Ciszterci Diáktalálkozó - 25 éve újra a Cisztereknél

1992-ben, 25 éve írták alá azt a dokumentumot, mely a névváltozáson kívül azt is jelentette, hogy a korábbi József Attila Gimnázium újra a Ciszterci Rendhez kerülhetett. Az évfordulóra az öregdiákokat, volt "józsefeseket" és "cisztereseket" egyaránt hívtak, akik szívesen visszatekintetek az itt töltött diákévekre.
2017.09.09. 16:43 |

Orosz Ágoston igazgató kezdte a köszöntők sorát a megnyitón, arról beszélt, hogy egy olyan hagyományt szeretnének elindítani, ami évről-évre visszahozza az iskolába a volt diákokat, tanárokat. Balsai István a város rendszerváltás utáni polgármestere felidézte a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény megalkotását és a volt József Attila Gimnázium visszaadását a Ciszterci rendnek. A törvény előszavából idézte, hogy „a jogállamiságot megvalósító Magyarországon az egyházak ismét szabadon, korlátozás nélkül betölthetik társadalmi szerepüket, ehhez azonban hiányoznak az anyagi eszközeik.” Székesfehérvár rendszerváltás utáni közgyűlése a törvény elfogadása után jelentős többséggel támogatta a gimnázium visszaadását – mondta, majd Vörösmarty sorait olvasta fel, mellyel az akkori közgyűlési határozat befejeződött.

Fehérvár polgármestere Cser-Palkovics András a gimnázium korábbi diákja is köszöntötte a megjelenteket, aki éppen akkor járt a József Attila Gimnáziumba, amikor az átadás-átvétel zajlott. Beszélt arról is, hogy a jövőben is megkap minden támogatást a várostól az iskola és ez a közösség. Felidézte, hogy annak idején, amikor átvette a rend a gimnáziumot, akkor a rendi képviselő azt hangsúlyozta, hogy nem az egyháznak, nem a rendnek, hanem a városnak szolgálnak majd az iskola működtetésével.

Vargha Tamás Fehérvár országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, aki korábban szintén diákja, majd tanára is volt az iskolának az intézmény bővítéséről is beszélt. A kormány döntésének köszönhetően 2,6 milliárd forintos támogatással újul meg a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Ciszterci templom felújítása pedig 170 millió forintból valósulhat meg. A gimnáziumban olyan modern tornacsarnokot is kialakítanak, amelyben külön helyiséget kap a szertorna.

A diáktalálkozó megnyitóján végül Gyóni András a gimnázium korábbi igazgatója beszélt a fenntartóváltás idejéről, majd kerekasztal beszélgetést rendeztek, ahol Szemán Magdolna tanárnő, Wolkensdorfer János tanár úr, Milcsinszky Alajos a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális igazgatója beszélgetett az asztalnál.

Közélet

 1. LécsőházŐr program - lépcsőházi kamerák is segíthetnek a betörések ellen

  Fejér megyében is útjára indult a LépcsőházŐr program, ami a lépcsőházak biztonságának fokozása és a lakók szubjektív biztonságérzetének növelése érdekében jött létre. A szolgáltatással kapcsolatos általános tudnivalókról és technikai feltételekről tartottak szerdán megbeszélést Székesfehérváron.

  2018.05.23.
 2. Együttműködés, robotika és gyártásautomatizálás - Ipar nap az Óbudain

  Óbudai Egyetem Ipar Napján írta alá az Alba Regia Műszaki Kar és az Arconic-Köfém a stratégiai partnerségi megállapodását. A szakmai napon elsősorban az ipar 4.0-hoz kapcsolódó olyan témák kerültek szóba mint a robotika vagy a gyártásautomatizálás illetve az egyetem és a vállalatok együttműködése volt a középpontban.

  2018.05.23.
 3. Érdemes kiváltani az NFC kártyát a Városgondnokságon

  Jelentős könnyebbséget hozhat a belvárosba érkező autósoknak július 1-től, hogy az első órában ingyenesen lehet parkolni a legtöbbek által használt kettes, az-az sárga színnel jelzett övezetben. A Székesfehérvári NFC parkoló kártyával lehet majd júliustól igénybe venni a kedvezményt, amivel a napi ügyintézést, a belvárosi intézmények felkeresését és a bevásárlást szeretné megkönnyíteni a város. 

  2018.05.23.
 4. Ezer Lámpás Éjszakája - összefogás az eltűnt gyermekekért Fehérváron is

  Az eltűnt gyerekek világnapjához kapcsolódóan nyolcadik alkalommal rendezik meg országszerte az Ezer Lámpás Éjszakáját. A jótékonysági koncert- és programsorozathoz Székesfehérvár ismét kapcsolódik, az Alba Plaza előtti térre várják az érdeklődőket vasárnap 17 órától.

  2018.05.23.

Hetedhét Játékfesztivál

Eseménynaptár

2018. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Egy százalék

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek