Bombák földjén - lőszermentesítés a Sóstó Természetvédelmi Területen

A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja a lőszermentesítéssel vette kezdetét és jelenleg is dolgoznak a lőszerfelkutatáson a szakemberek. Találtak már II. világháborús gránátot, és a kutatást végzők további robbanótestek előkerülésére számítanak. A területen lévő belvíz azonban nagymértékben nehezíti és lassítja a munkálatokat.
2016.02.26. 10:05 |
A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja a lőszermentesítéssel vette kezdetét és jelenleg is dolgoznak a lőszerfelkutatáson a szakemberek. Találtak már II. világháborús gránátot, és a kutatást végzők további robbanótestek előkerülésére számítanak. A területen lévő belvíz azonban nagymértékben nehezíti és lassítja a munkálatokat.
KÉPGALÉRIA a Sóstó lőszermentesítéséről
A Sóstó Természetvédelmi Terület rehabilitációja február elején megkezdődött. Jelenleg lőszerfelkutatás és lőszermentesítés zajlik, amit a D-T Sóstó Lőszermentesítő Konzorcium szakemberei végeznek. Ezidáig 4,5 hektár szárazföldi területen már megtörtént a teljes lőszermentesítés, ami azt jelenti, hogy a lőszerfelkutatást követően a műszerek által jelzett helyekről a különböző tárgyak kiemelése és elszállítása is megtörtént. Így volt ez a Méhes tanya közelében megtalált II. világháborús német 105 milliméteres repeszromboló gránáttal kapcsolatban is, amit már a felfedezésének napján - február 17-én - el is szállítottak a Magyar Honvédség tűzszerészei. Ezt követően további 2 hektárt már a náddal fedett területeken is átnéztek. Itt azonban egyelőre csak a műszeres adatfelvétel történt meg, és a lőszermentesítés még hátra van.
Ahogy a felméréssel kapcsolatban Hutera Lajostól, a konzorcium projektvezetőjétől megtudtuk, az átvizsgálandó területet térinformatikai háttérrel 25 x 50 méteres raszterekre osztották fel, és ezekben a raszterekben végzik el a műszeres adatfelvételt, amit a műszerük helyszínrajz formájában jelenít meg. Ez alapján készítenek egy objektumlistát, amin a térképen jelölt pontok valamennyi paramétere szerepel, koordinátákkal, ferromágneses erősséggel, nanotesla-erősséggel, illetve az is, hogy hány négyzetcentiméteres felületet foglal el a talajban, s ezekből már tudnak következtetni a kiterjedésére. Arra adott esetben, hogy vashulladékról van szó, vagy lőszerről. A projektvezető elmondta, sokkal nagyobb vízfelületet kell átnézniük, mint amire eredetileg számítottak. Ugyanis a sok eső miatt, a korábbi szárazföldi területek is víz alá kerültek. A helyiek elmondása szerint húsz éve nem volt ilyen belvíz ezen a területen, mint most.
A vízzel elárasztott területeken nagyon mély az iszap – helyenként akár 70 cm-es –, ami azt jelenti, hogy a szárazföldön használt kerekes műszerüket csak részlegesen tudják alkalmazni. Kollégái lépésről lépésre tudnak csak haladni. Ugyan a nádaratás javában tart a könnyebb átvizsgálás érdekében, de egy nagyobb eső szinte pillanatok alatt meg tudja változtatni a területet, s a nád sok helyen nagyon gyorsan visszanő. Mint hangsúlyozta, ezért van jelentősége annak, hogy a műszerek jelzéseit a precíziós GPS-adatokhoz párosítják, amik bármikor visszakereshetők. Munkájuk nehézségeivel kapcsolatban még hozzátette, a csapadékos idő a digitális műszereiknek sem kedvez, hiszen a magas páratartalom miatt azok bepárásodnak.

A lőszermentesítők munkájának java még hátra van. Összesen 34 hektár, többségében víz alatt lévő területet kell még átvizsgálniuk. A szakemberek bíznak benne, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzájuk, s a naposabb időben szikkad a talaj, s könnyebben tudják majd elvégezni a területátvizsgálást. Az utolsó fázisra várhatóan március végén kerül sor, amikor a tavat nézik át egy speciális úszóművel. A szabad vízfelület itt 4 hektár. 

Ahogy a projektvezető elmondta, az országban Székesfehérvár és környéke az a terület, ahol a legtöbb II. világháborús lőszer előkerül. Így számításaik szerint még jó néhány gránátot fognak találni az átvizsgálásnak köszönhetően. Ezt alátámasztva, a nádasok szélén egy több méteres átmérőjű bombatölcsért mutatott, amit a II. világháborúban egy 50 kilogrammos gránát becsapódása okozhatott.

A lőszerfelmérés március 31-ig tart. Így ezen időszak alatt a Természetvédelmi Terület nem látogatható, ott tartózkodni tilos. A Városgondnokság munkatársai az összes bejáratot szalaggal elkerítették, és tiltó jelzéseket is kihelyeztek, amiket minden nap ellenőriznek, s pótolnak. Erre azért van szükség, mert sajnos még mindig előfordul, hogy futók, illetve túrázók bemennek a területre, sőt még a szalagot és a kihelyezett figyelemfelhívó jelzéseket is leszakítják.

Közélet

 1. Elhunyt Fási László, a Fejér Megyei Hírlap fotóriportere

  Életének 75. évében elbúcsúzott a földi kameráktól Fási László, a Fejér megyei Hírlap korszakos fotóriportere. Fási László annak a nemzedéknek volt évtizedeken át megbecsült képviselője, akik tudták és ismerték az alkalmazott fotográfiának a mindennapokra gyakorolt jelentőségét.

  2020.02.27.
 2. Télbúcsúztató összejövetellel erősítette közösségét az Öreghegyi Karitász Csoport

  Az Európai Unió Európai Szociális Alap „közösségi programok szervezése Székesfehérvár lakosai számára” című program keretében télbúcsúztató összejövetelen találkoztak a Székesfehérvár-Öreghegy Plébánia Karitász Csoportjának tagjai, támogatottjai és támogatói, valamint az általuk meghívott vendégek csütörtökön, a plébánia közösségi termében. Az eseményen műsort adott az Abai Hagyományőrző Asszonykórus.

  2020.02.27.
 3. Mentális egészségprojekt indul 20 fehérvári általános- és középiskolában

  Húsz általános- és középiskolai osztály számára valósít meg fejlesztő foglalkozást a SZÉNA Egyesület a "Mentális egészségprojekt Székesfehérváron" című program keretében az Arconic Alapítvány 10,8 millió forintos támogatásával. Olyan témákat is feldolgoznak, mint a szexuális nevelés, iskolai bántalmazás és önismeret.

  2020.02.27.
 4. Köszönet az Országos Diákparlament segítőinek

  Az Országos Diákparlament során segítő kísérőtanároknak, intézményvezetőknek, a megvalósításban közreműködő szakembereknek mondott köszönetet a Hiemer-ház Báltermében rendezett eseményen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Mészáros Attila alpolgármester.

  2020.02.26.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek