Ciszterci Diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

1992-ben, 25 éve írták alá azt a dokumentumot, mely a névváltozáson kívül azt is jelentette, hogy a korábbi József Attila Gimnázium újra a Ciszterci Rendhez kerülhetett. Az évfordulóra az öregdiákokat, volt "józsefeseket" és "cisztereseket" egyaránt hívtak, akik szívesen visszatekintetek az itt töltött diákévekre.
2017.09.09. 16:43 |

Orosz Ágoston igazgató kezdte a köszöntők sorát a megnyitón, arról beszélt, hogy egy olyan hagyományt szeretnének elindítani, ami évről-évre visszahozza az iskolába a volt diákokat, tanárokat. Balsai István a város rendszerváltás utáni polgármestere felidézte a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény megalkotását és a volt József Attila Gimnázium visszaadását a Ciszterci rendnek. A törvény előszavából idézte, hogy „a jogállamiságot megvalósító Magyarországon az egyházak ismét szabadon, korlátozás nélkül betölthetik társadalmi szerepüket, ehhez azonban hiányoznak az anyagi eszközeik.” Székesfehérvár rendszerváltás utáni közgyűlése a törvény elfogadása után jelentős többséggel támogatta a gimnázium visszaadását – mondta, majd Vörösmarty sorait olvasta fel, mellyel az akkori közgyűlési határozat befejeződött.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a gimnázium korábbi diákja is köszöntötte a megjelenteket, aki éppen akkor járt a József Attila Gimnáziumba, amikor az átadás-átvétel zajlott. Beszélt arról is, hogy a jövőben is megkap minden támogatást a várostól az iskola és ez a közösség. Felidézte, hogy annak idején, amikor átvette a rend a gimnáziumot, akkor a rendi képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem az egyháznak, nem a rendnek, hanem a városnak szolgálnak majd az iskola működtetésével.

Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki korábban szintén diákja, majd tanára is volt az iskolának az intézmény bővítéséről is beszélt. A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna.

A diáktalálkozó megnyitóján végül Gyóni András a gimnázium korábbi igazgatója beszélt a fenntartóváltás idejéről, majd kerekasztal beszélgetést rendeztek, ahol Szemán Magdolna tanárnő, Wolkensdorfer János tanár úr, Milcsinszky Alajos a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális igazgatója beszélgetett az asztalnál.

Közélet

 1. Ünnepi műsorral zárultak a „Reformáció 500” Emlékév fehérvári programjai

  Nagyszabású ünnepi műsor keretében összegezték az elmúlt 11 hónap Székesfehérváron megvalósult emlékévi programjait az együttműködő protestáns egyházak képviselői, szombaton, Székesfehérváron, az Alba Regia Sportcsarnokban. Az ünnepségen közreműködött a Székesfehérvári Ökumenikus Kórus és az Olajfa Református Óvoda csoportjai is.

  2017.11.18.
 2. Beszélgetős est a Királykút Emlékházban - L. Simon László lesz a vendég

  November 20-án ismét beszélgetős est lesz a Királykút Emlékházban. A 18 órakor kezdődő eseményen Bakonyi István irodalomtörténész, házigazda vendége L. Simon László József Attila-díjas költő, író, országgyűlési képviselő lesz.

  2017.11.18.
 3. Miniszterelnöki Díjat kapott Székesfehérvár a Virágos Magyarországért versenyen

  Pénteken Veszprémben rendezték a Virágos Magyarország Környezetszépítő Verseny 2017-es díjátadóját, melyen Minszterelnöki Díjat kapott Székesfehérvár. A város már régóta részt vesz a Virágos Magyarországért Környezetszépítő versenyben és több évben is, több fajta díjat nyert már Székesfehérvár, Miniszterelnöki Különdíjban azonban még soha nem részesült Fehérvár. 

  2017.11.17.
 4. Nyílt nap lesz november 22-én a Jáky József Szakgimnáziumban

  A Székesfehérvári Szakképzési Centrum Jáky József Szakgimnáziumában november 22-én, szerdán délelőtt 9 órai kezdettel pályaorientációs nyílt napra várják az érdeklődőket.Ezen a napon szakmai és közismereti bemutató órákkal, valamint szakmabemutató foglalkozásokkal várják az érdeklődőket, akik megismerkedhetnek a pályaorientációs programokkal, valamint időpontot is egyeztethetnek a pályaorientációs tanácsadásra.

  2017.11.17.

seuso kiállítás

Eseménynaptár

2017. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek