Civil összefogás a Kárpátalján élőkért - több mint 400 csomagot küldenek

Több mint 400 csomag indul útnak Kárpátaljára annak az adománygyűjtő akciónak köszönhetően, amelyet a Civil Közösségi Szolgáltató Központok a Miniszterelnökséggel és a Katolikus Karitásszal összefogásban szervezett. Az adományokat a Karitász székesfehérvári központjából szállítják el 23 kárpátaljai településre.
2022.12.05. 13:44 |
Civil összefogás a Kárpátalján élőkért - több mint 400 csomagot küldenek

Három héttel ezelőtt hirdette meg „Civil összefogás a kárpátaljai közösségekért!” címmel adománygyűjtő akcióját a kárpátaljai óvodák, iskolák, gyermekotthonok számára a Civil Központok országos hálózata a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályával.

Az összegyűlt több száz adományt a Katolikus Karitász székesfehérvári gyűjtőpontján Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár adta át hétfőn.

„Nagy szívvel, nagy lelkesedéssel és nagy mennyiségben sikerült adományokat összegyűjteni a mostani akció során.” - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Vince. A Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett, az évekkel ezelőtt útjára indított közös adománygyűjtési akció folytatásakor, a szomszédos országban dúló háborúra való tekintettel egyértelmű volt, hogy az adventi időszakban a Kárpátalján élő magyarok számára folytatnak gyűjtést. Az elmúlt három hét során több mint 400 csomagot adtak le négy gyűjtőponton, köztük Székesfehérváron a segítők. Az adományok 23 településre jutnak el.

A Katolikus Karitász évek óta segíti a Kárpátalján élő embereket, részben az orvosmisszión, részben a Munkácson működő partnerszervezeten keresztül. Ez a segítség hatványozódott február óta és szükségessé vált, hogy még intenzívebb támogatást nyújtsanak a háború kitörése miatt. Már a tavaszi időszakban is nagyon sok felajánlás érkezett, amelyet Kárpátaljára és Ukrajna más területeire is eljuttattunk, segítve a háború súlytotta vidékeken élőket, akik nélkülöznek, akik elveszítették mindenüket, mondta Écsy Gábor. A Katolikus Caritas országos igazgatója hozzátette: „Amikor a Civil Központok országos hálózata a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályával közösen meghirdette az adventi adománygyűjtő akciót, mi örömmel vállaltuk, hogy eljuttatjuk a csomagokat Kárpátaljára. A hétvégén már két településre, Nagybocskóra és Aknaszlatinára megérkezett a szállítmányt. A gondosan összeállított, felcímkézett csomagokban nemcsak tárgyi adományok, hanem törődés, szeretet van.”

Dr. Zugor Zsuzsanna, a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ szakmai vezetője elmondta, a központ az országos hálózat tagjaként 11 éve látja el a megyében azt a feladatot, amely a partnerség, az ágazati összefogás keretében működik. A mai adományátadás egy olyan összefogás részeként valósult meg, ahol az önkormányzatok, a vállalati partnerek, a civil szervezetek és az egyház közreműködésével célba lehet juttatni azokat az adományokat, amelyek mind a lakossági, mind a vállalati felajánlás keretében össze tudtak gyűjteni. A székesfehérvári civil központban összegyűlt adományok a huszti iskolásoknak okoznak örömet.