CityPioneer - 200-260km a hatótávolsága az Ikarus és a CRRC elektromos buszának

Székesfehérváron a Városház téren mutatta be az IKARUS és a CRRC magyarországi bejegyzésű vegyesvállalata az Electrobus Europe Zrt. az első, kínai-magyar kooperációban készült tisztán elektromos meghajtású buszát. Az IC 1211 U típusú, CityPioneer fantázia névre hallgató 12 méteres elektromos busz bemutatása előtt együttműködési megállapodást írtak alá Székesfehérvár zöld közlekedési stratégiájának megalkotásáról és a busz tesztüzembe állításáról.
2018.12.18. 18:26 |

Fotók: Simon Erika és Molnár Artúr

A bemutatott prototípus busz a CRRC alapmodelljére épül és az Ikarus-szal való együttműködés jelenlegi szakaszában a székesfehérvári gyár javaslatai alapján fejlesztették a szerkezeti elemeket és a buszbelső európai sztenderdeknek megfelelő kialakítását. Az európai homologizáció és típusengedélyeztetési folyamat az IKARUS mérnökeire támaszkodva valósul meg.

Nagyon fontos nap ez a város életében - mondta Cser-Palkovics András  Fehérvár polgármestere. "Nagyon szép karácsonyi ajándék, amikor egy elektromos Ikarus busz áll a magyar gazdaság egyik legfontosabb ipari centrumának főterén. Köszönöm a kínai partnerünknek, hogy a fehérvári gyárral együttműködve elindult egy ilyen együttműködés. A közösségi közlekedés egyre inkább felértékelődik az egész világon, így Fehérváron is. Miközben egy szép hagyományról beszélünk, a jövő felé fordulunk az együttműködéssel. A kormánynak köszönhetően pedig az Ikarus bizonyított, hiszen képes volt leszállítani az állami megrendeléseket. Bízunk abban, hogy lesznek olyan pályázati lehetőségeink, amivel a diesel buszokat elektromosra válthatjuk a jövőben."

Az IC 1211 U típus egy 12 méter hosszú, három ajtós, végig alacsonypadlós kivitelű jármű. A busz meghajtásáról a Kínában már több ezer darabszámban kipróbált, megbízható hajtáslánc gondoskodik. Az erőforrás egy 240 kW-os állandó mágneses szinkronmotor, mely rendkívül dinamikus gyorsulást biztosít a busznak.

A CityPioneer a 313 kWh-s akkupakkjával időjárástól és terepviszonyoktól függően 200-260 km megtételére képes, melyhez 5-6 órát szükséges tölteni.

A bemutató előtt aláírt együttműködési megállapodás fő célja, hogy Székesfehérvár városa a az IKARUS cégcsoport és a CRRC Urban Traffic közös leányvállalatával, az Electrobus Europe Zrt-vel tartós együttműködést hozzon létre a város közösségi közlekedésének elektromossá és önfenntartóvá tétele érdekében. Ezt a felek a meglévő üzemeltetési adatok cseréjével, közös kiértékelésével, valamint tesztjáratok indításán keresztül valósítják meg. 

Kérdésre válaszolva Fehérvár polgármestere elmondta, hogy 65 busszal látja el a KNYKK jelenleg a városban a közösségi közlekedést. "Valóban cél, hogy szeretnénk az öreg és diesel buszokat lecserélni olyan modern zöldenergiás buszokra, mint az elektromos busz. Ehhez pedig mától elérhető egy hazai gyártású autóbusz. Fontos, hogy a következő hónapokban a város útjain megtalálható lesz az autóbusz és a tapasztalatok értékelhetőek lesznek. Ha pedig lesz pályázati lehetőség, akkor szeretnénk ezzel élni illetve van még energetika vonatkozásában felhasználható TOP-os forrás, ami néhány autóbusz megvásárlására elegendő. Ezzel azt is szeretnénk jelezni, hogy a város maga is kész ezért áldozatot vállalni." A város polgármestere kiemelte, hogy az Under 2-hoz való csatlakozás vállalásai sem elérhetőek az elektromos közösségi közlekedés nélkül. A két partner komolyságát pedig jól jelzi, hogy néhány hónapja mondták, hogy december közepén itt lesz a busz a belvárosban és itt van a városban.

Az első IKARUS-CRRC busz már 2019 elején tesztelési céllal közlekedni fog Székesfehérvár útjain, majd ezt követően csatlakozhat be az utasforgalomba az arra legalkalmasabbnak ítélt vonalakon. 

Öröm, hogy Fehérvárra érkeztem, egy olyan városba, melyn történelme mellett arról is híres, hogy az Ikarus gyár is itt található - Duan Jielong Kína magyarországi nagykövete. Az Ikarus egy jól ismert európai buszgyártó vállalat és örömmel látjuk, az Ikarus és a CRRC együttműködését, ami a kínai-magyar kereskedelmi kapcsolatok miatt is fontos. Kína és Magyarország kétoldalú kapcsolatai soha nem voltak még ilyen jók, mint jelenleg és ennek egyik fontos szimbóluma az is, hogy gyakoriak a magas szintű találkozások a két ország vezetői között. Kiemelte a kormány keleti nyitás politikáját, ami óriási lehetőséget biztosít a két ország együttműködésének. Elmondta, hogy a Közép-kelet európai kínai befektetések mintegy fele Magyarországon található, ahol nagyon előnyös befektetési környezet van és ez vonzó a kínai vállalatoknak és óriási lehetőség. Beszélt arról is, hogy jövőre lesz a kínai magyar diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója.

