Bory mester több szemszögből – beszélgetés Magony Imre helytörténésszel

Bory Jenőt többnyire a nevezetes, romantikus Bory-vár létrehozójaként emlegetik a székesfehérváriak. Az alkotó azonban nem „csak” szobrászművész volt, építészként, festőként, pedagógusként, szakíróként is tevékenykedett. Az utóbbi években egyre részletesebben feltárt, páratlanul gazdag életművét ismerhetik meg az olvasók Magony Imre Bory Jenőről szóló monográfiájából. 
2020.11.16. 15:44 |

A kötetet először 2010-ben adták ki, majd 2019 végén jelent meg az újított kiadás bővebb ismeretanyaggal és immár színes fotókkal.

A kötet bemutatásra szervezett program az Aranybulla Könyvtárban november 11-én elmaradt, ám a képzőművészetre fogékony közönség sokat megtudhat az ismert helytörténész és lokálpatrióta szerzővel folytatott beszélgetésből is.

Mi ösztönözte Önt arra, hogy megújítsa, és ismét kiadja a 2010-ben készült monográfiát?

A kötet első kiadása elfogyott, és igény mutatkozott egy újabb megjelentetésére. Az utóbbi évtizedben előkerültek olyan Bory-művek, amik eddig ismeretlenek voltak, vagy tudtunk róluk ugyan, de nem ismertük a hollétüket, így ezeket az új kiadásba célszerű volt belevenni.

Mennyi ideig, hogyan dolgozott az új írásművön? Hol végzett gyűjtőmunkát?

Az elmúlt években, mivel Bory munkássága változatlanul foglalkoztatott, folyamatosan nyomon követtem az itt-ott felbukkanó műveket. Aukciókat böngésztem, és kutattam a gyanús, Borynak tulajdonított alkotások származásának a tisztázására. A kiadás előtti évben, a Lánczos-Szekfű Alapítvány ösztöndíjának támogatásával feldolgoztam és előkészítettem a nyomdai munkákra az anyagot. A Bory-vár gyűjteményébe bekerült és az ország más pontjain fellelt művek így teszik teljesebbé a Bory-életművet.

Miben több, másabb a 2019-es kiadás a korábbihoz képest?

Az új kötet nem csak újabb művekkel és kiegészített irodalomjegyzékkel bővült, hanem szebb is lett. A korábbi fekete-fehér fotókat teljes egészében színes, jobb minőségű fotók váltották fel.

Az Ön meglátása szerint hogyan változtathatja meg az újabb kiadvány a Bory Jenőről kialakult képet a székesfehérváriakban?

Bory Jenő elsősorban a róla elnevezett vár alkotójaként ismert a fehérváriak körében, de különösen igaz ez a nem itteni lakosokra. A kötetet kézbe vevők bepillanthatnak Bory Jenő hihetetlen gazdag életművébe. Az építész, szobrász, festő, kutató és tanár Bory alkotói teljesítményére nem csak a fehérváriak, de az azt megismerő "idegenek" is joggal lehetnek büszkék.

A kötet a Bory-várban és a Vajda János könyvesboltban kapható, és természetesen megtalálható a könyvtárakban is.

Interjú

 1. Topográfus, történész és néprajzkutató - beszélgetés Váczi Márkkal

  A fehérvári kulturális életben nem ismeretlen Váczi Márk neve. A fiatal topográfussal, történésszel és néprajzkutatóval számos platformon és még több témában olvashattak vagy hallhattak interjúkat, láthattak videókat az érdeklődők. A Magyar Városkutató Intézet munkatársával készített beszélgetésben hivatásáról és Duci bácsiról olvashatnak összefoglalót.

  2020.11.26.
 2. Kati néni a legszebb korban - beszélgetés Kocsis Balázs szobrászművésszel

  19 esztendeje annak, hogy ünnepélyes keretek között, Katalin-napon felavatták Kati néni szobrát a Liszt Ferenc utcában. Nagy esemény volt ez 2001-ben, hiszen számos bonyodalom, szakhatóságokkal folytatott „pörlekedés” előzte meg. Az alkotást már ugyanezen év január 12-én kihelyezték, és egy üzenetgyűjtő urnát tettek mellé, hogy megtudják, akarják-e a fehérváriak a fertályos asszony szobrát, vagy sem?

  2020.11.25.
 3. A könyvtáros szakma életre szóló hivatás - interjú Beniczky Péternével

  Tudósok, geológus, református lelkész és ügyvéd felmenők mutatták az utat a humán szakterület felé, és a szeretetteljes családi otthon roskadozó könyvespolcain mindig akadt valami érdekes, új világba hívogató könyv. Beszélgetőtársam egyik nagypapája – bár nem ez volt a fő foglalkozása – katalógust készített a házi könyvtárban.

  2020.08.30.
 4. Beszélgetés Mohai Gábor, rádiós és televíziós bemondóval, előadóművésszel

  Nagy érdeklődés övezte Mohai Gábor „Kihűlt világ” című önálló verses irodalmi estjét a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház díszudvarán kedden. Az előadóművész, bemondó, rádiós és televíziós műsorvezető fehérvári jelenléte alkalmával válaszolt kérdéseinkre.

  2020.08.25.
 1. Hazai terepen - interjú Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvossal

  Az idei évben Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos vehette át a Szent István Emlékérmet és Díjat, aki ezer szállal kötődik Fejér megyéhez és Székesfehérvárhoz. Dr. Müller Cecíliát többek között arról is kérdeztük, hogyan élte meg a fehérvári közösség elismerését, milyen előkészületek zajlanak a koronavírus járvány terjedésének megakadályozására és milyen szerepe lehet ebben a helyi önkormányzatoknak.

  2020.08.18.
 2. Európa több országában öregbítette hazánk és városunk hírnevét Halmai Miklós, nagykövet

  „Tősgyökeres fehérvári vagyok, Fehérváron születtem és tanultam érettségiig, a feleségem is fehérvári, a gyermekeim is itt születtek, a szüleim is itt élnek, tehet minden fontos szál ideköt.” - vallja Halmai Miklós, Magyarország portugáliai nagykövete.

  2020.08.07.
 3. Az imitátor - szeptember végén várható Prax Levente második kötetének megjelenése

  Prax Levente első kötete után a hamarosan megjelenő második is igazolja: akármibe fog a szerző, „paródia lesz belőle”. Az abszurd-groteszk stílus, a kritikus szemlélet, a szereplők irracionális viselkedése jelenik meg a mániákus díszmadárgyűjtő váratlan átváltozásáról, az apokaliptikus fővárosról vagy a szenzációhajhász riporter hanyatlásáról szóló elbeszélésekben. 

  2020.08.07.
 4. Négy évad, huszonöt beszélgetés, hetven vendég - interjú Zemlényi Katicával

  Művészet, hagyományőrzés, a helyi értékek megismerése és megőrzése – ezzel az elkötelezettséggel, attitűddel indult el négy éve a Közéleti és Kulturális Szalon programsorozata a Zsolt utcai Krisztus Király Plébánia Közösségi Házában. A huszonöt rendezvényen több mint hetven vendég fordult meg: olyan párosok, akiket egy valami ugyan összeköt, de az életnek akár két teljesen különböző területén végzik munkájukat, teljesítik hivatásukat. 

  2020.08.04.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20