Ciszterci Diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

1992-ben, 25 éve írták alá azt a dokumentumot, mely a névváltozáson kívül azt is jelentette, hogy a korábbi József Attila Gimnázium újra a Ciszterci Rendhez kerülhetett. Az évfordulóra az öregdiákokat, volt "józsefeseket" és "cisztereseket" egyaránt hívtak, akik szívesen visszatekintetek az itt töltött diákévekre.
2017.09.09. 16:43 |

Orosz Ágoston igazgató kezdte a köszöntők sorát a megnyitón, arról beszélt, hogy egy olyan hagyományt szeretnének elindítani, ami évről-évre visszahozza az iskolába a volt diákokat, tanárokat. Balsai István a város rendszerváltás utáni polgármestere felidézte a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény megalkotását és a volt József Attila Gimnázium visszaadását a Ciszterci rendnek. A törvény előszavából idézte, hogy „a jogállamiságot megvalósító Magyarországon az egyházak ismét szabadon, korlátozás nélkül betölthetik társadalmi szerepüket, ehhez azonban hiányoznak az anyagi eszközeik.” Székesfehérvár rendszerváltás utáni közgyűlése a törvény elfogadása után jelentős többséggel támogatta a gimnázium visszaadását – mondta, majd Vörösmarty sorait olvasta fel, mellyel az akkori közgyűlési határozat befejeződött.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a gimnázium korábbi diákja is köszöntötte a megjelenteket, aki éppen akkor járt a József Attila Gimnáziumba, amikor az átadás-átvétel zajlott. Beszélt arról is, hogy a jövőben is megkap minden támogatást a várostól az iskola és ez a közösség. Felidézte, hogy annak idején, amikor átvette a rend a gimnáziumot, akkor a rendi képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem az egyháznak, nem a rendnek, hanem a városnak szolgálnak majd az iskola működtetésével.

Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki korábban szintén diákja, majd tanára is volt az iskolának az intézmény bővítéséről is beszélt. A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna.

A diáktalálkozó megnyitóján végül Gyóni András a gimnázium korábbi igazgatója beszélt a fenntartóváltás idejéről, majd kerekasztal beszélgetést rendeztek, ahol Szemán Magdolna tanárnő, Wolkensdorfer János tanár úr, Milcsinszky Alajos a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális igazgatója beszélgetett az asztalnál.

Közélet

 1. Testnevelő tanárok és kilencedikesek tanulták az újraélesztést az I. Istvánban

  Az újraélesztés technikáját sajátíthatták el kedden délután a kilencedikesek és a város testnevelő tanárai az I. István Szakgimnáziumban, ahol a "TEVAgy a Hős!" program keretében Klupács Péter mentő-technikus tanította a diákokhoz saját nyelvükön szólva az újraélesztést és beszélt arról a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy földön fekvő embertársainkon merjünk és tudjunk is segíteni. 

  2017.09.25.
 2. Jó tanuló, jó sportoló - október 20-ig lehet pályázni

  A Fejér Megyei Diáksport Egyesület idén is meghirdeti a Fejér megye jó tanuló, jó sportoló versenyt. A pályázatot kizárólag postai úton, október 20-ig történő beérkezéssel fogadja el az egyesület a 8000 Székesfehérvár, Petőfi utca 5. II. emelet címen. A pályázathoz szükséges valamennyi dokumentum az egyesület internetes oldaláról tölthető le.

  2017.09.25.
 3. Spanyolországba utaznak gyakorlatra az Arany János Szakiskola diákjai

  Az Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola és EGYMI diákjai ismét elindulnak Spanyolországba az Erasmus+ Program keretében, hogy szakmai tapasztalatokkal és élményekkel gazdagodjanak. A három virágkötő - Kónya Anna, Csík Laura és Tóth Xénia - három hetet tölt majd Granada tartomány Motril nevű városában.

  2017.09.25.
 4. Perifériás érbetegség szűrés lesz szombaton Fehérváron

  Ismét lesz perifériás érbetegség szűrés Székesfehérváron. Az ingyenes vizsgálatokat szeptember 30-án, szombaton tartják A Szabadművelődés Házában. Elsősorban az 55-70 év közöttiek részvételét várják előzetes bejelentkezés alapján. Ismét lehetőség lesz a vércukorszint, a koleszterinszint és a testtömeg-index mérésére, várható továbbá kockázatbecslés és boka-kar index számítás.

  2017.09.25.

Eseménynaptár

2017. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Fehérvár Hangja

Webkamera


Fényfestés

360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek