Ciszterci Diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

1992-ben, 25 éve írták alá azt a dokumentumot, mely a névváltozáson kívül azt is jelentette, hogy a korábbi József Attila Gimnázium újra a Ciszterci Rendhez kerülhetett. Az évfordulóra az öregdiákokat, volt "józsefeseket" és "cisztereseket" egyaránt hívtak, akik szívesen visszatekintetek az itt töltött diákévekre.
2017.09.09. 16:43 |

Orosz Ágoston igazgató kezdte a köszöntők sorát a megnyitón, arról beszélt, hogy egy olyan hagyományt szeretnének elindítani, ami évről-évre visszahozza az iskolába a volt diákokat, tanárokat. Balsai István a város rendszerváltás utáni polgármestere felidézte a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény megalkotását és a volt József Attila Gimnázium visszaadását a Ciszterci rendnek. A törvény előszavából idézte, hogy „a jogállamiságot megvalósító Magyarországon az egyházak ismét szabadon, korlátozás nélkül betölthetik társadalmi szerepüket, ehhez azonban hiányoznak az anyagi eszközeik.” Székesfehérvár rendszerváltás utáni közgyűlése a törvény elfogadása után jelentős többséggel támogatta a gimnázium visszaadását – mondta, majd Vörösmarty sorait olvasta fel, mellyel az akkori közgyűlési határozat befejeződött.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a gimnázium korábbi diákja is köszöntötte a megjelenteket, aki éppen akkor járt a József Attila Gimnáziumba, amikor az átadás-átvétel zajlott. Beszélt arról is, hogy a jövőben is megkap minden támogatást a várostól az iskola és ez a közösség. Felidézte, hogy annak idején, amikor átvette a rend a gimnáziumot, akkor a rendi képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem az egyháznak, nem a rendnek, hanem a városnak szolgálnak majd az iskola működtetésével.

Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki korábban szintén diákja, majd tanára is volt az iskolának az intézmény bővítéséről is beszélt. A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna.

A diáktalálkozó megnyitóján végül Gyóni András a gimnázium korábbi igazgatója beszélt a fenntartóváltás idejéről, majd kerekasztal beszélgetést rendeztek, ahol Szemán Magdolna tanárnő, Wolkensdorfer János tanár úr, Milcsinszky Alajos a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális igazgatója beszélgetett az asztalnál.

Közélet

 1. Hála Szent Sebestyénnek – fogadalmi mise és közösségi ház szentelés Felsővárosban

  Székesfehérvár 1739 óta emlékezik minden évben január 20-án püspöki szentmisével és búcsúval a város fogadalmára. Az idei szentmisén Spányi Antal püspök annak fontosságáról beszélt, hogy tudjunk megmaradni a hagyományainkban és semmit ne engedjünk el belőlük. A püspök a szentmise után megáldotta a felújított Felsővárosi Közösségi Házat is, ahol a városrész hagyományainak megfelelően forralt borral és fánkkal vendégelték meg az érkezőket.

  2018.01.20.
 2. A 2018-as költségvetés tervezetéről tart Facebook fogadóórát Fehérvár polgármestere

  On-line fogadóórát tart január 23-án, kedden délután, 16 és 18 óra között Székesfehérvár polgármestere. Cser-Palkovics András Facebook-oldalán tette közzé az értesítést, és a 2018-as költségvetés tervezetével kapcsolatban várja a megkereséseket.

  2018.01.20.
 3. Mindent a nyugdíjas szövetkezetekről - tájékoztató fórum lesz a Városházán

  Nyugdíjasok számára hirdetnek fórumot azzal a céllal, hogy a nyugdíjas szövetkezetekben rejlő lehetőségeket, az alakításukhoz és működtetésükhöz szükséges információkat és az eddig szerzett élményeket, tapasztalatokat megosszák az érintettekkel. A rendezvény január 24-én, szerdán 10 órakor kezdődik a Városházán, minden érdeklődőt szeretettel várnak!

  2018.01.20.
 4. Focista, vasutas és kereskedő is volt a 95 esztendős Dimák-Berzétei Ferenc

  Dimák-Berzétei Ferenc 1923-ban született. Aktív évtizedeit Orosházán és Szegeden töltötte, majd nyugdíjba vonulásakor lánya, veje és unokája kérésére Székesfehérvárra költözött feleségével, akivel 65 esztendeig élt boldog házasságban. 95. születésnapján Dimák-Berzétei Ferencet lakókörzetének önkormányzati képviselője, Deák Lajosné köszöntötte pénteken.

  2018.01.19.

Eseménynaptár

2018. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek