Betlehemi szép csillag - több mint ötven betlehemet állítottak ki Székesfehérváron

Szombaton nyílt meg a Szent Korona Galériában a XVII. Betlehemi szép csillag kiállítás. A kiállítást Váczi Márk, néprajzkutató nyitotta meg, Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke és Jakubek Tiborné, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház igazgatója mondtak köszöntőt. A tárlat december 22-ig tekinthető meg.
2019.11.30. 14:07 |

A „Betlehemi szép csillag” pályázatot tizenhetedik alkalommal írta ki a Székesfehérvári Egyházmegye, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Székesfehérvár Önkormányzata, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent Donát Alapítvány.

Ifjúsági és felnőtt kategóriában kézműves, műkedvelő és alkotócsoport is volt a betlehemi jeleneteket természetes anyagokból elkészítő pályázók között. Az alkotások eltérő műfaja okán helyezetteket nem hirdettek, ám több alkotást is díjaztak.

A XVII. alkalommal kiírt Betlehemi szép csillag pályázatunk célja, hogy az adventi időszakban, Jézus eljövetelére való várakozásban segítse a karácsony ünnepére való felkészülést.” - emelte ki Szenczi Jánosné, a Fehérvári Kézművesek Egyesülete elnöke.

A kézműves munkák egytől egyig Jézus születésének történetét tárják elénk, de egyediségük révén mind-mind más formában jelenítik meg karácsony éjszakájának csodáját.

„Jézus egyszerű emberként érkezett közénk, egyszerű emberek gyermekeként.

A csodás esemény örömhírét a fehérvári gyerekek még az előző század második felében is házról házra járva vitték el a város lakóihoz. Házilag kis istállót készítettek, amivel házról házra jártak.

A betlehem alsó részére lyukakat vágtak, ezeken keresztül kis pálcákon mozgatták a bábokat. A Szent István Király Múzeum néprajzi állandó kiállításában 2009 óta látható egy ilyen betlehem, amit Sárszentágotán használtak. Összesen 18 bábu tartozik hozzá: Szűz Mária, Szent József, a pásztorok és a három királyok.

Egy másik szép betlehemes játék a felsővárosi bölcsőcske, amelynek szövegét és dallamát Volly István közölte 1945-ben. Ezt 1978-ban Pesovár Ferenc is dokumentálta a városrészben.

A kislányok egy aprócska bölcsővel járnak házról-házra. Két angyal jelenti be a Szent Család érkezését, majd bejön József és Mária. Mária egy székre ülve a kis Jézus bölcsőjét ringatja. Az angyalok a kisded születéséről énekelnek, utána a pásztorok érkeznek az ajándékokkal. Végül Mária körbehordozza a bölcsőt, a család minden tagja megcsókolja a Jézuskát, és ajándékot adnak.

Szinte érezzük, milyen hittel és alázattal nyúltak az alkotó az anyagokhoz, hogy megjelenítsék a kis Jézus, Szűz Mária, Szent József, háromkirályok és a pásztorok alakját.

A jelenetekben legtöbbször a csillag is valamilyen formában helyet kap, általában hullócsillagként, ahogy azt itt is láthatjuk. Őszintén hiszem, hogy a most kiállított művek elkészítésekor a pályázók megélték az alkotás mindenek feletti, gyermeki örömét.

Amikor körbe tekintek ebben a kiállításban, amit látok és amit a látottak nyomán érzek, valóban gyönyörködteti nemcsak a szememet, de a szívemet is. Kívánom, hogy ez a tárlat önökben is hasonlóan lélekemelő gondolatokat ébresszen.

Ha tetszett, amit láttak, mondják el családtagjaiknak, ismerőseiknek, jöjjenek el többször, és tekintsék meg együtt ezeket a szívből, szeretettel készített munkákat.” - emelte ki kiállítást megnyitó beszédében Váczi Márk, néprajzkutató, kulturális antropológus.

A kiállítás megnyitóján közreműködött Novák Aporka, Orlik Laura és Erdei Máté. A Szent Korona Galéria kiállítóterének másik felében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete tagjainak alkotásai láthatók, ugyancsak december 22-ig.

Kultúra

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Székesfehérvár Topotéka