Bringázz felelősen! - kerékpározás járvány idején

Közös közleményben foglalják össze a tudnivalókat a kerékpáros szervezetek annak kapcsán, hogy a járványveszély miatt bevezetett korlátozások beszűkítik a bringások mozgásterét.
2020.11.19. 08:47 |

Szabad-e a veszélyhelyzet ideje alatt bringázni, kerékpártúrázni?

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. Közterületen, nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett.

Kerékpározni olyannyira szabad, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség ajánlásai között is szerepel, hogy aki túrázni készül, az tömegközlekedés helyett inkább autóval vagy kerékpárral induljon útnak.

A kerékpározás a fertőzésveszélynek legkevésbé kitett aktív tevékenység: A kerékpárunk kormányán kívül szinte semmilyen tárgyat nem kell megfognunk, nem kerülünk tömegbe, a szabad levegőn, ahol egyedül vagy néhány társunkkal együtt tekerünk, a fertőzésveszély lényegesen kisebb, mint zárt térben, ahol mások közelségében vagyunk.

Szabad-e szervezett túrán részt venni, teljesítménytúrán elindulni?

Nem. A jogszabály szerint közterületen, illetve nyilvános helyeken tilos a csoportosulás, illetve a gyülekezés. Semmiféle rendezvényt és gyűlést nem lehet tartani. A jogszabály kifejezetten az egyéni sportolást engedi meg, e körben említi példaként többek között a kerékpározást. A csoportosulásra, a gyülekezésre és a rendezvény tartásra vonatkozó tilalmak szabályai nyilvánvalóan vonatkoznak a kerékpározásra is. Ugyanakkor az sem szerencsés, ha valaki teljesen egyedül indul útnak, mert ha valami probléma adódik, nincs, aki segíthetne a bajba jutott bringásnak.

A Kormány rendelete a „csoport” fogalmát számszerűen nem határozza meg. Ám abból a rendelkezésből, amely közterületen, nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlását határozottan megtiltja, arra lehet következtetni, hogy egy street basketball meccs 2 x 3 játékossal, vagy egy kispályás labdarúgó mérkőzés 2 x 5 játékossal, azaz legalább 6-10 fő már csoportosulásnak számít.

Egy szervezett teljesítménytúra, ahol van nevezés, regisztráció, a túra végén pedig eredményhirdetés rendezvénynek minősül, ami kifejezetten tilos.

Milyen szolgáltatásokat talál a bringás, a kerékpáros túra közben? Hol lehet élelmiszerhez, meleg ételhez, innivalóhoz, frissítőhöz jutni, és hol lehet wc-t használni?

A bevásárlóközpontok és a különböző üzletek – így a kerékpárboltok, szervizek is – este 19.00 óráig nyitva tarthatnak. A gyógyszertárak és a benzinkutak korlátozás nélkül nyitva lehetnek. Az éttermek vendéget ugyan nem fogadhatnak, de a vendégek a megrendelt étel elvitele céljából, értelemszerűen az ehhez szükséges ideig ott tartózkodhatnak.

Mik azok a szolgáltatások, amelyek nem hozzáférhetőek a veszélyhelyzet idején? És melyek a továbbra is látogatható attrakciók?

Bizonytalan ideig zárva tartanak a szabadtéri attrakciók (állatkertek, vadasparkok, nemzeti parkok látogatóközpontjai, kisvasutak, kalandparkok, vidámparkok, korcsolyapályák), és a különböző kulturális intézmények (múzeumok, könyvtárak, egyéb közösségi terek).

Ebből következik, hogy a szabadon álló, ingyen megtekinthető látnivalók (természeti képződmények, templom- és vár romok, kilátók) maradtak látogathatóak. Vedd célba inkább a kevésbé népszerű célpontokat.

Lehet-e szálláshelyet találni, foglalni többnapos bringatúrához?

Nem. A szálláshelyeken kizárólag az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett. Más vendégek nem lehetnek a szálláshelyeken. A jogszabály nem csak a szállodákra, hanem általában, mindenféle szálláshelyre vonatkozóan megtiltja a nyitvatartást.

Kell-e maszkot viselni bringázás közben?

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A Kormány rendelete szerint „egyéni szabadidős sporttevékenység” különösen a futás, a gyaloglás és a kerékpározás. Tehát kerékpározás közben nem kell maszkot viselni.

Azonban bármely üzletbe, bevásárlóközpontba, vendéglátóhelyre, üzemanyag-töltőállomásra való belépéskor, továbbá tömegközlekedési eszközön (pl. a Bahart hajóin) és annak megállójában is a maszkot (orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot) fel kell tenni, mégpedig olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje

Mire kell különösen figyelni az őszi, téli időjárási körülmények között?

Ősz van, hamarosan tél, ezért különösen fontos: Megfelelő őszi, téli ruházat!

Láthatóság, első, hátsó világítás (korán sötétedik!), ha borús, szürke idő van, akkor nappali használat is ajánlott.

Folyadék és minimális ennivaló legyen Nálad! (iso szeletek, vagy szendvics)

Fokozott óvatosság, vigyázat, ilyenkor jobban csúszik, ne most kerülj kórházba! (sisak!)

Mit kell még figyelembe venni kerékpártúra tervezésekor? Mire kell még figyelni bringázás közben?

Minél korlátozottabbak a lehetőségeink a kimozdulásra, annál inkább felértékelődik a kerékpározás, mint jogszabályi keretek között megengedett lehetőség. Bringázzunk felelősen!

Betegen, vagy csak, ha gyanakszol rá, hogy beteg leszel, ne indulj útnak!

Ha nem vagy gyakorlott téli túrázó, ne most kezdd el!

Ha már átestél a Covid fertőzésen, bármiféle fizikai aktivitás megkezdése előtt konzultáj kezelőorvosoddal!

Túra előtt a szokottnál is gondosabban vizsgáld át a kerékpárodat és a felszerelésedet! Ki tudja, hol találsz segítséget, ha technikai problémád adódik.

Indulás előtt tájékozódj! Derítsd fel pontosan, hogy a tervezett túrád útvonalán mely szolgáltatások elérhetők, melyek nem.

Kerüld a felkapott helyeket, válassz kevésbé ismert célpontokat.

Kerüld a tömegközlekedést. A túrád kiindulópontját autóval vagy bringával közelítsd meg!

Lehetőleg ne indulj útnak teljesen egyedül! A lehető legkisebb létszámú, de legfeljebb 4-6 fős társaságban indulj kerékpártúrára. A legbiztonságosabb, ha csak a Veled egy háztartásban élőkkel túrázol

Figyelj rá, hogy feltöltött telefonnal indulj el! A hidegben előbb merülnek a telefonok, ezért érdemes akár powerbankot magaddal vinned.

Akárhova mész, ne aludj ott. (Már ha egyáltalán találnál szálláshelyet.) Úgy tervezd meg a túrádat, hogy este 20.00 órára biztonsággal hazaérj!

Túrázás közben is tartsd meg a legalább 1,5 méteres (vagy nagyobb) távolságot!

Fehérvári színes

 1. Téli munkálatok a Sóstó Természetvédelmi Területen

  Elkezdődtek a téli munkálatok a Sóstón, az elkövetkező hetekben és hónapokban több ütemben zajlik a lagúnák fenntartása, a nádasok egy részének kaszálása és az átjárók frissítése. Ezzel egy ütemben zajlik a költőszigetek karbantartása is, melyekben egy évben egyszer történik nagyobb mértékű beavatkozás. 

  2020.12.02.
 2. December 9-ig még lehet jelentkezni a Tollpihe Meseíró Pályázatra

  Folytatódik a Tollpihe Meseíró Pályázat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár szervezésében. A Fejér megyei általános iskolások december 9-ig, jövő szerdáig küldhetik be a szabadon választott témában készült alkotásaikat. A legügyesebb meseírókat könyvekkel, társasjátékokkal jutalmazzák.

  2020.12.02.
 3. 2020-ban is várja az adományokat a MikulásGyár!

  A koronavírus-járvány sem szabhat gátat a karácsonyi adománygyűjtésnek: a szeretet ünnepéhez közeledve „megnyitotta kapuit” a MikulásGyár. A hagyományos kezdeményezéshez ebben az évben az Auchan Magyarország is csatlakozott, mind a 24 áruházában gyűjtőpontokkal várja az adakozókat december 1. és 20. között.

  2020.12.01.
 4. Elveszett a Mikulás kesztyűje! - ünnepváró bábelőadások az Igézőből szerdától szombatig

  Szerdától szombatig a legkisebbek egy dalos bábelőadással várhatják együtt a Mikulást az Igéző SZABAD-ON csatornáján keresztül. A népszerű Babos Bábos Társulat kedves előadásában egy elveszett pár kesztyű, rakoncátlan krampuszok és egy kisnyúl játsszák a főszerepet: kiderül, vajon a Mikulás el tudja-e vinni ajándékait vasárnap a gyerekeknek. 

  2020.12.01.
 1. Bábleves, bábfőzelék, chilisbáb - Bábel a legújabb ÖKK Podcastban

  Bábel Bábcsoport néven indult idén ősszel egy amatőr bábszínházas színjátszó csoport. A résztvevő gyerekek megismerkedhetnek az alap bábtechnikákkal, és különböző játékokkal ki is próbálhatják ezeket – mint az árnyjátékot, a pálcás vagy óriásbábokat. Az ÖKK Podcast legújabb adása!

  2020.12.01.
 2. Idén is a kórház folyosóinak faléra kerülnek a Szent György Alkotótábor képei

  Idén már 23. alkalommal szervezték meg azt a kiállítást a kórházban, melyen a Szent György alkotókör festményeit mutatták be. A tárlat idén, a járványhelyzetre való tekintettel nem látogatható, azonban a képek ezúttal is a kórház szobáinak falaira kerülnek.

  2020.11.30.
 3. Hulladékcsökkentési Hét - virtuális kiállítás és szemléletformáló videó a könyvtártól

  Még a könyveket is lehet újrahasznosítani, így készülnek például a könyvszobrok – a Hulladékcsökkentési Hét apropóján virtuális kiállításra hívja olvasóit a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Az intézmény közösségi oldalán a Ki? Ti & Mi tagjai a vendégek, akik a környezettudatos mindennapokról beszélnek az érdeklődő gyerekeknek. A meghirdetett pályázatra készített újrahasznosított kincsek fotóit december 12-ig várja a könyvtár.

  2020.11.30.
 4. December 11-ig tart a karácsonyi adománygyűjtés a Gárdonyi Géza Művelődési Házban

  Karácsonyi adománygyűjtő akciót hirdetett a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. Bár az intézmény zárva tart, a támogatásokat a bejáratnál átveszik, és eljuttatják azokat a rászoruló családoknak – elsősorban a Maroshegyen –, együttműködve az Alba Bástya Család- és Gyermekjóléti Központtal.

  2020.11.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20