Csajkovszkijtól Straussig - népszerű klasszikus válogatás a PartiTúra koncerten

Második állomásához érkezett hétfőn a PartiTúra ifjúsági hangversenysorozat a Vörösmarty Színházban. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar stílusában és karakterében teljesen eltérő, népszerű darabokból mutatott be válogatást Csajkovszkijtól Johann Straussig. A műsorban a zenei humoráról elhíresült páros, Balogh Sándor és Lukácsházi Győző működött közre.
2018.12.03. 13:35 |

Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar újkori történetében harmadik alkalommal indították útjára az általános és középiskolás korosztálynak szóló PartiTúrát.

Az ifjúsági hangversenysorozat sikerét mi sem jelzi jobban, minthogy az értékesített bérletek száma a kezdeti 500-ról mára körülbelül 1.700-ra emelkedett. Az előadások száma szintén megtöbbszöröződött, egy-egy koncertet négy alkalommal mutatnak be a fehérvári muzsikusok. A közönség soraiból egyértelműek a pozitív visszajelzések, azonban a pedagógusoktól az óriási gratulációk mellett érkeznek a fejlődést szolgáló kritikák is. A nézetbeli különbségek kapcsán felvetődik, hogy változzon-e az előadásmód a modern irányba, lazítsanak-e a koncertek kötöttségén, vagy maradjon-e a régi, hagyományos, komoly stílus. A tapasztalatok szerint érdemes a gyerekeknél erős, szélsőséges érzelmi hatásokat kiváltani, elmozdulni a megdöbbentő, a tragikus hatású előadásmód, vagy a humor és a show irányába. – fogalmazott ifj. Major István, az zenekar igazgatója.

Hétfőn a második koncertjéhez érkezett az idei PartiTúra sorozat Építsünk zenekart! címmel.

Ezúttal stílusában és karakterében teljesen eltérő darabokból válogattak, úgymint Csajkovszkij Diótörő nyitánya, egy Beethoven szimfónia-részlet, Muszorgszkij Egy kiállítás képei című művéből a Csibék tánca, vagy éppen Johann Strauss Mennydörgés és villámlás polkája. Két profi művész működött közre: Balogh Sándor karmester „szakosodott” a gyerekre, sok mesét komponált már meg, melyek közül többet a Berlini Szimfonikusok is előadtak, Lukácsházi Győző pedig rendszeresen vezet gyermekműsorokat a Bartók Rádióban. Játékosan, interaktív módon mutatták be a klasszikus darabokat, fontos lépést téve az alapvető cél felé: bővíteni a gyerekek általános zenei műveltségét.

A PartiTúra legközelebb február 25-én jelentkezik a Régi is meg új is? című zenekari kalauzzal.

Benjamin Britten Változatok és fúga egy Purcell-témára című műve kerül terítékre, melyben minden egyes hangszer kap szóló feladatot. A május 3-i zárókoncerten a Melodika Project című trió lép fel, melynek tagjai zenetanárok, áthangszerelik, modernebb formába öntik a klasszikus darabokat és kiválóan kommunikálnak a közönséggel.

Kultúra

 1. Még négy alkalommal láthatja a közönség a Rómeó és Júlia balettet

  Májusban még egy alkalommal - május 27-én hétfőn 18 órától - majd júniusban még három alkalommal láthatja a közönség a Székesfehérvári Balettszínház Rómeó és Júlia című előadását, amely neves nemzetközi alkotók közreműködésével valósult meg és május 12-én vasárnap mutatták be.

  2019.05.22.
 2. Százötven izgalmas modern fotó érkezik a Csók Képtárba

  Híresek és Képek címmel nyílik kiállítás csütörtökön délután a Csók István Képtárban: a magyar fotográfia modern irányzatainak 150 alkotásából, köztük a világhírű André Kertész, Moholy-Nagy László és Robert Capa fotóival. Az átfogó válogatás az 1910-40-es évek társadalmi és művészeti közegének, divatjának világába ad betekintést, valamint képet ad a háborúk pusztításairól.

  2019.05.22.
 3. A Honvédelem Napja alkalmából kiállított bélyegeket láthatnak a vasváris diákok

  Nemrégiben indította útjára a Székesfehérvári Városi Bélyeggyűjtő Kör bélyegbemutató sorozatát, mellyel a bélyeggyűjtést kívánják népszerűsíteni. A vándorkiállítás a Ciszterci Szent István Gimnázium után második ideiglenes otthonát a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában találta meg.

  2019.05.21.
 4. Régészet Napja 2019 – lehull a lepel a múlt sötét titkairól

  Számos izgalmas program várják az érdeklődőket a Régészet Napján, melyet hatodik alkalommal rendeznek meg május 24-én és 25-én országszerte. Az aktuális téma a múlt sötét oldala, a titkok feltárása. Székesfehérváron a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe várják az érdeklődőket, hallhatunk például az őskor- és az épületkutatásról, illetve a kincskeresésről. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

  2019.05.21.

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Székesfehérvár Topotéka