Bory mester több szemszögből – beszélgetés Magony Imre helytörténésszel

Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” szobrászművész volt, építészként, festőként, pedagógusként, szakíróként is tevékenykedett. Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. 
2020.11.16. 15:44 |

A kötetet először 2010-ben adták ki, majd 2019 végén jelent meg az újított kiadás bővebb ismeretanyaggal és immár színes fotókkal.

A kötet bemutatásra szervezett program az Aranybulla Könyvtárban november 11-én elmaradt, ám a képzőművészetre fogékony közönség sokat megtudhat az ismert helytörténész és lokálpatrióta szerzővel folytatott beszélgetésből is.

Mi ösztönözte Önt arra, hogy megújítsa, és ismét kiadja a 2010-ben készült monográfiát?

A kötet első kiadása elfogyott, és igény mutatkozott egy újabb megjelentetésére. Az utóbbi évtizedben előkerültek olyan Bory-művek, amik eddig ismeretlenek voltak, vagy tudtunk róluk ugyan, de nem ismertük a hollétüket, így ezeket az új kiadásba célszerű volt belevenni.

Mennyi ideig, hogyan dolgozott az új írásművön? Hol végzett gyűjtőmunkát?

Az elmúlt években, mivel Bory munkássága változatlanul foglalkoztatott, folyamatosan nyomon követtem az itt-ott felbukkanó műveket. Aukciókat böngésztem, és kutattam a gyanús, Borynak tulajdonított alkotások származásának a tisztázására. A kiadás előtti évben, a Lánczos-Szekfű Alapítvány ösztöndíjának támogatásával feldolgoztam és előkészítettem a nyomdai munkákra az anyagot. A Bory-vár gyűjteményébe bekerült és az ország más pontjain fellelt művek így teszik teljesebbé a Bory-életművet.

Miben több, másabb a 2019-es kiadás a korábbihoz képest?

Az új kötet nem csak újabb művekkel és kiegészített irodalomjegyzékkel bővült, hanem szebb is lett. A korábbi fekete-fehér fotókat teljes egészében színes, jobb minőségű fotók váltották fel.

Az Ön meglátása szerint hogyan változtathatja meg az újabb kiadvány a Bory Jenőről kialakult képet a székesfehérváriakban?

Bory Jenő elsősorban a róla elnevezett vár alkotójaként ismert a fehérváriak körében, de különösen igaz ez a nem itteni lakosokra. A kötetet kézbe vevők bepillanthatnak Bory Jenő hihetetlen gazdag életművébe. Az építész, szobrász, festő, kutató és tanár Bory alkotói teljesítményére nem csak a fehérváriak, de az azt megismerő "idegenek" is joggal lehetnek büszkék.

A kötet a Bory-várban és a Vajda János könyvesboltban kapható, és természetesen megtalálható a könyvtárakban is.

Interjú

 1. „Legyen újra rend” - beszélgetés az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Bélával

  Idén már kilencedik alkalommal várták az érdeklődőket az Emlékparki Nyár összművészeti programjaira a pákozdi Nemzeti Emlékhelyen. A sorozat pénteken az idén 75. születésnapját ünneplő Tolcsvay Béla „Legyen újra rend” című ünnepi koncertjével folytatódott. A Kossuth-díjas énekmondót a pályáját átívelően kérdeztük az elmúlt évtizedekről.

  2021.07.09.
 2. A szüleimnek megígértem, hogy hazajövök! - interjú Bucsi László professzorral

  Bucsi László professzor, a Szent György Kórház főigazgatója idestova negyven esztendeje, hogy letette az orvosi esküt székesfehérvári fiatalként. Az Ybl Miklós Gimnáziumban érettségizett, és tudatosan választotta az orvosi hivatást. Beszélgetésünk során annak jártam utána, hogy szakmai pályafutásának milyen állomásai voltak.

  2021.05.20.
 3. Hamarosan elindul az új városkártya-rendszer – interjú Laufer Tamással

  Az Alba Innovár immáron négyéves sikertörténetet tudhat magáénak: gyermek és felnőtt képzései, szakkörei, táborai, okostanterem programja után a nevükhöz szorosan fűződő Székesfehérvár App is új funkcióval bővül indén tavasszal – mondta el Laufer Tamás, az Alba Innovár Digitális Élményközpont vezetője.

  2021.05.13.
 4. Kihívás és élmény a Nemere építése - beszélgetés Józsa Dáviddal és Kiss Benjáminnal

  Bár a koronavírus-járvány lassította a munkát, ennek ellenére folyamatosan halad az Albatrosz Repülő Egyesület és a Régi Magyar Vitorlázórepülő Sportalapítvány közös projektje, a 85 évvel ezelőtt Székesfehérváron készült vitorlázórepülő, a Nemere újraépítése. Az elmúlt hónapokban gyarapodott a szárny bordáinak száma, és folyamatosan bővül a segédtartók alkatrészének száma is. 

  2021.04.28.
 1. Az élet nagy dolgaiban a bennünk lévő iránytű segít eligazodni – interjú Ferenczy Noémivel

  Egy közülünk címmel jelent meg Ferenczy Noémi könyve, amelyben keresztény vértanúk történetét dolgozza fel. A Ciszterci Szent István Gimnázium pedagógusa Szikszai György háromszáz éve megjelent, a Mártírok oszlopa című könyvében olvasható történeteket fogalmazott át.

  2021.04.16.
 2. „Hiszünk az emberek józan gondolkodásában”

  Az egy éve tartó megváltozott életről, a családi találkozók, közösségi élet hiányáról, az új fórumokon zajló képviselői munkáról is szólt a város közgyűlésének két rangidős tagja, akik képviselői munkájuk ellátása mellett édesanyaként, nagymamaként is helytállnak. Dr. Dienesné Fluck Györgyi, a 14. számú és dr. Horváth Miklósné, a 3. számú választókörzet önkormányzati képviselői az egyéni felelősségről és a védőoltás szabad választásáról is megosztotta véleményét.

  2021.04.08.
 3. Itt mindig olyan emberek voltak, akik lehetővé tették a fejlődést - interjú Forgó Bélával

  Minden nagyvállalatnak, így a Köfémnek is kihívást jelentett a rendszerváltozás időszaka. Közülük több nem élte túl a váltást, a fehérvári alumíniumgyár azonban éppen ebben az időszakban indult óriási fejlődésnek. Mi sem bizonyítja jobban a sikert, mint hogy idén ünnepeljük a vállalat nyolcvanadik születésnapját. A rendszerváltáskor indult fejlődést nagyon sokan Forgó Béla nevével kötik össze.

  2021.04.01.
 4. Védjük meg hitünket, az egyházat, keresztény kultúránkat – Spányi Antal püspök nagyböjti üzenete

  Spányi Antal püspök negyedik nagyböjti üzenete szerint minden hívőnek meg kell tudni védeni a hitét, az Egyházat, ezeréves keresztény kultúránkat, hogy megmaradjunk, mint Szent István népe és Mária országa.

  2021.03.24.

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1