A CityPioneer sorozatgyártása a prototípus tesztüzemének kiértékelését követően 2019 közepén indulhat el Székesfehérváron.

Vargha Tamás államtitkár, Székesfehérvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy néhány évvel ezelőtt a dieselbotrány után a világ mintha gyorsabb ütemre kapcsolt volna az elektromos meghajtás fejlesztése érdekében. Felelevenítette, hogy a Honvédség részére készült Ikarus buszokat, amik egy olyan buszgyárból gurultak ki, mely néhány évtizede még a világ első négy autóbuszgyártó vállalata között volt.

Úgy számolnak, hogy jövőre minimum 200 darabot gyártanak, de a terv 400 busz legyártása Fehérváron és évi 3000 darabra szeretnék felfuttatni a gyártást.

Az Ikarus és a CRRC egy hosszú együttműködés után komoly eredményt ért el - mondta Gu Yifeng a kínai cég igazgatóságának elnöke. A Kínában világszínvonalú elektromos hajtáslánc Európában is alapként szolgálhat. Ezzel segíteni tudjuk a magyar márka, az Ikarus gyártását. Mint mondta ez a busz kifejezi a két ország gazdasági együttműködését is, melynek köszönhetően még több munkahely jöhet létre Fehérváron. Beszélt arról, hogy kínai és magyar egyetemek közös elektromos buszokkal foglalkozó kutatóközpontot hoznának létre.

Úgy számolnak, hogy jövőre minimum 200 darabot gyártanak, de a terv 400 busz legyártása Fehérváron és évi 3000 darabra szeretnék felfuttatni a gyártást. 

Széles Gábor az Ikarus tulajdonosa elmondta, hogy több mint egy évnyi kemény munka előzte meg a mai napot, melynek nem csupán a vegyesvállalat létrehozása a lényege, hanem, hogy egy év után látható az eredmény is, az elektromos busz. A CRRC elektromos hajtásláncokat össze tudtuk kapcsolni az Ikarus vázgyártással és azzal a tapasztalattal, ami az Ikarus mögött áll. "Egyre erőteljesebb lesz a kapcsolat a két vállalat között, amit csak megköszönni lehet a kínai és a magyar munkatársaknak. Meggyőződésem, hogy további eredményeink lesznek és jövő évben elindul az elektromos buszok sorozatgyártása is, mely paramétereit tekintve világviszonylatban is versenyképes. Fontos az, hogy bizonyítsuk a gyakorlatban is a prototípus működését és nagy öröm, hogy Fehérvár fölkarolta a programot, mely a buszgyártásnak nem csak a múltban, hanem a jövőben is fellegvára lesz. A városvezetés pedig kitűzte azt a célt, hogy mihamarabb zöld energiával működő buszok közlekedjenek a városban, melynek nagyon örülünk."

A buszok, amik a Fehérvári Ikarusban gyártanak, többségében EU-s alkatrészekből készülnek - emelte ki Széles Gábor. A fehérváron gyártott járműveknek például rozsdamentes acélból készül a szerkezete és nem szénacélból, mint Kínában. Ez azonban nem növeli annyira az árát a busznak, hogy az hátrány lenne a piacon. A hajtáslánc elemeit Kínából vásárolják, viszont már most folytatnak olyan tárgyalásokat, hogy akár komplett hajtásláncokat is leszállítanának kínai alkatrészekre támaszkodva.

Gazdaság

 1. Harmincegy csapat versenyzett a LEGO robotépítési és programozási versenyen

  Az Edutus Egyetem hatodik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad™ (WRO™) LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi versenyt, a regionális elődöntőre Székesfehérváron, a Kertész Csárdában került sor kedden. A verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

  2019.06.11.
 2. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 3. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 4. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 1. Világmárkákkal bővülhet a Plaza kínálata, új parkolóhelyek létesülnek a belvárosban

  Az Alba Plaza és környezetének tervezett rekonstrukciójáról és fejlesztéséről egyeztettek a székesfehérvári Városházán az Önkormányzat és az Indotek Group vezetői. Az ingatlanfejlesztő társaság tájékoztatása szerint az Alba Plaza megvásárlását követően szakembereik azonnal megkezdték a bevásárlóközpont felújítására, valamint környezetének fejlesztésére vonatkozó tervek kidolgozását. Ezeket a nyár végén mutatják be a város számára. 

  2019.05.10.
 2. A Grundfosnál vendégeskedett a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület

  Éves beszámolóját fogadat el a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület, meghatározva a következő időszak terveit, ötleteit, témajavaslatait. A civil szervezet csütörtökön új tagot is választott Gesztesi Béla, a VOSZ Fejér megyei elnökének személyében.

  2019.04.25.
 3. Ugródeszkára léptek az ingatlanárak Székesfehérváron

  Székesfehérváron mind a családi házak, mind a lakások négyzetméter árai jelentősen megugrottak az elmúlt egy évben. Idén februárban pedig a székesfehérvári családi házak és panellakások átlagárai már az országos átlagot is meghaladták - derül ki az ingatlannet.hu fehérvári elemzéséből.

  2019.04.18.
 4. 70 éve a város szolgálatában - díszvacsorával ünnepelték a SZÉPHŐ-t

  A SZÉPHŐ Zrt. megalakulásának hetvenedik évfordulója alkalmából szerveztek díszvacsorát csütörtökön a Hotel Magyar Királyban, ahol egy dokumentumfilmet is láthattak a résztvevők a cég működéséről. A társaság 70 éves története az elmúlt évtizedekben szorosan összefonódott a város életével.

  2019.04.11.

Eseménynaptár

2019. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek