.16.
 2. Diótörő - bemutatta első nagybalettjét a Székesfehérvári Balett Színház

  Pénteken este a Vörösmarty Színházban mutatta be a Székesfehérvári Balett Színház Csajkovszkij Diótörő című balettjét. Csajkovszkij remekműve, a Diótörő olyan klasszikus értékeket hordozó zenemű, amely az ünnep fontosságát hangsúlyozza és a hétköznapok szürkeségétől való eltávolodást jelenti. 

  2018.12.15.
 3. Január 18-ig látható Novák Edith kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban

  Pénteken este nyílt meg Novák Edith „Mind-Egy” című kiállítása az Öreghegyi Közösségi Házban. A 2019 január 18-ig látható tárlatot Soproni Kiss Sándor, festőművész nyitotta meg.

  2018.12.15.
 4. Idén is lesz Zsákbacserép a Pelikán Galériában

  Ötödik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Művészek Társasága azt a karácsonyváró rendezvényét, amelynek vendégei egyedi kerámiák tulajdonosai lehetnek. A játék lényege, hogy a Társaság tagjai és meghívott művészek: festők, grafikusok, szobrászok és textiltervezők díszítenek, festenek előre elkészített kerámiákat, amelyeket vidám árverés során lehet megszerezni. 

  2018.12.14.

Fehérvári advent

Eseménynaptár

2018. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka